• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

OnderzoekCURAÇAO – Onderzoeksorganisatie NWO trekt 5 miljoen euro uit voor onderzoek op de voormalige Nederlandse Antillen. Er worden negen nieuwe onderzoeksprojecten opgestart. NWO heeft het programma opgezet in samenwerking met het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

De onderzoeken gaan onder meer over invasieve soorten, koraal, schildpadden en de eilandidentiteit. Het NWO is met een budget van 625 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. Drie van de negen onderzoeken hebben een historisch of maatschappijgericht karakter.

Thema’s
Het biodiversiteitsonderzoek gaat onder meer over de bedreiging van koraal, het effect van zeespiegelstijging op het ecosysteem van baaien en lagunes, de verspreidingssnelheid van woekerende exoten, bedreigingen van zeeschildpadden en de voor- en nadelen van niet-inheemse plantensoorten. Het geologische onderzoek brengt de ontstaansgeschiedenis van de Cariben in kaart en kijkt naar plaatbewegingen. Het maatschappijgericht onderzoek gaat over de samenhang tussen eilandidentiteit en bestuur, het thuisgevoel versus gemeenschappelijkheid in het basisonderwijs en een onderzoek naar gemeenschappelijke factoren in de achtergrond van criminele Antilliaanse vrouwen.

Financiën
Na 10-10-’10 heeft het ministerie van OCW geld vrijgemaakt voor onderzoek in de Cariben. In totaal gaat het om 12,5 miljoen euro. Vijf miljoen daarvan is nu besteed. In 2015 en 2016 vindt er een soortgelijk proces plaats. Verder heeft OCW via NWO aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) 2,5 miljoen beschikbaar gesteld voor het opzetten van een kenniscentrum op Sint Eustatius. Vorige maand is dit Caribisch Nederlands Wetenschapsinstituut (CNSI) op St. Eustatius geopend.

3 reacties op “5 Miljoen euro voor onderzoeken op Antillen”

 1. @curacaocenaar
  Lees je reactie nog eens door, dan zal je het begrijpen (hoop ik)

 2. @ Curacaosenaar. Waarom gelden de Curaçaose Diploma’s niet in Nederland ?

  Dit kan geen serieuze vraag zijn. De Nederlandse onderwijswetten gelden niet op Curacao en andersom ook niet. Je wilt toch het onderwijs niet met natuurreservatie vergelijken?! Nederlandse milieuwetten gelden ook niet op Curacao en andersom en dat is maar gelukkig ook. De lijst van verschillen is eindeloos en er zijn zelfs Nederlandse wetten, waarvan iets dergelijks niet eens op Curacao bestaat.

 3. Als de Wet Natuurreservatie van Nederland gelden ook voor Curaçao .
  Waarom gelden de Curaçaose Diploma’s niet in Nederland ?
  Het moet wel zijn dat van mijn is geldig en van jou is ook geldig .!!