• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

mugCURAÇAO – Het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) is voorbereid op een eventuele Chikungunya-uitbraak op Curaçao. Sinds deze week heeft het laboratorium alle nodige materialen in huis om het virus te kunnen detecteren. De ziekte die overdraagbaar is via muggen brak begin dit jaar uit op Sint Maarten.

De Chikungunya-test van het ADC kan nog vijf andere virussen herkennen. Er bestaat echter geen vaccin tegen het virus.

Klachten
“Het chikungunya-virus is een virus dat milde koorts en hevige gewrichtspijnen veroorzaakt, gewoonlijk zonder dodelijke afloop. Het virus kan overgedragen worden door de Aedes aegypti-mug (die ook Dengue overdraagt) en door de Aedes Albopictus oftewel de Aziatische Tijgermug”, meldt de bewaker van de nationale volksgezondheid. Normaliter duurt het herstel enkele werken. Bij oudere patiënten kunnen de gewrichtsklachten blijvend zijn.

Lovend
“Overheidsfunctionarissen en –instanties zijn niet snel geneigd om te investeren in een aanpak tegen ziekteverwekkers die zich mogelijk kunnen aandienen maar er nog niet zijn”, zeggen Johan Reimerink en Ngoc Hoa Chung van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). “Wachten op een uitbraak en dan pas tot actie overgaan, is niet de meest verstandige aanpak als je over de volksgezondheid waakt. Het is verstandig voorbereid te zijn op mogelijke gevaren.” De RIVM is dan ook lovend over de proactieve aanpak van het ADC.

2 reacties op “ADC voorbereid op Chikungunya-virus”

 1. Realiteit is als je een probleem wil oplossen , dan moet je aan de wortels beginnen .
  Muggen komen meestal uit buitenwater die blijven staan dus waterplas en Dammen .
  Ten eerst probeert de Dammen te moderniseren ,met Afvoeren en Hoofdkappen .
  Dat de Hemelregen kan langs de Afvoerkanalen binnenkomen en niet van boven .
  En zo houdt je de mensen die hun leven riskeerde om in Dammen te zwemmen ook tegen

 2. Interessant artikel! Mooi dat het laboratoium het Chikungunyavirus kan herkennen, maar wel erg jammer dat de redactie niet zo vaardig is in het herkennen van de gele koortsmug (ook wel denguemug genoemd) en de tijgermug. Bovenaan het artikel staat een foto van een langpootmug, een mug die totaal geen kwaad doet en niet eens kan steken… Graag aandacht voor afbeeldingen van de juiste muggen, om te voorkomen dat er onnodige slachtoffers vallen ;-(