santa maria columbus schipCURAÇAO – Volgens onderwaterarcheoloog Barry Clifford kan een gevonden scheepswrak dat is gevonden bij de noordkust van Haiti weleens een beroemde opvarende hebben gehad. “Al het bewijs suggereert sterk dat dit het wrak is van Columbus’ beroemde vlaggenschip, de Santa Maria”. De vondst staat nog niet vast.

Het schip van Columbus liep vast op het rif op eerste kerstdag in 1492. Het ontdekte wrak is op enkele meters van een rif gevonden en is precies even lang als de Santa Maria. De geografische positie komt overeen met de beschrijvingen van Columbus. De stenen die bij het wrak zijn aangetroffen komen overeen met een Spaanse steengroeve die ballast leverde voor Columbus’ schepen, aldus het onderzoeksteam. Het is niet duidelijk hoeveel er van het schip nog in veiligheid gebracht kan worden.

Identificatie
Al in 2003 ontdekte het onderzoeksteam van Clifford het schip, maar was het niet in staat om het te identificeren als de Santa Maria. Columbus ging terug naar Europa nadat de Santa Maria gezonken was, maar liet 39 man achter om een nederzetting, La Navidad, te bouwen mede met het hout van het op de klippen gelopen schip. In de tussentijd is door archeologen van de University of Florida echter vastgesteld dat de overblijfselen van La Navidad vlakbij een dorp van de Arowakken ligt. Daardoor kon ook de locatie van de gezonken Santa Maria nauwkeuriger vastgesteld worden. Een ander obstakel was een aan boord gevonden kanon, dat door historici verkeerd gedateerd werd. Nader onderzoek zette die vergissing recht, hoewel het kanon niet meer als bewijs kan dienen: het is inmiddels gestolen.

Sceptisch
Clifford wil dat het schip in Haïti blijft om het toerisme te promoten. Daar is echter met scepsis gereageerd. Erol Josué, directeur van het Nationale Etnologie Bureau, vond het vrijwel ondenkbaar dat er nog iets over zou zijn van het meer dan 500 jaar geleden gezonken schip. Overlevenden van de schipbreuk zouden het hout hebben gebruikt om de eerste Europese nederzetting in de Nieuwe Wereld, La Navidad, mee te bouwen. Columbus liet 39 man achter, zeilde met een ander schip terug naar Spanje en kwam een jaar later terug bij La Navidad. De nederzetting was vernietigd en niemand van de achtergelaten bemanning leefde nog.

1 reactie op “‘Scheepswrak Columbus wellicht gevonden’”

  1. Broodje aap verhaal. De Santa Maria werd gebruikt om een fort te bouwen op Hispaniola.