• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

vlag venezuelaCURAÇAO – De Venezolaanse politie heeft tal van antiregeringsdemonstranten gearresteerd in Caracas. Het studentenprotest volgde op de beslissing van de oppositie gesprekken met de regering van Nicolas Maduro op te schorten. De verdeeldheid tussen gematigde en radicale elementen in de oppositie neemt toe.

Volgens de oppositie is een dialoog op het moment onmogelijk vanwege de arrestatie van meer dan tweehonderd studentenbetogers vorige week. Die hielden zich wekenlang op in kampementen bij kantoren van de Verenigde Naties en op drie pleinen in de hoofdstad. Veel politieke waarnemers zijn van mening dat gematigde oppositieleiders buigen onder de druk van hun radicale basis. Die is woedend over uitlatingen van de hoogste Amerikaanse gezant in Latijns-Amerika.

Versproken
Roberta Jackson, onderminister van buitenlandse zaken voor het westelijk halfrond, zei vorige week dat leden van de oppositie hadden verzocht geplande sancties tegen leden van de Venezolaanse regering in de ijskast te zetten om de gesprekken tussen oppositie en regering niet in gevaar te brengen. Woensdag trok ze haar woorden in en zei ze dat ze zich had versproken. Het leed was echter al geschied. Gematigde oppositieleden haastten zich te zeggen dat de Amerikanen nooit gevraagd is sancties uit te stellen, maar radicalere elementen en studenten spraken van verraad. Zij willen juist sancties.

Hard optreden
Ondertussen treden de autoriteiten nog steeds hard op. Woensdag schoten leden van de Nationale Garde met traangas en rubberkogels om een protestactie van studenten en scholieren op te breken. Meerdere scholieren werden geboeid afgevoerd.

© Novum

www.versgeperst.com