drugshondCURAÇAO – De Duitse douane ziet een toename in het aantal drugssmokkelaars uit Curaçao. De eerste drie maanden van 2014 zijn al 22 personen met drugs aangehouden. Dat schrijft Caribisch Netwerk. De 22 arrestanten smokkelden samen meer dan 20 kilo drugs via de wekelijkse Air Berlin-vlucht van vliegveld Hato naar Düsseldorf.

In 2013 werden in totaal 63 drugssmokkelaars uit Curaçao op het vliegveld van Düsseldorf aangehouden. Zij hadden in totaal ongeveer 84 kilo drugs bij zich, aldus de Duitse douane in Essen. Sinds de start van de rechtstreekse vluchten tussen Curaçao en Düsseldorf in november 2011 zijn ongeveer 160 mensen in een Duitse gevangenis beland. 46 van hen zitten nog in voorlopige hechtenis. Tussen arrestatie en rechtszaak zit gemiddeld 3 tot 6 maanden.

Stijging
De Duitse douane ziet zowel een stijging in het aantal bolletjesslikkers als in het aantal personen dat drugs in bagage probeert Europa binnen te smokkelen. De gevangenisstraf voor drugssmokkel is Duitsland tussen de 3 en 4,5 jaar.

Controles
Bij aankomst in Duitsland vindt overigens geen 100procentscontrole plaats, zoals op Schiphol. Wel zijn er grootschalige controles waarbij passagiers geobserveerd worden. Bij vermoedens van drugsgebruik of afwijkend gedrag worden ter plekke drugstests afgenomen waarbij monsters worden genomen van huid, kleding of bagage. Ook zijn er drugshonden. De Duitse douane heeft nauw contact met zowel de autoriteiten op Curaçao als met de douane en marechaussee op Schiphol om het smokkelen zoveel mogelijk tegen te houden.

4 reacties op “Duitse douane ziet stijging drugssmokkel uit Curaçao”

  1. Het eten in Duitsland’s gevangenissen is wel erg goed. En je leert er ook snel een nieuwe taal bij. Ook belangrijk voor en echte yu die Papiamentu.

  2. Wij betalen toch mee aan de vluchten van Air Berlin. dan betaald Duitsland weer voor onze gevangenen

  3. Geweldige Curacao promotie in Duitsland, waar in Dusseldorf de helft van de gevangenis gevuld is door Yu Korsow.

    Op de woensdag dat Air Berlin naar Curacao vliegt en zo’n 100 euro per passagier verdient op haar 160 passagiers, verliest de Duitse belastingbetaler 160 maal 300 euro wat het per persoon per dag kost om hem gevangen te houden.

    Nos ta dushi hende, CTB.

  4. Dat Air Berlin lijntje (sorry) tussen Curaçao en Duitsland begint wel erg duur te worden voor de Duitse overheid! Al die mensen in de gevangenis kosten meer dan het Air Berlin oplevert.
    Als ze de kosten gaan doorberekenen is het zo afgelopen.