• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ExamenCURAÇAO – Eindexamen doen op Curaçao is voor leerlingen van het Vespucci College geen optie omdat het geen Nederlands grondgebied is. Gisteren vloog daarom een groep leerlingen onder begeleiding van leraren naar Bonaire om daar te beginnen aan de schriftelijke Nederlandse staatsexamens, meldt Radio Hoyer 2.

De school, die kinderen voorbereidt op Nederlandse vervolgopleidingen, zit in totaal twee weken in een landhuis ver weg van alle vertier om hard te studeren voor de examens. De meeste kinderen zijn er slechts een paar dagen voor het examen en gaan dan weer snel terug naar Curaçao .

Reinier Hillen in gesprek met schoolleider Rob van den Ende vanuit Bonaire.

14 reacties op “Naar Bonaire voor je eindexamen”

 1. @Answer schreef op 16-05-2014 om 17:08;

  “Antonio, denk eerst even na voordat je wat brult.”

  Answer Answer Answer toch, hoe kun je nou denken dat een Kurazoleño ‘eerst denkt’ voordat ie wat brult, zegt of schrijft?!? Dat kun je toch onmogelijk van een Kurazolein als ik verwachten..Wat een belediging zeg. Kurazoleños denken toch nooit eerst na voordat zij/wij iets of wat beweren…toch?

  Brullen schreef je? Als je bedoelt dat “ik ‘brulde’ van het lachen” heb je gelijk. Toch erg knap dat je mij, ademas=bovendien zittend achter je PC-scherm, hebt ‘horen’ brullen Answer. Want het brulgeluid moet je volgens mijn simpele Curaçaos breintje tóch wel “horen” om vast te stellen of het echt om brullen gaat. Het is mij in ieder geval nog steeds niet gelukt om jullie stem/brul en gromgeluiden via mijn beeldscherm te ‘horen’. Maar genoeg daarover. 😆

  Ach, ik neem aan dat Bas en eventuele andere agenten van de Taalpolitie geen Kurazoleños zijn, dus Bas denkt (hopelijk) weldegelijk éérst na voordat hij gaat schelden. Ik denk dat Answer zich drukker maakt dan Bas. Bas zal wel denken: ‘ach, ik ken die hele Antonio niet eens, waarom zou ik me druk maken om niets. Wat voor wrijving tussen de reagluurders?’ En ik Antonio denk hetzelfde.

  Wrijving, gegrom, gebrul en wat dies meer zij op een forum is naar mijn mening heel normaal. Of je moet je op het Bijbelforum( E.O. of zo) begeven waar emoties, ruzietjes (en gebrul natuurlijk) niet voorkomen. en waar elk forumlid een heilige is..Haleluja.

  Ik wil niet vervelend zijn of zo, maar ik vroeg me gisteren af of het staatsexamen Nederlands op Bonaire hetzelfde examen Nederlands is dat dezer dagen door nederlandse leerlingen in Nederland afgelegd is. Dus ben ik ff gaan googelen.
  Het blijkt dat duizenden NLse leerlingen moeite hadden met het examen nederlands. Er zijn binnen een paar uur meer dan 7000 klachten bij examenklachten.nl binnengekomen. Al die klachten gingen over de té hoge moeilijkheidsgraad van het afgelegde examen Nederlands. Tja, dan kun je je in gemoede afvragen hoe de leerlingen van het Vespuccie het er vanaf zullen brengen…als zelfs Hollandse leerlingen moeite hadden met het examen nederlands..Zomaar een gedachte hoor.

  Al googelend kwam ik nog een bericht tegen over het staatsexamen Nederlands op Bonaire. Ik wist het niet, maar het blijkt dat ook in Suriname een paar dure Nederlandse scholen gevestigt zijn. De Surinaamse leerlingen van die nederlandse scholen moeten ook op Bonaire hun staatsexamen nederlands afleggen.

  Wel nu, wat schetst mijn verbazing toen ik las dat van de 23 Surinaamse leerlingen (van die dure NLse scholen in Suriname) die in 2013 het staatsexamen Nederlands in Bonaire aflegden, er “slechts 2” geslaagd waren…
  Maar liefst 21 Surinaamse leerlingen waren gewoon gedruipt, tegenwoordig heeft men het over ‘gezakt’, voor het staatsexamen Nederlands in Bonaire, Sjonge sjonge, wie had dat nou kunnen denken..
  Dat belooft niet veel goeds voor de Curaçaose leerlingen wier gesproken thuistaal geen Nederlands is.., of toch wel?
  ik bedoel niemand ongerust te maken hoor.

  Saludos.
  brullulbrullelul

 2. Stultior, op 15-05-2014 om 13:01 schreef:

  @ Bas: Er staat “voorbereidt”.
  En verder heb je ipv goed geschreven…..

  Sorry Stultior, maar het moet toch echt i.p.v. zijn.

 3. @Antonio, denk eerst even na voordat je wat brult. Dit is een website gebaseerd op het CMS systeem WordPress. Het was voor Reinier eenvoudig om het bericht te corrigeren en nu lijkt het alsof @Bas uit zijn nek kletst. Reinier had kinderlijk eenvoudig de reactie van Bas na correctie van zijn eigen bericht kunnen verwijderen. Nu ontstaat er weer onnodige wrijving tussen reactanten en dat is beslist niet nodig. Het gaat over Bonaire en de leerlingen zijn (deels) vandaag terug gekomen. Morgen de rest. Bon Wikent Antonio!

 4. Ow, wat grappig. Taalpolitie-agent Bas kwam om de hoek kijken, dacht bijdehand te zijn door de neerlandicus uit te hangen en werd vervolgens bij z’n lurven gepakt door Stultior. Nét goed voor jou Bas, hij heeft je flink beet. Tja, komt ervan. Ow, wat moet ik toch lacheeeeee, hasjeee. 😆

 5. Het gaat om een Nederlands Staatsexamen. Vandaar.

 6. @ Bas: Er staat “voorbereidt”.
  En verder heb je ipv goed geschreven maar aub moet a.u.b. zijn. En als je foutief aub gebruikt eindig dan de zin in ieder geval met een punt a.u.b.

 7. # Versgeperst (Reinier): “voorbereidt” ipv “voorbereid” aub

 8. Beste mensen,

  Mijn vraag was oprecht en nog steeds begrijp ik het echt niet. voor 10-10-10 zat Curacao in de Nederlandse Antillen, onderdeel van het Koninkrijk, na 10-10-10 kreeg Curacao dezelfde status als Aruba, maar nog altijd ook nogsteeds onderdeel van het Koninkrijk. Arubaanse studenten doen dus al jaren hun eindexamen gewoon op het eiland zelf, dus waarom kunnen de Curacaose studenten dat niet?

 9. @Kaweta pa sa,… Toen hoorde we nog bij NL. En konden we het gewoon hier doen.

 10. @Lala blabla … Maar even zonder gekheid.

  De keuze voor het Vespucci College is onze eigen keuze geweest. Dit vanwege het grote verschil in kwaliteit op het gebied van onderwijs. Nog afgezien van het feit dat openbare scholen hier kerkelijk gekleurd zijn en dat is zo vorige eeuws. Bidden voordat je begint met leren? En sommige docenten die schreeuwen of slaan? Ik zou elke week met de rector praten en nu? Één keer per jaar misschien 🙂

  De keuze om drie tot vijf keer naar Bonaire te vliegen is opgelegd door het Nederlandse onderwijs. Dat eist Nederlandse bodem voor het afleggen van het examen. Ik vind het een te makkelijke opmerking van je. Kijk eens verder om je heen. Voor 10-10-10 was Curaçao gewoon 100% Nederlandse bodem. Nu begint het op een dolgedraaide economie te lijken. Een stuurloos schip met allerlei regeltjes en afspraakjes.

  Bonaire is geen fraaie oplossing. Er hoeft maar één vliegtuig met examenkandidaten neer te storten en de ellende is niet te overzien. Sta daar bij stil ipv “Dit is je eigen keuze.”

 11. @Answer, Dit is je eigen keuze..

 12. Lekker moeilijk doen typisch nederlands. Waar is dit nou goed voor, flauw hoor.

 13. Hoe deden ze het dan voor 10-10-10? Helemaal naar Nederland overvliegen om daar de examens te doen?

  Ik begrijp de redenatie niet… :s

 14. Een nietszeggend voorlichtend interview. Geen kritische opmerkingen, geen scherpe vragen. Volgend jaar draaien de ouders op voor alle kosten. Nu voor 75% en die prijs is al hoog. Ruim 150000 moet men meebetalen om de examens mogelijk te maken op Bonaire. Mijn dochter is weer vertrokken en ik hoop dat ze heelhuids terugkomt. Het Nederlandse onderwijs is heel star en mijn dochter mag nog twee keer heen en weer vliegen. Nu is het Curaçaose onderwijs niet zaligmakend en Het Vespucci College biedt gelukkig kwalitatief goed onderwijs aan, maar het gedoe met Bonaire bederft de pret enigszins en dat is jammer.