• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Curaçaoënaar Lionel Martijn heeft donderdag afscheid genomen van de politiek in Nederland. Hij zette zich vooral in voor Antilliaanse probleemjongeren in Rotterdam. Tijdens zijn afscheidsfeest is hij tweemaal onderscheiden.

Martijn woont sinds eind jaren zeventig in Nederland en was vanaf 1994 actief lid van het dagelijkse bestuur voor het Christen Democratisch Appèl (CDA) in Charlois, een deelgemeente van Rotterdam. Hij had hier de portofeuille Sociale en Economische Zaken onder zijn hoede. Martijn heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten, want naast zijn werk als politicus voor het CDA, was hij onder andere ook voorzitter van de Stichting Welzijnbevordering Antillianen en Arubanen, bestuurslid van een ROC, lid van de bezwarencommissie voor een verpleeg- en verzorgingstehuis én voorzitter van het landelijke Interculturereel beraad van het CDA.

Onderscheidingen
Omdat de Curaçaoënaar veel betekend heeft voor de stad Rotterdam, is hij tijdens zijn afscheidsfeest geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Ook werd hij door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb onderscheiden met de Wolphert van Borselen penning,  een erepenning voor Rotterdammers die belangrijk zijn geweest voor de stad. “Ik weet wel dat het gebruikelijk is dat er onderscheidingen worden gegeven wanneer iemand weggaat. Maar het is niet vanzelfsprekend en je weet ook niet welke rang je krijgt als je een onderscheiding krijgt. Stiekem hoopte ik er natuurlijk wel op, maar ik had het niet echt verwacht”, vertelt Martijn trots.  

Antilliaanse jongeren
De onderscheide politicus heeft zich vooral ingezet om de hoge criminaliteitscijfers onder Antillianen in Rotterdam terug te dringen. In 2005 bezocht Martijn zijn geboorte-eiland Curaçao en deed een onderzoek onder vijftig jongeren. Voor hem was vooral belangrijk om te weten wat er leeft onder de Antilliaanse jongeren hier. Hij is van mening dat de hulp aan Antilliaanse probleemjongeren in Rotterdam alleen verbeterd kan worden als je weet wat de jongeren bezighoudt en wat hun ideeën zijn.

Azië rondtrekken
Op de vraag waarom de CDA-politicus uit de politiek is gestapt, antwoordt hij: “Ik wil me nu bezinnen op de toekomst. Om die reden ga ik samen met mijn vrouw op reis. We gaan voor drie maanden rondreizen door Azië. Als ik dan terug ben, kan ik met nieuwe inspiratie aan de slag voor iets waar mijn hart sneller van gaat kloppen”. Verder vertelt Martijn dat hij hoopt dat er meer Antillianen in de Nederlandse politiek gaan en dat hij ze kan gaan coachen in de toekomst. 

www.versgeperst.com