• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

venezuela dode bij onrustCURAÇAO – Drie maanden na het uitbreken van protesten tegen de regering in Venezuela staat het dodental op 42. Gisteren kwam een 25-jarige politieagent om bij gevechten met de betogers. Die waren uitgebroken nadat de Nationale Garde in de hoofdstad Caracas vier kampen van demonstranten had opgebroken.

Daarbij werden 243 betogers gearresteerd.

Schuld
Het was de eerste dag in bijna een maand tijd waarop weer een dode viel te betreuren. President Nicolas Maduro sprak zich na het geweld in strenge bewoordingen uit tegen de betogers en gaf hen de schuld van de dood van de jonge politieman. Maduro probeert zichzelf als sterke leider neer te zetten die zich niet klein laat krijgen door zijn vijanden. Volgens de regering waren de demonstranten in het bezit van mortieren, geweren en molotovcocktails.

Demonstraties
Begin februari gingen studenten en mensen uit de middenklasse de straat op om te demonstreren tegen de hoge misdaadcijfers, de enorme inflatie en een tekort aan basisgoederen. Sinds het uitbreken van de protesten zijn naast 42 doden ook 785 mensen gewond geraakt. Zeker 2200 mensen die een rol speelden bij de demonstraties zijn opgepakt.

Maduro
Maduro wil de revolutie van de vroegere president Hugo Chavez, die hij vorig jaar na diens dood opvolgde, voortzetten. Hij beschuldigt de oppositie van het aanvoeren van een door de Verenigde Staten gesteund ‘fascistisch complot’ om hem uit het zadel te krijgen. De VS ontkennen een rol bij de demonstraties te spelen en overwegen sancties in te stellen tegen het regime in Caracas voor het gewelddadige optreden tegen betogers.

© Novum

www.versgeperst.com