• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

RechterCURAÇAO – Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft het afgelopen jaar meer rechtszaken behandeld in vergelijking tot 2012. Ook nam de complexiteit en de omvang van de zaken toe. De bijkomende kosten en het onveranderde budget resulteerde in een negatief jaarresultaat van 765 duizend gulden.

Dat blijkt uit het jaarverslag van het Hof. In 2012 werden er 44.336 rechtszaken behandeld en in 2013 45.225.

Zorgelijk
Volgens de president van het Hof Evert Jan van der Poel is de situatie zorgelijk. “Er moet veel in het worden geïnvesteerd om ook in de toekomst efficiënt en effectief goede rechtspleging te verzorgen en om het niveau van de dienstverlening verder te verhogen. Het Hof loopt daarbij echter tegen financiële beperkingen aan”. Aangezien het Hof een zelfstandige organisatie is, moeten de kosten zelf worden gedragen.

Curaçao
Het aantal aangebrachte strafzaken op Curaçao is het afgelopen jaar echter flink afgenomen (van 952 naar 669). Daarnaast zijn ook de overtredingszaken afgenomen van 19.022 naar 16.838, meldt het Hof. Dit komt volgens het Openbaar Ministerie door de reorganisatie van de lokale politie en de recherchecapaciteit die voor omvangrijke en complexe zaken werd ingezet. Ook zijn er meer beslissingen gemaakt door de rechter-commissaris.

Overige eilanden
Op Aruba, Sint Maarten en Bonaire is het aantal behandelde misdrijfzaken juist toegenomen. Daarnaast nam op alle vier eilanden (inclusief Curaçao) het aantal belastingzaken toe. Het Hof verwacht dat de invoering van de belastingrechtspraak oplossing biedt om de lange doorlooptijden te bestrijden.

3 reacties op “Negatief jaarresultaat voor het Hof”

 1. Investering hoeft het niet want anders blijft de Hof altijd investering .( water schenken in een drums zonder bodem )
  Eventjes simpel denken .
  Als een normale Rechtszaak Procedure koste de Hof veel geld .
  Dan moeten de systeem veranderen .En dat is een verkorten in een normale Rechtszaak Procedure ( Snelrecht ).
  En zo kunnen de Hof meer Rechtszaken behandelen in korte tempo en meer geld verdienen .

 2. De zaak Nelson dos Santos is anders een zaak die binnen 1 minuut had kunnen worden gedaan… 3 mensen doodrijden door veel te snelle snelheid, onder invloed, willen vluchten, geen rijbewijs hebben en de scooter was al eerder afgepakt van deze heer..
  In elk ander land zou deze meneer nu al 20 jaar gekregen hebben

 3. En wat is de effectiviteit van het Hof geweest?

  Je kunt wel celstraffen opleggen maar als die niet worden uitgevoerd (Brian Mariano) hadden we toch beter de kosten van de rechtszaak kunnen besparen?