• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Marvelyne WielsCURAÇAO – Terwijl een groep aanhangers van de vermoorde politicus Helmin Wiels een kerkdienst bijwoont, is een andere groep bij de EEG-weg die wordt omgedoopt tot de Helmin Magno Wiels Boulevard. Onder deze groep is ook zus Marvelyne Wiels.

“Voor ons is het nu duidelijk wie er echt van Helmin hield, maar belangrijker nog, wie er al die tijd naar hem geluisterd heeft”, zegt ze in gesprek met Caribisch Netwerk. Marvelyne wil niet praten over broer Aubert Wiels en zijn beweging 1 Tim Magno. Het enige wat de gevolmachtigde minister van Curaçao kwijt wil over de splitsing binnen de partij Pueblo Soberano is dat de mensen die Helmin vertrouwde nu nog onderdeel uitmaken van de partij.

Marvelyne Wiels in gesprek met Anneke Polak

Pijnlijk
Het is 5 mei, precies een jaar na de moord op Wiels bij het strand van Marie Pampoen. Marvelyne bezocht vandaag zijn graf in Veeris, maar ging ook naar de plek waar de moord is gepleegd. “Het is pijnlijk om die plek te zien en te weten dat je hem nooit meer terug ziet. Ik werd wakker vanochtend en ging alles na wat er vorig jaar is gebeurd. Ik had een hele vervelende ochtend. De pijn van mijn zussen, broers, de kinderen van hen, mijn familie. Heel heftig.”

Politiek centrum
Tien jaar heeft Helmin Wiels onderdeel uitgemaakt van het politieke spectrum, vertelt zijn zus. “Mijn moeder is in 2004, tien jaar geleden, overleden. Ze had Helmin laten zweren nooit de politiek in te gaan. Ze overleed en een paar weken later ging hij de politiek in. Hij ging werken voor het land, wilde dat de dingen anders gingen. Hij werd lange tijd voor gek gezien, maar later had men door dat hij wist waar hij het over had.”

Ambities
Zelf had Marvelyne Wiels nooit ambities om de politiek in te gaan. Ze woonde inmiddels al decennia in Nederland, toen Helmin haar benaderde. “Mijn broer wilde graag dat ik gevolmachtigde minister werd, op 24 april had hij een brief getekend met wie hij in zijn regering wilde. Ik was daar één van. Voor mij was politiek altijd een ver van mijn bed show.” Marvelyne liep door New York toen ze een telefoontje van Helmin kreeg, met de mededeling dat er een brief in haar e-mail zat die ze moest tekenen en terugsturen. “Ik dacht ‘verrek, het leven gaat veranderen’, maar dat het zo zou veranderen had ik nooit gedacht.”

Gesprekken
Ze mist de gesprekken met haar broer. “Helmin was binnen de familie echt degene met wie je kon praten, vertelt Marvelyne. “Helmin had ook een speciale band met mijn kinderen, had altijd gesprekken met ze, via de ping of de app. Hij was ook de peetvader van mijn zoon. Hij zag me toen ik zwanger was en hij zei ‘dat kind is van mij’. Hij was een fantastische oom voor mijn kinderen.”

Daadkracht
Helmin Wiels heeft zijn zus daadkracht bijgebracht. Ook in haar functie als gevolmachtigde minister houdt Marvelyne vol. “Ik wil dat onze mensen verantwoordelijkheid leren dragen. Leef met wat je hebt en probeer te sparen. Of maak stappen om beter uit te komen in het leven. We kunnen niet blijven wachten tot mensen dingen voor ons doen, maar we moeten onze eigen verantwoordelijkheid dragen. Als je dat doet kun je gaan denken aan onafhankelijkheid, en niet eerder.”

Mooi gebaar
Dat er nu een plein en straat naar haar broer is vernoemd, vindt Marvelyne een mooi gebaar. “Dat is mooi, maar Helmin is hier in mijn hart. Dat is voor mij echt belangrijk.”

12 reacties op “Marvelyne Wiels: Je ziet nu wie er naar Helmin luisterde”

 1. Als de Raad van State er aan te pas komt om de strapatzen van mevr. Wiels te beoordelen, is het wellicht tijd dat de Curaçaose overheid eieren voor haar geld kiest en mevr. Wiels bedankt voor bewezen diensten. Asjes verzint wel een smoesje. De herdenking is achter de rug. Weg met die tante.

 2. Quote: politiek was een ver van mijn bed show!!!! Elke geit kan hier minister worden… En dan gek vinden dat het land kapot gaat!

 3. Zij spreekt de waarheid ? in ieder geval ze is niet meer geloofwaardig voor het volk. Wat wel waarheid is en word, is dat door haar toedoen Asjes en zijn cabinet eerdaags van de kaart word gevaagd en ene Gerrit ( geen MP op papier maar wel de zet baas voor de maffia) weer aan de macht komt waar wij als volk helemaal niet blij mee moeten zijn. Bedankt Asjes en doctorandus vierde Wiels.

 4. Miste haar al bij de kranslegging voor “dodenherdenking” op de Dam, bijna de hele Rijksministerraad was aanwezig, is haar geadviseerd zich even scarce te maken.

 5. Ze zei: “Dat is mooi, maar Helmin is hier in mijn hart. Dat is voor mij echt belangrijk.”

  En bijna niemand geloofde haar. Wat een huichelaar.

 6. Deze vrouw deugt voor geen milimeter.
  haar belang is eigen belang.
  geld verslinden aan dienstreisjes voor prive aangelegenheden.
  de belangrijke grand dame spelen.
  dat wil ze.
  geen enkel respect heeft ze voor de armoede hier op het eiland.
  100 Naf per maand en daar moeten ze maar mee uit zien te komen?
  dat zei ze in het intervieuw….
  zelf geeft ze miljoenen uit aan haar stulpje….op kosten v an de balasting betalers..
  ik hoop dat de mensen die op haar kantoor werken, geen jaknikkers zijn of worden.
  en de ballen hebben om haar aan te pakken.
  zo iemand verdient geen respect te krijgen….

 7. mislukte zelf PR, zo ongeloofwaardig ze kan echt beter d’r mond houden.

  zelfs over haar contact met haar vermoorde broer moet ze nog liegen

 8. @ Edgar, Mercela, Positivo, jullie spreken duidelijke taal. Maar zij zal er weinig van aan trekken , zij blijft onder toeziend oog van Asjes en het parlement doorgaan tot dat de ruif leeg is. Op een of andere manier weet zij wat waar dit cabinet mee staat of valt.

 9. Ik wil dat onze mensen verantwoordelijkheid leren dragen. Leef met wat je hebt en probeer te sparen.

  Really?!

 10. Kijk, hier is ze nu eens eerlijk;

  ‘Leef met wat je hebt en probeer te sparen.’
  Dat kan ze dus niet, krijgt ze niet voor elkaar (zoals zoveel politiici overigens) en dus past ze deel 2 van het betoog toe:

  ‘Of maak stappen om beter uit te komen in het leven. We kunnen niet blijven wachten tot mensen dingen voor ons doen, maar we moeten onze eigen verantwoordelijkheid dragen.

  Je besluit om gewoon de ruif leeg te gaan graaien, geld van de burgers in je zak te steken. Vliegen op kosten van de belastingbetaler naar het eiland voor prive aangelegenheden.
  Want ook dit reisje zal ze declareren, doch ook dit reisje heeft niets met dienst te maken. Het herdenken van Helmin is een partij- en privé aangelegenheid, dus niet iets wat op kosten van de belastingbetaler mag worden gedaan.

 11. Zoete woordjes, van Fraudelyne, terwijl iedereen weet dat zij en Helmin elkaar wegens grote verschillen van mening niet meer spraken.

  Maar voor weer een businessclass vlucht, 5 sterren hotel en riante daggeldvergoeding haalt Fraudelyne de mooiste fantasieen te voorschijn, net als op haar CV.

  Kan iemand eens uitrekenen wat Fraudelyne ons inmiddels gekost heeft (inclusief de afkoopsom van 300,000)? Mooie klus voor Dick Draajer.

  In het Curacaohuis is men wel blij dat Fraudelyne voortdurend op Curacao is. En dat ze als ze in Nederland is de hele week bezig is met het kopen van keukens en meubels.

 12. Haar mond beweegt, ze liegt.