• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

werner wielsCURAÇAO – “Helmin zei altijd ‘als mij iets overkomt, ben jij degene die koel blijft en zorgt voor de kinderen en de familie’. Dat is precies wat ik heb gedaan toen ik mijn broer onder een blauw zeil op het strand zag liggen. Ik dacht: “OK broer, ik blijf nu koel, zoals je dat van mij verwacht”. Dat zegt Werner Wiels in gesprek met Caribisch Netwerk.

Hij beschrijft gedetailleerd wat er gebeurde vanaf moment dat hij hoorde van het fatale schot. “Er waren wel vaker geruchten dat Helmin iets was overkomen, maar toen een goeie vriend die dicht bij Marie Pampoen woont mij belde, nam ik de situatie serieus. Ik belde Mac Cijntje op en ik vroeg hem naar welk ziekenhuis hij was gestuurd. Hij zei: Helmin is nog hier, het is beter dat je komt. Dat was voor mij de indicatie dat het voorbij was.”

Kattenkwaad
Het gezin Wiels telt negen broers en zussen. Helmin en Werner scheelden maar een jaar en waren erg close. “We haalden veel kattenkwaad uit”, vertelt Werner met een glimlach. De broers zijn grotendeels opgegroeid in Steenrijk, maar zijn geboren op Westpunt en gingen in hun jonge jaren in Bandabou op avontuur. “Ik was eigenlijk meer een kwajongen dan Helmin en hij nam het thuis vaak voor mij op.”

helmin wiels mazdaAuto’s
“Wat veel mensen niet weten is dat Helmin gek was op auto’s”, vertelt Werner. “Hij hield het meest van Mazda’s en had een Mazda club opgericht. Mijn eerste auto werd op zijn aandringen een Mazda en ik rij nog steeds in een Mazda! Het was zijn hobby. Tot op het eind van zijn leven bleef hij aan die auto’s sleutelen. Ik kom nog steeds mensen tegen die door Helmin werden geholpen met hun auto en ze zeggen dat ze zijn gezelschap en adviezen erg missen.”

Poppenkast
Ondertussen staan vier verdachten terecht, die worden gezien als de mannen die de moord hebben uitgevoerd. Werner heeft de twee zittingen van de rechtbank expres aan hem voorbij laten gaan. “Het is een poppenkast. Al die dingen brengen mijn broer niet terug. Ik besteed mijn tijd liever aan zijn twee kinderen.”

Weinig vertrouwen
Werner laat doorschemeren dat hij niet veel vertrouwen heeft in de oplossing van de moord op zijn broer door justitie. “De rechtszaak gaat de afsluiting niet brengen die vele mensen verwachten.” Werner Wiels heeft wel een theorie over wie de opdrachtgevers zijn, maar wil daar niet op ingaan. “Ik praat liever over wat erachter zit: ze hebben alle politici een les willen leren. Want als je in staat bent om iemand op zo’n publieke manier te vermoorden, dan wil je een boodschap sturen.”

Opofferbare pionnen
De opdrachtgevers komen volgens hem niet achter de tralies. “Dat hebben ze wel ingecalculeerd. Dit zijn mensen die al jaren een netwerk hebben opgebouwd, ze financieren de politieke partijen, kopen de pers om en schuiven aan als er magistraten worden beëdigd. De moordenaars zijn opofferbare pionnen. De echte opdrachtgevers zullen niet vallen. Het was juist hun macht die Helmin wilde blootleggen.”

Splitsing
Werner staat nog steeds geheel achter de partij die Helmin heeft opgericht. Pueblo Soberano won de verkiezingen in oktober 2012. Sinds de moord is er een splitsing ontstaan binnen de partij. “Als een koning doodgaat, dan volgt er een machtsstrijd. Dat is nu ook gebeurd. Maar de ervaring leert dat de splitsing na enige tijd vervaagt en daar hoop ik op”, zegt hij.

Klankbord
Terwijl hij aangeeft dat hij een belangrijke klankbord was voor Helmin, benadrukt Werner dat hij zelf geen politieke aspiraties heeft. “Ik heb mijn broer achter de schermen altijd bijgestaan. We hadden lange en felle discussies en ik denk daar vaak aan terug als ik sommige mails en documenten teruglees. Niemand kan zijn plaats innemen; hij was veelzijdig. Vaak denk ik: als Helmin er nog was, wist hij wat te doen.”

Impact
Met jongere broer Aubert die de politieke beweging ‘1 Tim Magno’ is gestart, is Werner het niet eens. “Ik heb hem gezegd dat hij weg moet blijven van de politiek. Hij is groot genoeg, maar moet ook zelf de consequenties dragen.” Zijn stellige houding is emotioneel. “We hebben een broer verloren door de politiek. Het was een schok voor de hele de familie. Een zus is het trauma nog steeds niet te boven. Mijn tante wordt elke maand op de vijfde emotioneel door wat er is gebeurd. Een van de kinderen van Helmin is gestopt met studeren. De moord heeft een enorme impact gehad op ons allemaal.”

Foto Helmin Wiels: Werner Wiels

5 reacties op “‘Moord op mijn broer was boodschap aan alle politici’”

 1. Laten we het niet mooier maken dan het is: het is niet meer dan een criminele afrekening. Niets meer en niets minder.

 2. @Montena:
  Het is broer Aubert Wiels die een politieke partij heeft. Lees het artikel even goed, daar staat het ook duidelijk in!

 3. Fijn om dit zo te lezen. Van “dichtbij” maak je dan een familietragedie mee en welke impact het heeft op ieder gezinslid. Ik blijf het echter frappant vinden dat wijlen Helmin Wiels steeds een grote mond had (ooit sprak hij negatief over verzorgingstehuis Betèsda, wat ik hem nog steeds kwalijk neem), oneerbiedig over vrouwen praatte en pas in de laatste maanden voor zijn dood volop aandacht besteedde aan vermeende corruptie, grote sommen geld en verdachte mensen. En zijn jongere zus Marvelyne is weer het tegenovergestelde van hem: met bakken geld uitgeven wat van de overheid is. Raar toch?
  En wat zou er allemaal op zijn PC / leptop hebben gestaan?

 4. Werner heeft gelijk, er is weinig reden om vertrouwen te hebben in justitie op het eiland. Zie Nelson dos Santos, zie Brian Mariano, zie Gerrit Schotte. Allemaal lopen ze nog vrij rond.

  Werner heeft trouwens ook aardig geprofiteerd van de politieke carriere van Helmin Wiels. Zo kreeg Werner diverse goed betaalde commissariaten, omdat hij de broer van was.

  Ook met zijn eigen politieke partij probeert hij mee te liften op de populariteit van Helmin Wiels. De partij heeft geen enkele inhoud, maar dat is geen probleem want dat heeft de MFK ook niet. Echter die partij heeft een leider met charisma die aan de lagere lagen van de bevolking gebakken lucht weet te verkopen. Maar dat charisma heeft Werner Wiels niet.

 5. ‘Moord op mijn broer was boodschap aan alle politici’

  of was het een boodschap VAN een paar politici?