• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Aubert WielsCURAÇAO – Terwijl Plasa Helmin Magno Wiels onthuld, drinkt Aubert Wiels een biertje met oude vrienden van zijn vermoorde broer. “Een pleintje, een straatje, wat een feest. Wie Helmin echt gekend heeft, weet dat deze dingen helemaal niet belangrijk voor hem waren”, zegt hij tegen Caribisch Netwerk.

Bij de onthulling van het nieuwe plein is wel zus Marvelyne Wiels. “Ik vind het vies wat er gebeurt. Ze sleept de naam van de familie hierin mee. Marvelyne woont al dertig jaar in Nederland, ze had geen goed contact met mijn broer. Hier zitten mensen die 36 jaar met Helmin werkten”. Aubert wijst op de mensen om zich heen, die ook voor het gebouw van Un Tim Magno zitten, de onlangs opgerichte beweging die ‘het gedachtegoed van Helmin Wiels’ moet voortzetten. Onder hen is ook de toenmalige bodyguard van Helmin, Karel Josefa.

Grote broer
Niet alleen de partij is na de moord uit elkaar gevallen, ook binnen de familie is het te merken, stelt Aubert. “Marvelyne staat nu alleen. Maar ze is mijn bloed, dus ik wil het eigenlijk helemaal niet over mijn zussie hebben. Onze moeder overleed in 2004, onze vader was toen allang overleden. Sindsdien zorgde Helmin voor ons, hij was mijn grote broer. Hij had het eerste en het laatste woord. We konden hem dag en nacht bellen, voor alles”. Nog altijd weet Aubert de drie telefoonnummers van Helmin uit zijn hoofd. Er volgt een stilte. “Die kant, daar is zijn graf”, wijst Aubert en staart lang voor zich uit. “Ik ben Aubert Wiels vanwege hem.”

Kaartenhuis
Het heeft hem geraakt hoe alles als een kaartenhuis instortte na de dood van Wiels. “Het enige wat ons te doen stond was de partij redden, dat was zijn kindje. Hij wou een nieuw land van Curaçao maken, met gerechtigheid voor iedereen, maar waar ook iedereen zijn verantwoordelijkheid nam. Maar binnen de partij bestaat Helmin niet meer. Dat kan zelfs Stevie Wonder zien.”

Nieuw bestuur
Volgens Aubert is het mislukt doordat er een nieuw bestuur kwam, en hij als vice-voorzitter werd afgezet. “Pas toen Helmin de partij groot had gemaakt, kwamen mensen als Ivar Asjes, Elmer Wilsoe en Jaime Cordoba om de hoek kijken. Dat Asjes nu premier is verbaasde me, ik heb zijn naam nooit uit Helmins mond gehoord. Als hij nog in leven was, had hij hem kunnen begeleiden als premier. Al had Asjes er dan nooit langer dan drie maanden gezeten. I drink for that”, stelt Aubert en neemt een slok van zijn bier.

‘Sierpaarden’
De huidige gezichten van de partij, die Aubert de ‘sierpaarden’ noemt, kwamen op een gegeven zo dichtbij dat Helmin er niet meer vanaf kon, stelt hij. “Dat heeft Helmin me meerdere keren gezegd. Neem bijvoorbeeld Ingrid Sanchez, zij is de duivel. Ze hadden vaak ruzie, ze maakte hem geestelijk kapot. Alleen om mijn broer te helpen ben ik in het bestuur gekomen. Hij werd van binnenuit vermoord.”

Intellectuele daders
Vermoord in de figuurlijke zin van het woord, want namen van de intellectuele daders noemt Aubert niet. Toch zegt hij ‘gemakkelijk’ te weten wie zijn broer vermoord hebben. “Het zal een groep zijn van acht tot tien mensen. Ik ben niet bang voor ze, zij wel voor mij. Op 10 mei, tijdens de lancering van 1 Tim Magno, ga ik de eerste waarheden naar buiten brengen.”

Vijanden
Tijdens de vele uren die Aubert met zijn broer Helmin in de garage doorbracht om aan auto’s te sleutelen, vertelde Helmin hem over van alles. “Hij heeft me uitleg gegeven, verteld wie zijn vijanden waren, want hij wist dat de dag ging komen. Veel mensen hebben mij ook gewaarschuwd. Het plan was om hem al op 9 december 2012 dood te schieten, op zijn verjaardag. Dat is ze niet gelukt.”

Vertrouwen
Aubert stelt dat dezelfde groep die voor de moord heeft betaald, nu ook investeert om de rechtszaak niet opgelost te krijgen. Hij had gehoopt dat de moord sneller opgelost afgehandeld was, maar hij gelooft in een goede afloop. “Ik heb vertrouwen in het Openbaar Ministerie, er wordt met man en macht gewerkt.”

Verkiezingen
Aubert ziet het ondertussen als zijn taak om de idealen van Helmin te verwezenlijken. Hij lacht om de vraag of hij zich in de toekomst verkiesbaar zal stellen. “Als er verkiezingen komen, worden wij een politieke partij. Dat moet wel, wij gaan het werk van Helmin afmaken.”

8 reacties op “‘Ik ga de waarheid vertellen over Helmins vijanden’”

 1. De broers van Fraudelyne Wiels hebben geen goed woord voor haar over.

  Dat spreekt in het voordeel van deze broers.

  Vaak zie je dat familie familie oneindig verdedigt, wat ze ook uitgevreten hebben.

  Respect daarom voor de broers Wiels die ook niets moeten hebben van Fraudelyne.

 2. We gaan “de waarheid” weer eens vertellen op Curacao……..

 3. @suus: absoluut. We moeten het weer afwachten… Of 6 mei om 6 uur met 6 kogels? Mijn gedachten slaan weer op hol, maar wel prettig om te lezen wat Aubert hier allemaal heeft verteld. Het is echt te hopen dat het OM integer blijft en met de harde feiten naar buiten durft te komen. Corruptie is na de dood van Helmin Wiels namelijk alleen maar verder toegenomen en die Asjes doet daar werkelijk niets aan.

 4. @Abraham Mossel
  Je mist er één, niet alleen belazeren, bedrieg]en en beliegen maar ook: bestelen.

 5. lijkt me een verstandige man, deze broer van Helmin.
  Laat hem wel voorzichtig zijn met de zogenaamde intelletuele daders….
  want die zullen nooit gepakt worden en blijven een gevaar voor dit eiland.
  Ze hebben te veel macht en geld en willen dit behoiuden koste wat het kost.
  ze beheersen de lotto/casino”s/tankstaions/kranten en tv stations……
  dus ze denken almachtig te zijn.

 6. Als Aubert Wiels toch zeker weet wij de intellectuele moordenaars zijn, dan is hij zelf strafbaar om deze informatie achter te houden, net zo goed als de figuren die van Helmin Wiels de lijst hebben gehad en na zijn dood zouden moeten openbaar maken,heb er nog niks van gehoord alleen het verhaal van Asjes dat hij de lotterijen van Dos Santos zou aanpakken maar ook daar is niets van terecht gekomen. En het volk blijft geloven in nieuwkomers die de zelfde praatjes verkondigen als de bestaande politici en dat betekend het volgende!. En ze blijven hun eigen volk belazeren,bedriegen en beliegen tot zij er zelf bij neer vallen.

 7. Ik hoop dat deze meneer alles publiceert in de krant zodat het OM wel actie moet ondernemen

 8. Komt ‘ie ook lekker op tijd mee. En niet leren van z’n broer, hè? Dit soort dingen moet je niet aankondigen te gaan doen, maar doen.