• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Nicolas MaduroCURAÇAO – De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft het minimumloon in zijn land met maar liefst dertig procent verhoogd. De salarisverhoging is een poging van Maduro om werknemers te beschermen tegen de welig tierende inflatie, die zo’n zestig procent bedraagt. 

De verhoging van het minimumloon wordt morgen van kracht, op de internationale Dag van de Arbeid. In januari werd het minimumloon ook al met tien procent verhoogd. Het minimumloon komt nu volgens de officiële wisselkoers omgerekend uit op zo’n 490 euro per maand. Op de zwarte markt is dit bedrag in boliviano’s echter tien keer minder waard. Volgens economen leiden forse salarisstijgingen in tijden van inflatie alleen maar tot ergere inflatie en een groter begrotingstekort.

Malaise
Maduro houdt zijn tegenstanders verantwoordelijk voor de economische malaise in zijn land. Volgens de president zijn de verhoogde prijzen, het hamsteren van goederen en de aanhoudende protesten allemaal bedoeld om hem ten val te brengen.

© Novum

8 reacties op “Venezuela verhoogt minimumloon met dertig procent”

 1. Stijging van het minimumloon met 30% betekent stijging van de werkeloosheid voor laaggeschoolden. Betekent ook stijging van productiekosten. Lonen gaan immers omhoog. Dus producten zullen nog duurder worden. Inflatie neemt alleen maar toe door deze maatregel.

 2. @ Pukkie

  Ja, Iedereen blijft geloven dat de bomen tot in de hemel groeien.
  Lees de stukken van de CBCS er maar op na.

  De aflossing van schulden aan NL begint in 2019. (waarvan betalen we dat?)
  De Financiele sector ligt op zijn gat omdat belasting ontwijking internationaal wordt aangepakt.
  De PDVSA is in 2019 ook weg of betaalt veel minder als we willen dat ze blijven.
  HNO valt duurder uit dan begroot.
  Cubanen claim voor Dok blijkt onvermijdelijk.
  Aqualectra bijna failliet.
  De ambtenaren willen geen loonsverlaging, geen later pensioen etc.

  Dus eerst St Maarten apart zetten en de Centrale Bank alleen voor Curacao laten werken (wordt voorbereid) en dan devalueren zodat iedereen (nominaal) hetzelfde kan blijven verdienen.

  Waarom devalueerde Venezuela die bulkt van de olie?
  Waarom devalueerde Suriname met hun bauxiet, goud en hardhout?
  Waarom devalueerde Curacao nog niet?
  Omdat Nederland dat door de schuldsanering kon uitstellen
  Omdat St Maarten nu nog mee moet beslissen.

  Zullen we er doos goede wijn om verwedden?

  Voor 2019 devalueren we dan met meer dan 30%, want de eerste klap moet stevig zijn.
  Een tweede devaluatie -als de mensen hebben gemerkt wat de impact is- kan er niet snel na.

  IMF adviseert ook om om die reden een eigen valuta te houden. (Lees de IMF rapporten er maar over na) Als je helemaal overgaat op de US Dollar, valt er namelijk niks meer te devalueren.

 3. Dit is nu het voorland van een Curacao (zonder bodemschatten), als het onafhankelijk zou worden. De koppeling met de dollar zal los zand blijken, want alleen Nederland houdt onze munt keihard.

 4. Minimumlonen met 30 % stijgen ?

  Hmmm, met tegelijkertijd verplicht lagere verkoopprijzen ?
  Invoer van producten was al niet meer te betalen, maar nu stijgen dus ook de loonkosten voor de ondernemer oftewel daar zullen veel mensen hun banen gaan verliezen en veel bedrijven failliet gaan.

  Kortom, verwacht binnenkort wel weer een opstand in Venezuela, maar of Maduro het dit keer overleefd ? Ik denk het niet. Dit keer hebben de burgers niets meer te verliezen.
  En de ISLA ?
  Die kunnen we nu eindelijk gedag gaan zeggen, er zal geen cent meer uit Venezuela komen, het geld is er simpelweg niet meer.

 5. @Maaskant. Devaluatie van de NAF. Hoe kom je daar nu bij. Hangt al jaren aan de waarde van de dollar. Er is toch. Geen monetaire crisis aan de gang. Wel de hoogste tijd om het geld van die niet meer bestaande Nederlandse Antillen , eindelijk eens om te ruilen voor dollars of een ander fantasiemodelletje, wat gemakkelijk zelf is te drukken. Dat vinden onbenullige politici hier namelijk leuk.

 6. Ja, dat is de kunst. Eerst met nog veel meer devalueren en dan dit soort “leuke dingen” doen voor de mensen.

  Daarom is voor Curacao ook een devaluatie tzt onvermijdelijk nodig. Dan kunnen de ambtenaren hun rechten houden, wordt het leven voor iedereen duurder en kan er daarna weer een beetje bij.

  Het alternatief: de tering naar de nering zetten en ook de ambtenaren laten inleveren: Onbespreekbaar!. Ik hoor het de vakbonden al zeggen. Houd je spaargeld dus niet in Naf.

 7. Slimme man die Maduro. Hij heeft het door waar de rotzooi in zijn land vandaan komt. Van ontevreden onderdanen, maar dát weet hij nog niet. Dertig procent stijging van het minimumloon, is een aanslag op de schatkist. Wat zullen ze blij zijn die Venezolanen. Dertig procent loon erbij bij 60% inflatie en schreeuwend gebrek aan van alles en nog wat. T’is de schuld van het kapitaal
  Olieproductie in dat land is in elkaar gestort, wegens capaciteitsgebrek, gaat de raffinage naar USA. Vandaar het grootschalig inkopen van opslagruimte buiten Venezuela. (Statia) USA gaat dus raffineren voor Venezuela. Wat dat betekent voor de toekomst van Isla, mag u zelf invullen. Koop maar alvast aandelen Greentown. En Asjes kan gewoon op antwoord blijven wachten tot 2022 of zo.

 8. 30% verhoging bij een inflatie van 60% is een achteruitgang van maar 30%.
  en door de loonsverhoging gaat de inflatie nog verder stijgen….
  goed systeem dat socialisme!!!