geweldCURAÇAO – Nog acht weken en dan valt het doek voor Parada, een doorstroomhuis voor vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. De stichting Maatschappelijke Zorg en Herstel exploiteert zowel Parada als het enige blijf–van–mijn–lijfhuis op Curaçao. De stichting dat het ministerie van Sociale Zaken snel een besluit neemt.

De subsidie uit Nederland vervalt op 1 juli, meldt Caribisch Netwerk.

Slachtofferhulp
Marilu Leverock (21) heeft hele andere zorgen. Zij is in augustus via de Politie en Bureau Slachtofferhulp in Parada terechtgekomen. Haar leven is dan naar eigen zeggen een chaos. Familie op Curaçao heeft ze niet, die hebben haar verstoten. Met haar pleegfamilie is het ook misgegaan. Ze is slachtoffer van huiselijk geweld en kon vanwege haar zwangerschap nergens meer terecht, behalve op Parada.

Dick Drayer zocht de vrouwen van Parada op en maakte de volgende reportage

51 Procent
Een onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft vastgesteld dat de helft van alle vrouwen (51 procent) op Curaçao op een of andere manier te maken heeft gehad met huiselijk geweld. De belangrijkste risicofactoren voor huiselijk geweld in Curaçao zijn de vrouwelijk sekse, een jonge leeftijd, een laag opleidingsniveau en slachtofferschap van huiselijk geweld in de kindertijd. Marilu past op alle aspecten in dit profiel.

‘Normaal’
Alida Samsong coördineert het werk in het Blijf-van-mijn-lijfhuis en Parada. Zij kan niet genoeg benadrukken hoe groot het probleem van seksueel en huiselijk geweld tegen vrouwen is op Curaçao. “Vroeger ging ik naar school, naar de havo. Dan dacht je: dit is het leven, dit is Curaçao, dit is normaal. Maar dat is het niet. Huiselijk geweld is helaas de standaard op ons eiland.”

2 reacties op “Opvang slachtoffers huiselijk geweld in gedrang”

 1. Elke vrucht komt van zijn eigen boom , dus elke probleem hebt een principe .
  Wat je vandaag zaaien ,oogsten je morgen .
  Het enige manier om een probleem op te lossen is ABSEPTEREN dat je bent schuldig
  En niet de waarheid trotseren !!

 2. Ik denk dat veel huiselijk geweld voorkomen had kunnen worden als vrouwen eens wat selectiever waren geweest in hun partnerkeuze.

  Dagelijks zie ik stellen waarvan ik binnen 10 seconden gezien heb dat die relatie volledig fout gaat of zal gaan.

  En de samenleving draait op voor de kosten van blijf van mijn lijf huizen en het criminele nageslacht dat ze ongetwijfeld gaan voortbrengen.

  Dames, een kerel met oorbellen, tattoos, piercings, een rapper kapsel en een auto met een spoiler als een Boeing 747 en een audio installatie die meer weegt dan de auto zelf is geen goede partner.