CocaïneCURAÇAO – In de rechtbank in Haarlem heeft gisteren een pro-formazitting plaatsgevonden in een zaak wegens drugssmokkel per zeilschip van Venezuela naar Nederland via Curaçao. Dat meldt het Haarlems Dagblad. In Parera legde het Openbaar Ministerie (OM) op verzoek van de Nederlandse Justitie de boot aan de ketting.

Een lading cocaïne uit Venezuela moest op de Noordzee overgeheveld worden naar een schip van verdachte M. de J., daarna zouden de drugs aan land worden gebracht. Maar zeilschip Andromeda raakte in de problemen, kwam aan in Curaçao en liep tegen de lamp nadat het RST (Recherche Samenwerkings Team) een inval deed. De geplande smokkel van duizend kilo cocaïne, waarvan de straatwaarde wordt geschat op zo’n 30 miljoen euro, ging niet door. Wel vond Justitie dat het voldoende bewijs had tegen De J., zijn vader en broer en acht andere verdachten. In maart werden er opnieuw vier verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij smokkeloperaties.

Aanklachten
Het familiebedrijf van De J. zou als dekmantel worden gebruikt voor drugssmokkel, waar de geplande smokkel vanuit Venezuela er slechts een was. Een aantal verdachten wordt dan ook van meer drugsdelicten verdacht, zoals drugstransporten vanuit Brazilië en Zuid-Afrika, export van xtc vanuit Alkmaar richting Engeland, lidmaatschap van een criminele organisatie en het witwassen van geld. Een van hen is de 53-jarige J.W. Hij zou met de aankoop van de Andromeda geld hebben witgewassen. Hij en medeverdachte A.K. (44) hebben volgens het OM in Venezuela een netwerk aangeboord voor de transporten.

Vrijlating
Deze week wordt bekend of ze hun proces in vrijheid mogen afwachten. Een eerder verzoek om schorsing van de detentie van de vader en de broer van De J. en de vrouw van J.W. is vorige maand geaccepteerd. De rest zit nog vast.

2 reacties op “Vissersfamilie in beklaagdenbankje wegens drugssmokkel”

  1. […] Vissersfamilie in beklaagdenbankje wegens drugssmokkel Versgeperst.com Zeilschip vissersfamilie vissers Versgeperst venezuela parera openbaar ministerie NIEUWS drugssmokkel Curaçao andromeda Cocaïne CURAÇAO – In de rechtbank in Haarlem heeft gisteren een pro-formazitting plaatsgevonden in een … Read more on Versgeperst.com […]

  2. Zelfs hun zoeken een bijverdienste. Gaat toch slecht met de visserij in Nederland met al die regels die door je strot wordt ingeduwd. Alsof wij ganzen zijn die klaar voor de kerst klaar moeten zijn vetgemest voor de slachting, bedankt E.U.