Koningsspelen BonaireCURAÇAO – Het Koningsontbijt dat basisschoolleerlingen vrijdag voorafgaand aan de Koningspelen krijgen voorgeschoteld is te ongezond en een slecht voorbeeld. De nadruk ligt te veel op vette en zoete etenswaren als hagelslag en pindakaas, stellen het Voedingscentrum en Foodwatch vandaag.

“Producten als pindakaas, hagelslag en chocopasta horen niet op een gezonde dag thuis waar bewegen centraal staat”, aldus een woordvoerder van het Voedingscentrum. “Wij denken dat ouders dit als een voorbeeldontbijt zien en dat is niet zo”. Foodwatch, zelfbenoemd waakhond van de voedselindustrie, stelt dat het ontbijt vooral goed is voor merken als Venz, Nutella en Calvé om reclame te maken voor hun ‘veelal onverantwoorde’ producten.

Volledig gezond
“We hadden liever een volledig gezond Koningsontbijt gezien”, aldus de zegsman van het Voedingscentrum, die erkent dat er ook gezonder producten bij zitten. “Maar ouders moeten dit niet als voorbeeld nemen. Het Nationaal Schoolontbijt in november schotelt enkel producten voor die wij hebben goedgekeurd. Het is jammer dat Jumbo dit heeft nagelaten.”

Teleurgesteld
Jumbo reageert teleurgesteld op de kritiek. “Wij betreuren dat het Voedingscentrum en Foodwatch deze feestelijke dag aangrijpen om hun punt te maken. We hebben gekozen voor een gevarieerde balans tussen gezonde ontbijtproducten en producten die passen bij een lekker en feestelijk ontbijt voor de Koningsspelen.” De supermarktketen ontkent dat de medewerking is bedoeld als reclame voor Jumbo. De organisatie van de Koningsspelen heeft voor de samenstelling van het ontbijt gekeken naar een ‘gevarieerde balans tussen gezonde ontbijtproducten en producten die passen bij een lekker en feestelijk ontbijt voor de Koningsspelen’.

© Novum

3 reacties op “Kritiek in NL op ongezond Koningsontbijt voor scholieren”

  1. Een voedingscentrum dat zegt dat pindakaas ongezond is, mag van mij heel snel naar een bijscholingscursus…..

  2. Wat een gezeur zeg. Er blijft niks over. Kaas is vet, vleeswaar zit vol met hormonen, groenten vol met pesticide, fruit is niet biologisch. Wat moeten die kinderen dan eten?

  3. Mogen de kinderen straks alleen nog op een stuk wortel en celerie kouwen van FoodWatch? Dit is weer het toppunt van Nederland op z’n kleinst. “Als er gezeken kan worden doen we dat.” Laat die kinderen lekker genieten van hagelslag en pasta op zo’n feestelijk dag.