• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Maduro-familie-def-300x238CURAÇAO – “Wij zijn op Curaçao geboren. Maar om er nu te gaan wonen moeten we een verblijfsvergunning aanvragen. Dat is toch raar?” Maiky en Zoila Maduro willen met hun gezin naar Curaçao verhuizen. Caribisch Netwerk maakte er een reportage over.

Het stel heeft reuma en andere gezondheidsklachten die het wonen in Nederland zwaar maken.

Vergunning
“Omdat onze ouders niet op Curaçao geboren zijn, moeten we een werk- en verblijfsvergunning aanvragen”, heeft moeder Maduro ontdekt. Vanachter haar computer in de Rotterdamse wijk Charlois zoekt ze zoveel mogelijk informatie over de aanstaande (re)migratie. Stukje bij beetje worden alle puzzelstukjes gevonden. “Onze kinderen, Rosaly en Rushwin, zijn in Nederland geboren, dus voor hen geldt weer een andere procedure.” Vader Maduro: “Het lijkt wel op je dan ‘geen recht’ hebt op je eiland. Ik ben geboren op Curaçao, mijn moeder op Aruba en mijn vader op Cuba. Maar ik kan nergens zomaar terecht.”

Luister naar een reportage van Jamila Baaziz

Procedures
Curaçaoenaars in Nederland die terug willen naar hun eiland krijgen te maken met allerlei – soms ingewikkelde – procedures. Dat speelt vooral als hun ouders en/of kinderen niet op Curaçao geboren zijn. Bij remigratie komt in die gevallen meer kijken dan een inschrijving in het Bevolkingsregister bij Kranshi. Migratiebureau Na Kaminda merkt dat er veel mensen zijn die niet precies weten welke procedures doorlopen moeten worden bij remigratie. Het bureau regelt tegen een vergoeding praktische en formele zaken.

Inschrijven
Langereis is een van de initiatiefnemers: “Veel Curaçaoënaars denken dat ze zich gewoon bij Kranshi kunnen inschrijven en dat dat voldoende is, maar dat is lang niet altijd het geval. Zeker als er kinderen zijn die in Nederland geboren zijn, of als niet minstens één van de ouders van de migrant ook op het eiland geboren is, gelden andere procedures. ”

Uitgezet
De familie Maduro neemt daarom rustig de tijd om al hun zaken te regelen, van de verblijfsvergunningen tot de verscheping van hun spullen. “Van bekenden horen we dat mensen soms Curaçao worden uitgezet omdat ze hun papieren niet goed geregeld hadden. Wij willen alles goed uitzoeken.” Ondertussen dromen ze vanaf hun bankstel alvast voorzichtig van hun nieuwe leven op Curaçao. “Minder pijn, de warmte en een relaxter leven met wat minder zorgen.”

Vertrekken
De keus om uit Nederland te vertrekken is niet al te moeilijk. “Negen maanden van het jaar zitten we hier binnen”, zegt vader Maduro. “We kunnen door onze gezondheid niet meer werken. En Nederland is duur geworden. We hebben hoge stookkosten, omdat we met die kou veel last hebben van onze reuma. Dat kunnen we niet betalen. Wij kunnen geen bijdrage meer leveren aan Nederland, dus dan kunnen we beter daar gaan wonen.”

Migratiefactoren
De drijfveren van de familie Maduro om naar Curaçao te verhuizen zijn niet uniek. Het Curaçaose ministerie van Sociale Ontwikkeling heeft recentelijk onderzoek laten doen naar migratiefactoren die van invloed zijn op een eventuele terugkeer naar Curaçao. Deze zijn te lezen in het rapport Ayó òf te aweró. Het klimaat en de levensstijl op het eiland spelen voor veel mensen een belangrijke rol bij (re)migratie.

Nieuwe ervaring
Hoe het leven van de Maduro’s op Curaçao er precies uit gaat zien, weten ze nog niet. “We hebben er maar heel kort gewoond als kind, dus het is eigenlijk een nieuwe ervaring”, aldus moeder Maduro. Maar plannen zijn er genoeg: vader overweegt de aanschaf van een grote broodmachine en dochter Rosaly is bereid om met haar kookkunsten wat geld te verdienen. Voor de verstandelijk gehandicapte Rushwin biedt het eiland in ieder geval meer mogelijkheden om lekker buiten te zijn.

7 reacties op “‘Remigratie Curaçao is ingewikkelder dan gedacht’”

 1. Hier gaanze 12 maanden per jaar binnen zitten met al die atrako’s
  Maak je borst maar nat

 2. @Myra Biegelaar:
  [Als je op Curacao geboren bent en je bent Nederlander hoef je je alleen maar in te schrijven]

  Dat is correct, maar het is maar een deel van de waarheid: je moet kunnen bewijzen dat je bij geboorte de nederlandse nationaliteit had. Dus voor alle zekerheid: geboorte-akte en een verklaring van Nederlanderschap bij geboorte laten opvragen bij Kranshi en je daarmee inschrijven.
  Die verklaring heeft dit echtpaar ook nodig om een NVT verklaring te krijgen voor hun in NL geboren kinderen: daarvoor moeten ze wel maar imigrashon.

  @Klaas: hè, wat naar voor jou!
  Ik heb zelf een aantal jaren in NL gewoond en ik zou het ook niet op prijs stellen als op mij het stigma “macamba” zou plakken. Gelukkig bewijst mijn uiterlijk mijn afkomst.
  Is dat bij jou dan niet het geval? Misschien kun je je bij terugkomst in NL uitdossen in een te korte broek en op badslippers?

 3. Ik ben dit jaar naar curaçao verhuisd. Mijn familie komen allemaal uit Aruba maar ik Ben zelf op curaçao geboren. Ik had helemaal geen probleem met inschrijven.

 4. “Wij zijn op Curaçao geboren. .
  Dat is niet genoeg want volgens Immigratiewet moeten je bewijzen .
  En de enige bewijsstuk is je je Geboorteacte en Paspoort !!

 5. Er wordt vaak verkeerde infomratie gegeven en door iedereen wordt er wat anders gezegd. Als je op Curacao geboren bent en je bent Nederlander hoef je je alleen maar in te schrijven. Daar word heel vaak verkeerder informatie over gegeven. Het is echt niet zo vreselijk moeilijk maar je moet de goede infomratie krijgen.

 6. Deze mensen gaan van een hele koude kermis thuiskomen.

 7. Anders om helaas ook… Voor Nederlanders op Curaçao is terug gaan naar Nederland misschien nog veel lastiger: als je hier een paar jaar gewoond heb blijft het stigma “Curaçao” op je plakken.