• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Joseph Hart vraagt zich af hoe het gaat met de voortgang van ‘Nos Hospital Nobo’.

Het is de moeite waard om een en ander op een rijtje te zetten en onze eigen conclusies te trekken. Hier volgen enkele belangrijke data met betrekking tot de planning van ons nieuw ziekenhuis. In het verleden werd er gedacht aan Vredenberg, Daniel, Wechi: allemaal op niets uitgelopen! De laatste tijd zijn de volgende locaties in de publiciteit gekomen:

-Jan Noorduynweg 2009: Men wilde hier zomaar een ziekenhuis neerzetten, naar het voorbeeld van Deventer, zonder aanpassing aan lokale omstandigheden. Op een terrein – achter een dam – bestemd voor landbouw en met overstromingsgevaar. Er wordt geen rekening gehouden met lokale eisen. Er moet bestemmingswijziging komen voor het terrein, wat teveel tijd zou gaan kosten.

-Amstel 2011 – 13: Er is kritiek op de locatie en het terrein (onder andere overstromingsgevaar); het ontwerp van Ballast Nedam beantwoordt niet aan de medische eisen van een ziekenhuis op Curaçao.

-Parlementaire motie – april 2013: Het parlement verwerpt het Amstel project en draagt de regering op met Sehos af te spreken dat het plan dat zij gepresenteerd hebben, zelf moeten uitvoeren op hun eigen terrein.

-Commissie Nieuw Ziekenhuis – juli 2013: De technische commissie van de overheid keurt het Sehos-plan goed en adviseert de overheid om Sehos door te laten gaan met haar plan. (Intussen is Sehos doorgegaan met plannen!)

-Overheid – augustus 2013: Er wordt besloten dat het plan van Ballast Nedam uitgevoerd moet worden op het parkeerterrein van Sehos (Hamelbergweg) en dat Sehos moet stoppen met haar plan. De overheid zegt dat Ballast Nedam binnen twee maanden met de bouw zal beginnen!

-Locatie Hamelbergweg en Colon – september 2013: Het ‘Amstel-model’ komt weer op tafel en blijkt niet te passen op het parkeerterrein. Er moet naar meer terreinen gezocht worden (Colon, UTS en een deel van Sehos) en Hamelbergweg moet afgesloten worden. Er moet een regeling komen met de eigenaar van Colon voor de koop van het gebouw (bijna 18 miljoen), en nu eist de eigenaar van de supermarkt ook 8 miljoen, terwijl er gezocht moet worden naar een alternatief onderkomen voor de huurders van de appartementen.

-Het feest van de eerste ‘steenlegging’ – december 2013: Men begint wat aarde te verschuiven met een tractor, er is geen plan, er is geen idee waar de fundering moet komen. Volgens de architect zal het drie maanden duren om het plan aan te passen, om daarna bouwvergunning aan te vragen.

Vandaag is het 22 april: er is nog niets gebouwd. De koop van Colon moet nog geregeld worden en alle huurders moeten verkassen. Er moet een andere toegang aangelegd worden voor de Breedestraat voordat Hamelbergweg afgesloten kan worden. Zou men niet in november met de bouw zijn begonnen? Ondertussen zijn er geen parkeerplaatsen voor de auto’s van de bezoekers en de Sehos-werknemers.

Vraag:
Waarom heeft men gehandeld tegen de motie van het parlement en het advies van de technische commissie?

10 reacties op “Ingezonden: Hoe staat het met ‘Nos Hospital Nobo’?”

 1. Vergeet niet dat Eric Garcia voorzitter is geweest van de Raad van Toezicht bij het ziekenhuis.

  Iemand die verantwoordelijk is voor het aanstaande faillissement van Girobank werd dus wel in staat geacht toezicht uit te oefenen op het ziekenhuis, waarbij je over zaken als leven en dood praat.

  Het is echt te belachelijk voor woorden.

 2. @Sander & Tuna
  jullie reactie is precies wat ik bedoel.
  Ik heb nergens gezegd dat jullie geen gelijk hebben.
  Het ging mij om het feit dat jullie alleen maar reacties plaatsen bij artikelen waar jullie je aan ergeren.
  Ik heb volgens mij nog nooit een reactie gezien van jullie bij positieve/leuke artikelen op deze website.
  Ik weet ook dat het allemaal stinkt in de politiek.
  Maar wat is jullie bijdrage aan het verbeteren van Curacao???
  Geven jullie de buurtcholler wel eens een broodje bijvoorbeeld?

  Ik kijk door die roze bril, omdat het nergens een paradijs is.
  Ik ben in ieder geval blij dat Sander toegeeft dat NL dat ook niet is.
  Hij liep daar ook rond met diezelfde bril.

 3. Tuna: ik denk dat Fada helemaal niets fout verwisseld. Afgaande op jouw reacties, als dat jouw realisme is ben je een bitter, cynisch persoon geworden van jouw ervaringen. En dat heb je, gezien de vele hartelijke en vrolijke mensen die ik dagelijks op dit eiland tegen kom, helemaal zelf in de hand gehad.

  Sander: arrogant is het ook om zoveel ellende en armoede op dit eiland op te merken, en vervolgens alleen maar te zeiken over hoe fout andere mensen deze problemen aanpakken. Daar is helemaal niemand mee geholpen.

  Op een prachtig tropisch eiland wonen en dan nog een stelletje azijnpissers zijn. Ik heb het met jullie te doen. Sterkte.

 4. @Fada,

  ik heb mijn roze bril in NL achtergelaten.
  maar blijf jij maar lekker door de roze bril kijken en geloven in alle onzin die onze politici uitkramen.
  jouw leven is idd vrolijker, maar wel erg naief.
  maar maak je geen zorgen hoor, ik heb het hier verder prima naar mijn zin.
  Ik kan alleen niet zo goed tegen leugenaars, dieven en de arrogantie bij deze politici.
  Ik zie namelijk heel veel ellende en armoede op dit eiland.
  Deze armoe en ellende is al 50 jaar hetzelfde er gebeurt niets voor deze mensen.

 5. @ Fadà

  De fout die jij maakt is dat je negativisme met realisme verwisseld. Ik hanteer de realiteit zoals ik die hier al enkele tientallen jaren ervaar. En mijn ervaring zegt me dat we aan het geouwehoer over het ziekenhuis en alle plannen welke daar al gedurende 40 a 50 jaar over gemaakt zijn inclusief alle consultancy kosten en dergelijke, geen kennis hebben overgehouden hoe we het dan wel zouden moeten doen.

  We zijn nog steeds bezig met ongeplande zaken en maar zien waar het schip strand. De enige reden dat er aan het ziekenhuis “begonnen” is, dat was om de claims van onze rug (als belastingbetaler) te houden, Nederland betaalt namelijk de rekeningen hier niet meer. Het beginnen aan de nieuwbouw heeft vooralsnog alleen maar symbolische waarde, ik moet de eerste steen nog echt zien leggen en zelfs dan…..

 6. @Tuna & Sander
  Jullie zijn altijd zo negatief, dat ik me afvraag of er dingen zijn op het eiland waar jullie vrolijk van worden?
  Wat is jullie motivatie om nog op dit ongeregelde stukje aarde wakker te worden?
  Of is het reageren op artikelen van Versgeperst jullie drijfveer?
  Er worden zoveel leuke artikelen geplaatst op deze website, maar die worden zeker geblockt door jullie computer.

 7. Ja alleen op Curaçao gebeuren zulke dingen he? Je hoort het nergens anders. Maar ja zo kan je uren doorgaan met schrijven wat allemaal mis gaat. Koeien zullen altijd blijven grazen…

 8. Zo zie je hoe belangrijk gezondheidszorg voor curacaoshe regering is. Planning kunnen ze niet en beslissing nemen ook niet.

 9. nos mes por….
  Tuna heeft gelijk als de regering valt stopt het bouwen en gaan er weer andere belangen spelen.
  het zal hier nooit veranderen.

 10. Ach, zo gaat het hier toch altijd, gewoon goed ONvoorbereid domweg maar ergens beginnen en we zien wel weer waar het eindigt. Hebben we hier ooit iets goed zien gaan op het gebied van planning? Het is onze cultuur immers. Er gaat nog veel meer geld bij moeten en als de regering nu zou vallen gaat het helemaal niet door, want dan begint het hele gedoe weer opnieuw, alsmede ook de dan geldende pastechi verdeling. Het hospitaal Nobo staat er nog lang niet.