• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

AfvalCURAÇAO – De Eilandsverordening Bevordering Openbare Orde en Bescherming Gemeenschap (EBOOBG), met daarin de Wet Illegale Afvaldump, wordt binnen een maand aangeboden aan de Staten. Het bundelt wetten op het gebied van Openbare Orde en bescherming van de gemeenschap. Dat meldt Caribisch Netwerk.

“De betrokken ministeries hebben een nieuw ontwerp gemaakt. Het is een spoedvoorstel dus de wet zou binnen een paar maanden weer actief kunnen zijn, in ieder geval binnen zes maanden”, vertelt jurist binnen het ministerie van Justitie José Silié. “Deze wet bestond al voor 10-10-’10, maar moest opnieuw worden geschreven voor Land Curaçao.”

Geen sancties
Doordat de wet inactief was, kon iedereen afval op straat dumpen zonder dat hier sancties aan waren verbonden. Selikor stelde eerder dat het water naar zee dragen was. “We hebben drie dumptrucks die dagelijks illegaal afval ruimen, maar uren later ligt het weer vol. Zonder deze wet is het onbegonnen werk om gerichte acties te ondernemen”, verklaart operation manager John Cijntje. De wet zorgt ervoor dat illegale dumpers die betrapt worden of op sociale media worden ‘exposed’, beboet kunnen worden. Na 10-10-’10 heeft het Openbaar Ministerie geen proces-verbaal meer binnengekregen wegens illegaal dumpen.

Oliedump
Ook het dumpen van olie is opgenomen in de EBOOBG-wet. Het dumpen van olie in zee is verwerkt in een andere wet. “Dit valt onder het MARPOL-verdrag”, vertelt jurist bij de Kustwacht Cynthia de Veere. “Dit is een deel van de landsverordening en heeft niets te maken met de EBOOBG-wet. De Kustwacht kan en heeft dus altijd opgetreden tegen illegale oliedump, zowel vanaf een boot als vanaf het land.”

Andere wetten
Behalve illegale dump, zijn nog tientallen wetten opgenomen in de EBOOBG-wet. “Een voorbeeld hiervan is adverteren langs de weg”, vertelt medewerker bij de politie Tico Ruiter. “Overal langs de Schottegatweg staan reclameborden, maar dat mag eigenlijk helemaal niet. Ook het verkopen van kranten langs de weg is niet toegestaan, maar het is de laatste jaren allemaal gedoogd, omdat we geen boetes konden opleggen.”

Koperhandel
Andere wetten binnen de EBOOBG zijn prostitutie, illegale lozing van uitwerpselen, geluidsoverlast, dierenbescherming, politieke propaganda en koperhandel. “Vooral koperhandel is een groot probleem geworden”, gaat jurist Silié verder. “Koper levert veel geld op voor helers en het stelen van elektriciteitskabels gebeurt daarom steeds vaker.” Door het stelen van de kabels valt de elektriciteit urenlang uit in een wijk. Vaak kan dit pas de volgende ochtend door Aqualectra worden opgelost.

Eerste stap
De EBOOBG-wet valt onder de ministeries van Justitie, Algemene Zaken, Vervoer & Ruimtelijk Planning en Gezondheid, Milieu en Natuur. In overleg met de vier ministeries is de wet herschreven, aangevuld een aangepast. “De eerste stap is gezet en het voorstel wordt eind april of begin mei aangeboden aan de Staten. Hierna moet de wet worden nagekeken en goedgekeurd door alle ministeries waarna deze naar de gouverneur gaat. Hopelijk kunnen er in ieder geval binnen een half jaar weer sancties worden opgelegd”, aldus Silié.

15 reacties op “Sancties tegen illegale dump weer mogelijk”

 1. Heterdaadjes zijn moeilijk bij dit soort vergrijpen. Bij wildstroperij in Afrika maken ze gebruik van de Raspberry Pi met een piepkleine camera. Die Pi is een piepkleine computer, die het maandenlang doet op een enkele batterij. Kosten : ongeveer 40 euro.Alles wordt ingebouwd in een doosje van 10X10x8 cm en de beelden kunnen door iedereen via de satelliet worden bekeken danwel opgeslagen. Dat werkt preventief. Daarnaast zou je op de geliefde stortplaatsen bij de oprit en de afrit deze camera’s kunnen plaatsen, die constateren dat een volle auto aanrijdt en een lege auto wegrijdt. Bingo. In Nederland staat op iedere envelop , bijna onzichtbaar de postcode van de geadresseerde gedrukt. Ook daar worden veel overtreders mee gepakt als de rommel wordt doorzocht. Je hoeft geen wetten te maken, als je niet kunt handhaven, toch?

 2. Overheid, wordt het niet eens tijd om een gedegen onafhankelijk onderzoek uit te voeren om te achterhalen wat de beweegredenen zijn voor vele eilandbewoners om op deze manier afstand te doen van het afval.
  Zo lang het de moeite waard is (lees geld onder de tafel) om het afval in onze buitenwijken te deponeren zal niemand zich iets aantrekken van de wetten.
  Nooit gedaan, dus nu ook niet lijkt mij.
  Ik kan me heel goed voorstellen dat er intern bij de overheid toch ook wel het een en ander mis is.
  Wetten lijken heilig, maar lossen de problemen niet op.

 3. Toen Curaçao nog gewoon het eiland Curaçao was en niet zoals nu het land Curaçao was er een wettelijke eilandsverordening die het storten van alle soorten afval in de vrije natuur verbood. Wie trok zich daar wat van aan ?
  Troep zit in onze genen en gelukkig zijn er altijd wel estrangeros die onze troep wel voor ons opruimen.

 4. Curaçao is al een grote vuilnisbelt.

 5. eerst zien dan geloven….

 6. De titel klopt niet….

 7. Ik lees op Caribischnetwerk dat t binnenkort weer mogelijk is om mensen te beboeten en in dit artikel blijkt ook dat het nog wel een half jaar kan duren. Waar slaat de titel dan op? Ik kwam dit tegen op facebook en lees dat sancties weer mogelijk zijn.. Nogal misleidende titel..

 8. Eindelijk! Hopelijk keuren ze alles goed en komen er over een half jaar (liefst eerder) strenge controles op naleving van al die wetten!
  Op naar een beter en schoner Curaçao, dat zou toch eigenlijk iedereen blij moeten maken?

 9. Wanneer de chollers geen koper meer kunnen stelen en verkopen zijn ze hun belangrijkste handel kwijt. Dus gaan ze vaker bij U inbreken.

 10. EBOOBG-wet!!! Als deze wet onder deze naam wordt aangeboden en later goedgekeurd dan hebben we weer een lachertje dat veroorzaakt is door de “wetschrijvers”.
  Deze wet zal dan nog steeds niet in werking kunnen treden daar de naam total verkeerd is.
  Sinds wanneer is het Land Curaçao weer veranderd in EILAND?
  Hopelijk zijn de “wetschrijvers” zo slim om het een LANDSVERORDENING te noemen alvorens deze aan te bieden aan de bevoegde instanties.

 11. Vier jaar geleden was zo’n wet ook al onderweg, kijken hoelang het nog duurt (if ever) deze wet effectief in werking treedt. I am not going to hold my breath, alhowel dat wel vaak nodig is als je rond loopt in ons land.

 12. alleluijah !!!!!!!!!! als het sneller kan, ook goed…cfr koraal tabak…..

 13. En nu maar hopen dat men ook daadwerkelijk boetes gaat uitdelen.
  Het is leuk dat het nu mogeljk is om boetes te geven, maar wanneer je dat dan vervolgens niet doet heeft het ook zo weinig zin.
  Vorig jaar is een groot deel van het eiland schoongemaakt, je moet nu weer even op die plekken gaan kijken, het is niet van dommemanshuize wat daar allemaal ligt.

  En iedere keer vraag ik me af: ‘ziet men dat nu zelf niet ?’ ‘Vindt men het lekker op in zo’n puinhoop te leven ?’ ‘Waarom gooien ze hun zooi niet gewoon even in de vuilnisbak ?’

  Dus hoop ik maar dat er boetes van 1000 NAF worden uitgeschreven voor het weggooien van afval op straat. Dat soort bedragen schrikt over het algemeen genoeg mensen af.

 14. Wij zijn 4 jaar verder en nu komt er een wet , maar ja beter laat dan nooit

 15. Het werd de hoogste tijd.