• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

eindelijk akkoord politieCURAÇAO – Eindelijk is een een akkoord bereikt over de gevoelige politiekorpskwestie. Zowel Curaçao als Sint Maarten krijgen een eigen politiekorps. Bijleveld: “We kwamen van ver.”

 

Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) roemt de samenwerking tussen Premier Emily de Jongh-Elhage, de vertegenwoordiging van Sint Maarten, de BES-eilanden en de ministerraad . Ze konden na de lange dag toch nog een glimlach op hun gezicht toveren. “Ondanks dat ik niet optimistisch was, vooraf, ben ik nu erg tevreden. Er was een gezamenlijke wil om er uit te komen en dat is dan ook gelukt. Dit overleg beloofd veel goeds voor de Ronde Tafel Conferentie van 15 december. “ Want die gaat gewoon door, ondanks dat daar eerder nog zorgen over waren. Bij de gesprekken van van 15 december wordt een start gemaakt met de nieuwe staatsstructuur van de Antillen.

Oplossingen
Curaçao en Sint Maarten krijgen een eigen politiekorps. Bonaire, Saba en Sint Eustatius krijgen samen een gezamenlijk korps. Ook komt er een ‘gezamenlijke voorziening’  voor de eilanden. Dit is geen overkoepelend korps, maar een samenwerking tussen de korpsen om georganiseerde en grensoverschrijdende criminaliteit tegen te gaan.  De nieuwe ministers van Justitie krijgen de leiding over de korpsen op Curaçao en Sint Maarten. De Nederlandse ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken zijn verantwoordelijk voor het politiekorps op de BES-eilanden.

Politie(k) spelletje
Het probleem over de politiekorpsen is ontstaan toen een Nederlands politieteam het Curaçaose korps onderzocht. De mening die zij hadden over hun Antilliaanse collega’s staken zij niet onder stoelen of banken. Er zouden veel te veel leidinggevenden zijn, het opleidingsniveau zou te laag zijn. De politie zou kortom ‘beneden peil’ functioneren. Curaçao voelde dit als een zware en vooral onnodige belediging en beschuldigd Nederland van koloniaal gedrag. Nederland daarentegen vindt het niet nodig dat ieder eiland een eigen korps krijgt, dat is duur en niet efficiënt.

Nederlandse zuinigheid
Natuurlijk vraagt Nederland zich af hoe dit allemaal betaald gaat worden. Op die vraag kan nog geen duidelijk antwoord gegeven worden.  Een werkgroep gaat een begroting maken om daar betert inzicht in te kunnen krijgen. Rond 1 december 2008 moet daar meer duidelijkheid over zijn.

www.versgeperst.com