• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

reforma campagneCURAÇAO – Reforma komt de democratie niet ten goede. Dat zegt politicoloog en socioloog Brede Kristensen in gesprek met Radio Hoyer 2. De politieke beweging Reforma van MFK-leider Gerrit Schotte wil het huidige politieke bestel op de schop gooien.

Reforma pleit voor een direct gekozen premier, wil dat de Staten de regering niet meer naar huis kan sturen en wil het coalitiesysteem afschaffen. Volgens Kristensen krijgt de regering op deze manier alleen maar meer macht, wat slecht is voor een stabiele democratie.

PAIS
Hier pal tegenover staat politieke partij PAIS. Volgens politiek leider Alex Rosaria is een machtsconcentratie in een kleine groep niet goed voor de ontwikkeling van Curaçao. Rosaria wil verder een constitutioneel Hof, een onafhankelijk hoofdstembureau, een bestuursacademie voor kundige politici en meer transparantie in de financiering van politieke partijen. Kristensen is hier voorstander van omdat deze maatregelen voor meer democratie zorgen.

Zetelroof
Eén van de drijfveren van Gerrit Schotte om Reforma in te voeren is zetelroof. PAIS is van mening dat door de kans op zetelroof de partijbonzen juist minder macht krijgen. Volgens Kristensen klopt dat. “De partijbonzen worden dan namelijk gedwongen om te luisteren naar alle leden van het parlement. Dan wordt de discussie veel kritischer. Dat houdt iedereen op scherp”, aldus Kristensen.

Politieke cultuur
De politieke cultuur op Curacao moet beter, vindt de politicoloog. Het is van belang dat partijen in het belang van de burgers handelen. Volgens Kristensen is het op Curaçao matig gesteld met de democratie. Hij legt uit wat daarvan de oorzaak is.

15 reacties op “Kristensen: Reforma verslechtert democratie”

 1. Reforma is onderdeel van een groter geheel. Die club advokaten van kwaaie zaken met dhr Peppie Sulvaran en de MAN van graaier Charles Cooper, azen op een coalitie , onder Reforma-regels. Alles in de macht van criminaliteit, zal het gevolg zijn. Dat er hier op Dushi Korsow mensen zullen stervan van honger en ellende is nu nog niet voor te stellen, maar dat gaat wel gebeuren met dit scenario. Deze week gesproken met mensen van het eiland die net voorgoed zijn teruggekeerd uit Nederland. Gekleurde mensen die zich hier thuis en gelukkig voelen. Als Schotte gaat regeren, zo vertelden ze mij, pakken ze de dag ervoor het vliegtuig terug naar Amsterdam.

 2. Tja, Stella van Rijn, zielige dame die krampachtig de politieke diva probeert te spelen in dur mantelpak.

  Wat maakte Stella zich volslagen belachelijk door een brief naar het tv programma Brandpunt te sturen dat het gewaagd had kritische vragen te stellen over haar baas Schotte.

  Jammer dat Stanley Betrian weg is, die had snel gezien wat voor rotte vis hij met Stella in de kuip had en gooide haar er meteen uit.

 3. @Arie

  Zal Stella een worst wezen, met manlief Herenveen achter haar.

 4. Er zitten ook niet echt ‘frisse’ figuren achter deze club.

 5. Edgar, Stella van Rijn verzorgde het knip en plakwerk bij het roddelblad Coaching (inmiddels op de fles als ik goed geinformeerd ben). Ze wist dat ze nooit hogerop kon komen zonder aan te schurken tegen een politieke partij en liet daarom al haar principes (zo ze die al had) varen en werd lid van de Movemientu Forsa Korupshon.

  Dat heeft ze, uit terechte schaamte, altijd goed verborgen weten te houden totdat de pers er lucht van kreeg dat ze Schotte wel erg slaafs volgde. Na enig onderzoek kon arme Stella het niet meer ontkennen, ja ze was lid van de MFK en hoongelach was haar deel.

  Geef toe, het heeft haar geen windeieren gelegd want ze ziet maandelijks een bedrag van 20,000 op haar bankrekening binnenkomen en streek in de tjjd dat Schotte onze meest rampzalige premier ooit was ook nog eens een vermogen aan daggelden op tijdens als dienstreizen geboekte superdeluxe vakantietrips over de hele wereld. Waarbij ze in haar mantelpakje zoals de keizer in het sprookje ‘de nieuwe kleren van de keizer’ de dame acteerde die het gemaakt had, terwijl iedereen wist dat ze niets meer dan een monddode marionet van Gerrit Schotte was.

  Prijs van dit alles is wel dat haar reputatie voor immer naar de haaien is, want in dit leven en erna zal ze gezien worden als de Judas die voor een handvol zilverlingen haar principes heeft verkocht aan de hoogste bieder.

  En of die 20,000 per maand dat waard was kan alleen Stella beantwoorden. Ik denk van niet.

 6. @ Jan van Leeuwen,

  Niemand neemt Stella van Rijn meer serieus ?
  Wist niet dat er ooit iemand is geweest die haar WEL serieus heeft genomen.

  Volgens mij is de enige die Stella nog serieus neemt haar bankrekening, want iedere maand stort de overheid daar weer jouw en mijn belastingcenten op. Wij betalen haar en het kan haar geen zier schelen………net zoals al die andere klaplopers die we ambtenaren noemen.

 7. Geen gezeik Schotte rijk. De 2 auto’s van de MFK-fundraising zijn er uit en meteen staat de volgende fundraising op stapel met 2 auto’s. Blijkbaar helpen de lotenkopers Schotte aan geld en witwassen. Ik blijf niet gerust over de volgende verkiezingen.

 8. Laten we ophouden over Stella van Rijn, medelijden met haar is op zijn plaats. Sinds ze schootvoetend en met het schaamrood op de kaken heeft moeten toegeven dat ze lid was van de MFK (voorwaarde om haar huidig luizenbaantje te krijgen waarvoor ze uiteraard volledig ongeschikt is) heeft ze geen leven meer.

  Niemand neemt Stella van Rijn nog serieus, en nog het allerminst op haar ministerie. Overal waar ze komt wordt ze gezien als het sprekende mantelpak (met laptop in bijpassende kleur) die 2 jaar lang als een schaduw achter charlatan Schotte heeft aangelopen.

  Maar misschien is het beter om Stella van Rijn te blijven kritiseren, want als ze medelijden met je krijgen is het nog veel erger.

 9. Anders gezegd: er zijn 15,000 mensen voor wie de democratie geen waarde heeft en eigenlijk alleen daarom al zou men hen het stemrecht moeten ontnemen.
  Immers wie de democratie niet weet te waarderen behoeft ook geen stemrecht. Stemrecht is immers het hart van de democratie.

 10. Opvallend dat nu pas gereageerd wordt op die onnozele idioten van reformaffia praktijken…..

 11. ik ben bang dat Vincente gelijk heeft.
  ik hoop het niet, maar er zijn wel aanwijzingen dat Asjes ook veel met de maffia te maken heeft.
  De toekomst zal het uitmaken.
  Maar Asjes was heel fanatiek toen Schotte afgezet werd en bleef vergaderingen uitschrijven.
  Dat heeft Asjes geen goed gedaan, om zo dom te reageren op een voldongen feit.
  Ook is Asjes een bewezen baantjesjager voor hemzelf en zij vrouw.

 12. ‘Alles’ verslechtert, als Schotte er (iets) mee te maken heeft.

 13. ” Staten de regering niet meer naar huis kan sturen en wil het coalitiesysteem afschaffen.” -> Dictatuur
  Schotte wilt graag op een snelle manier rijk worden. Curaçao leegplunderen.

 14. Gerrit Schotte komt gezien zijn duistere verleden nooit van zijn leven meer door een screening, en zou hij minister of ministerpresident worden (wat een aanfluiting zou zijn daar hij een mislukte MAVO scholier is) dan wordt hij zo naar huis gestuurd omdat hij overal waar hij komt een spoor van vernieling achterlaat.

  De Reforma is daarom door Schotte uitgedacht: geen screening meer, en eenmaal gekozen kan de regering 4 jaar lang de schatkist leegroven want het parlement kan niet meer ingrijpen.

  En 15,002 mensen hebben ervoor getekend. 15,000 mondi bewoners + Stella van Rijn + Ramsay Soemanta, die wel weer 4 jaar op snoepreis willen.

 15. Reforma betekend dictatuur dan heeft een kleine groep voor het zeggen kunnen vriendjes politiek bedrijven zoals hun willen en het volk kan ernaar kijken en bek houden.Ik zal zeggen ga lekker naar Venezuela want daar gebruikt men ook reforma!!!