• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

booiCURAÇAO – Ramoncito Booi en het echtpaar Burney el Hage en Ginia el Hage-Cicilia reageerden opgelucht en emotioneel toen rechter Irma Lips de verlossende woorden sprak. De drie verdachten in de Zambezi-zaak zijn vrijgesproken van fraude, valsheid in geschrifte en witwassen.

“Ik had geen twijfel in de Zambezi-zaak”, zegt Burney el Hage tegenover Caribisch Netwerk als reactie op de vrijspraak. El Hage hekelt het feit dat zij ruim vijf jaar lang vervolgd werden door het Openbaar Ministerie (OM), zonder dat er bewijzen zijn voor de beschuldigingen.

Voorbereid
El Hage: “Ik heb niemand verkeerd geïnformeerd. Daarom had ik geen twijfels.” Toch is El Hage opgelucht dat dit gedeelte van de rechtszaak voorbij is. Hij is erop voorbereid dat het OM in beroep kan gaan. “Na vijf jaar heb ik een stukje verdediging daartegen opgebouwd, daar reken ik op om verder te kunnen gaan.”

Niet wettig
Rechter Irma Lips heeft uitgebreid beargumenteerd waarom de ten laste gelegde feiten niet wettig en overtuigend genoeg waren om de Zambezi-verdachten te berechten. Volgens de rechter is het niet bewezen dat er opzet was om valsheid in geschrifte te plegen en dat de verdachten in strijd met de waarheid hebben gehandeld in het aanvragen van hypothecaire leningen en het achterwege houden van een schuld. Ook de beschuldiging van het witwassen van hypotheekgelden is, op basis van de eerdere afgewezen feiten, van tafel geveegd.

Bezinken
Ramoncito Booi kwam ook met tranen in zijn ogen naar buiten na de uitspraak van Lips. Hij werd vrijgesproken van het opmaken van een valse transportakte voor de verkoop van twee percelen grond op Bonaire. Booi: “Ik moet tijd nemen om dit goed te laten bezinken en kijken hoe ik met mijn leven doorga. Ten eerste ga ik overleggen met onze advocaten, dan zien we wel.” Ook hij is voorbereid op een mogelijke hoger beroep van het OM. Het OM is al in cassatie gegaan tegen het niet meenemen van de ambtelijke corruptie in de strafzaak.

Speculatief
Het verdedigingsteam van Knoops’advocaten reageerde ook opgelucht. “De vrijspraken zijn juridisch en ook feitelijk meer dan terecht, gelet op de zeer speculatieve bewijsvoering van het OM waarbij ook de zeer suggestieve dossiervorming door de Nederlandse Rijksrecherche opviel”, aldus Geert-Jan Knoops in een verklaring. Hij geeft aan dat de verdachten de vrijspraak ervaren als een vorm van rehabilitatie.

Verweer
Overigens heeft rechter Irma Lips de verweren van de verdediging over de overschrijding van de redelijke termijn van berechting, de schending van de onschuldpresumptie verworpen. Volgens de rechtbank zijn de dagvaardingen geldig en het gerecht is bevoegd de zaak te behandelen. Het OM is ontvankelijk in de vervolging, dus Lips gaf aan geen redenen te hebben voor schorsing van de vervolging.

7 reacties op “El Hage en Booi geëmotioneerd na vrijspraak”

 1. Banco di Caribe stinkt ook, daar werkt mevrouw El Hage gewoon door.

  Banco di Caribe was ook al betrokken bij die lening van Centrale Bankdirecteur Tromp waar van alles mee mis was.

 2. nog iets:
  Deze gasten hebben zoveel geld dat ze deze dure rat advocaten kunnen betalen.

 3. @orwin,

  die uitleg zullen we nooit krijgen.
  het geld is spontaan op hun rekeningen in miami gestort.
  het zelfde geld natuurlijk voor Wiels en Cooper.
  in de politiek is het normaal dat ze je extraatjes geven voor gunsten.
  en dan denken ze nog dat het hier geen bananenrepubliek is.
  Zolang er geen tranparantie is en geen goede controle, zal het hier een bananenrepubliek blijven.

 4. Ik denk dat Booi geemotioneerd was van geluk nu hij zijn miljoenen mag houden.

 5. De rechter achtte opzet niet bewezen bij de valsheid in gescrifte ?
  Hoelang woont die man al op Bonaire of Curacao ?
  Valsheid in geschrifte heeft hier altijd een doel, namelijk graaien mogelijk maken.

  Met zulke rechters hoeven we niet te verwachten dat de corruptie ooit een halt zal worden toegeroepen. Heel Bonaire weet wat deze 2 op hun kerfstok hebben, maar ze komen er mee weg.
  Prima signaal voor de bevolking om ook maar gewoon dit gedrag te imiteren.

 6. Herstel: ik bedoel in voorgaande post nooit verder gekomen dan MAVO3.

  Verder dan Curacao kwam hij wel,wekelijks op kosten van de belastingbetaler.

 7. Als de krokodillentranen van Booi, ik moet hem nageven – een groot acteur, zijn opgedroogd moet hij maar eens uitleggen waarmee hij in korte tijd zijn grote vermogen op Bonaire en daarbuiten heeft opgebouwd.

  Het doet me denken aan een voormalig ministerpresident van Curacao, nooit verder gekomen dan Curacao en herhaald veroordeeld en failliet gegaan, die Italiaanse stortingen op zijn rekening uitlegde als consultantsinkomen.