• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Citro reddingsboot thumbCURAÇAO – Een reddingsactie van CITRO is gisteren niet vlekkeloos verlopen. De reddingsorganisatie probeerde tot viermaal toe een stuurloze vissersboot mee te slepen. De boot moest echter meermaals terug door technische problemen. Een CITRO-medewerker raakte daarnaast gewond aan zijn hoofd.

Hij was uitgerukt met een kleinere reddingsboot, de Griend 2, die minder geschikt is voor sleepwerk. De CITRO-medewerker probeerde vissersboot Giri op sleeptouw te nemen, maar kwam ten val. Hij raakte hierbij gewond aan zijn hoofd en moest voor behandeling terug naar wal worden gebracht. Verder begaf de sleeptros van de boot het,  waardoor de reddingsmedewerkers besloten terug te keren en de vissers van de Giri aan boord te nemen.

Laatste poging
Later op de avond werd er nog een poging gedaan om de inmiddels ver afgedreven Giri mee te slepen. Ook ditmaal ging het mis, waardoor de actie werd gestaakt. “We wilden de boot graag binnenbrengen, maar hadden geen middelen meer”, zegt een woordvoerder van de CITRO. De vissersboot liep uiteindelijk op de rotsen bij de noordkust van Aruba.

Vervanging
De technische mankementen van de boten zijn inmiddels verholpen. Wel geeft CITRO aan dat de reddingsboot de Aurora aan vervanging toe is. De vrijwillige reddingsorganisatie is echter volledig afhankelijk is van donaties. “We hopen het vlootvernieuwingsplan te kunnen voortzetten om een betrouwbare vervanging te hebben voor de nieuwe Dick Braakman, in geval van pech”, aldus de reddingsorganisatie.

2 reacties op “Schipper CITRO gewond tijdens reddingsactie”

 1. CITRO doet prima werk, ‘hats off’ voor deze vrijwilligers en helemaal ‘hats off’ voor de oude garde, die dit werk al decennia lang uitvoeren en vroeger ging het zelfs nog geheel op eigen kosten. Dan betaalden ze werkelijk alles zelf en riskeerden ook nog eens hun eigen boten tijdens vaak moeilijke omstandigheden.

  De CITRO heeft veel voor elkaar gekregen de veiligheid op zee is daardoor beduidend gestegen. Veel is ook aan Joop Kooyman te danken. Kan me nog herinneren dat hij al de vissers langs ging om hen toch op het hart te drukken hun boten oranje te verven. Lijkt onbelangrijk, maar maakt een wereld van verschil bij het zoeken.

  Jammer dat de dames en heren politici meer belangstelling hebben bij het vullen van de eigen zakken en dat ze de CITRO nog steeds op giften laat werken. Eigenlijk een complete schande.

 2. Had toch de Pelikaan, die terug kwam van Aruba, het bootje beter op sleeptouw kunnen meenemen.