• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

PolitieCURAÇAO – Een 62-jarige Amerikaanse toerist is gistermiddag op het Gomezplein opgeschrikt door een overvaller. Toen hij zijn telefoon tevoorschijn haalde, werd hij verrast door een man die zowel zijn telefoon als een draagtas met gekochte spullen afpakte. De dief zette het daarna op een lopen.

Heel lang kon hij niet van zijn verovering genieten. Een kleine twintig minuten later arresteerde de politie de 34-jarige U.G.O.D. met zijn buit op de Caprileskade. De man is voorgeleid en zit nog vast.

24 reacties op “Toerist (62) overvallen op Gomezplein”

 1. @Edgar schreef op 18-04-2014 om 10:16:
  Tja, Je schreef niks Edgar. Het heeft eigenlijk geen zin om je van repliek te dienen, jouw allerlaatste reactie gaat helemaal nergens over. Je komt weer met een lulverhaal aanzetten die kant noch wal raakt! Bijvoorbeeld over zogenaamde “oplossingen”..wat voor oplossingen in hemelsnaam?!? Schreef ik ergens over oplossing van het probleem?

  Maar goed, aangezien ik (ondanks jouw lulverhaal) de moeite genomen heb om je tóch weer van enig repliek te dienen, kán ik het niet nalaten je te verblijden met een zeer toepasselijk gedichtje, een gedicht dat zonder meer goed aansluit op datgene waar ik je al eerder op wees, nl. Kretologie. Ben zelf geen dichter, ik ben dit prachtig gedichtje op het wereldwijdeweb tegengekomen.

  Saludos.

  Over Kretologie…

  Het slaken van kreten
  toont een onderontwikkeld geweten.
  Menig kretoloog
  verliest tijdens zijn betoog
  de realiteit uit het oog.

  Enkel kreten slaken
  moet je laken.

  Prachtig gedicht!

 2. Antonio,

  Het leuke aan je reactie is dat deze niet gaat over de methode zoals die daar wordt toegepast, maar over het feit dat ik het schreef.
  Ik schreef niet dat deze stad misdaadvrij is, ik schreef dat er geen overvallen plaatsvonden op de plekken waar de toeristen te vinden zijn, dat is duidelijk heel wat anders. Maar in jouw ogen is het meteen misdaadvrij.

  Dat jij dit soort oplossingen niet wilt accepteren is jouw probleem, maar doe dan niet voorkomen alsof het onzin is.
  Mocht je toevallig het AD van gisteren hebben gelezen dan had je kunnen weten dat Gilbert CIjntje zo ongeveer dezelfde methode voorstaat. Veel meer blauw op straat en de overlastgevers preventief oppakken en heropvoeden.
  Het heropvoeden is een nieuw element, de rest heeft hij dus gewoon ook overgenomen van steden waar dat wel werkt. Kennelijk is het dus niet zo’n vreemd voorstel. Nogmaals, dat jij er geen kennis van hebt genomen is geen reden om maar te stellen dat het niet werkt of zal werken.

  Daarnaast lees ik in jouw reactie eigenlijk alleen maar zaken die slaan op mijn stelling, doch een eigen idee heb je niet. Je blijft halsstarrig vasthouden aan het idee dat achteraf oppakken (dus na de overval) het enige is wat telt, althans zo komt het over.

  Het idee van een spuitje is gechargeerd, doch ook dit idee wordt, in een iets andere vorm, al sinds de jaren 90 toegepast in de VS. Het heet daar het ‘three strikes you’re out’ concept. Misschien niet leuk voor de crimineel, maar wel zo aardig voor de bevolking. Het idee is niet langer het corrigeren van de crimineel, het idee is meer het weghouden van de straten oftewel straffen tussen 25 jaar en levenslang.
  Aangezien we hier op Curacao ook de maken hebben met veel habitual offenders oftewel de zogenaamde draaideur criminelen, van wie niet hoeft worden verwacht dat ze ooit hun leven gaan beteren, is zo’n systeem wellicht (in de ogen van de knuffelaars) onmenselijk, doch in de ogen van de maatschappij zeer acceptabel. Ook op Curacao zullen we ooit eens van het idee af moeten stappen dat de rechten van de crimineel zwaarder wegen dan die van het slachtoffer.

  Maar ja, zolang men dat niet in wil zien, ook niet bewezen maatregelen wil implementeren, dan valt er weinig vooruitgang te verwachten.
  En die stad ?
  Doe eens wat onderzoek en probeer er zelf eens achter te komen. Ik ben er zeer vaak geweest, ben ook wel eens aangehouden door de politie, mocht ik ook mijn papieren laten zien, mocht ik uitleggen wat ik daar deed, waar ik naar op weg was, hoelang ik daar ging blijven etc. Je waant je in Duitsland in WO2, maar wanneer je niets te verbergen hebt kom je daar ook wel overheen. De hoeveelheid aanwezige politie, die alles in de gaten houdt, die preventief optreedt, geeft je wel een gevoel van veiligheid en dat is toch een heel ander gevoel dan hier op zondag of ‘s avonds door Punda lopen.

  Wanneer jij dat laatste prefereert dan zitten we duidelijk niet op 1 lijn.

 3. @Edgar schreef op 17-04-2014 om 16:43;
  “Kijk, dit antwoord had ik al verwacht. ‘JIJ weet niet hoe JE dit soort zaken moet voorkomen'(?!?), derhalve is het oppakken beter.”

  Ach die Edgar toch.. Wat voor antwoord heb je verwacht? Had je me eerder iets gevraagd? Ik lees echt nergens dat jij Edgar, aan mij Antonio een vraag zou hebben gesteld…
  Zie je wel, je doet nu weer precies datgene waar Benji je van betichtte…Namelijk het schrijven over zaken waar het niet over ging en waar ik het ook geen moment over had. Het ging niet over hoe ‘IK persoonlijk’ roofovervallen kan voorkomen..Heb ik dan beweerd dat ik degene ben die wél weet hoe die atracos te voorkomen? Hoe kom je nou daarop? Waar heb je dat gelezen? Dus Benji had groot gelijk met z’n opmerking, je leest niet wat er staat, je verzint gewoon iets, je schreeuwt maar wat!

  Je schrijft over een miljoenenstad ergens in Oost-europa, maar je noemt de naam van die unieke misdaadvrije stad niet. Voor zover ik weet bestaan er honderden grote en middelgrote Oost-europese steden. Je pikt er eentje uit, zonder naamsvermelding ook nog, en denkt dat je iets gezegd hebt!? Je hebt niets nieuws gemeld Edgar. Het is een aantal jaren geleden dat de stad New York door de rigide, maar ook zeer twijfelachtige aanpak van Burgemeester Giuiliano veiliger is geworden. Maar New York is nog steeds niet misdaadvrij..Ik hoop niet dat je denk dat er geen misdaad meer in New York bestaat, dat zou erg te betreuren zijn.

  Anyhow, die Oosteuropese ‘miljoenenstad zonder naam’ die jij benoemt is heus niet misdaadvrij. Curaçao is als een stadstaatje, bijna dorps en maar 150.000 inwoners, (onofficieel 200.000). Er zijn gewoon zaken die niet toegepast en/of uitgevoerd kunnen worden op Curaçao zoals het in een miljoenenstad in oost-europa wel kan.. Als je dat niet snapt wordt jij naar mij mening bestuurd door een wel erg simplistische gedachtengang Edgar. Ja Edgar, ik vind je simplistisch denken. Dat is mij overigens, gezien je overige reacties op gerelateerde onderwerpen, allang gebleken.

  Je wilt niet dat ik je als ‘schreeuwer’ benoem, alhoewel Benji degene was die jou als schreeuwer omschreef, en gelijk had ie, daar niet van… Maar goed Edgar, ik ben bereid het woord ‘schreeuwer’ terug te nemen, ik zal je geen schreeuwer meer noemen. Maar wat je zeker wél bent is een Kretoloog!

  Ja Edgar, je bent iemand die met kretologische kreten je stukken onderbouwd. En dat merk ik al maanden. Je recentste kretologische uitspraak op dit forum is dat die rovertjes een spuitje naar het hiernamaals zouden moeten krijgen en hun ouders allemaal achter slot en grendel horen…lekker makkelijk hé?
  Tja, dat is nou wat men noemt simplistisch, makkelijk, maar bovenal dom en misdadig denken.

  Jazeker Edgar, je weet dondersgoed dat wat jij voor ogen hebt nooitniet zal gebeuren, niet in de Westerse wereld, maar officieel ook niet in andere gebieden in de wereld. In Brazilie is het een paar keer voorgekomen dat corrupte politieagenten straatkinderen van Rio de Janeiro simpelweg ópruimden’, dus doodschoten…

  Dát sta jij voor Edgar, maar je wil het officieel maken door middel van spuitjes. toch? Je bent in feite erger dan die rovertjes, jij denkt ‘a la massamoordenaar’. Want je zal rustig slapen als die rovertjes maar het spuitje krijgen en in een massagraf gedumpt worden. Ben jij dan een greintje beter dan die criminele gasten, waar overigens de lokale kurazoleño het meeste last van ondervindt?

  Je bent geen schreeuwer meer Edgar, maar een kretoloog.
  Saludos.

 4. @ Antonio,

  Kijk, dit antwoord had ik al verwacht. Jij weet niet hoe je dit soort zaken moet voorkomen, derhalve is het oppakken beter.

  Helaas zijn er meer dan genoeg steden op deze aardkloot die het wel voor elkaar krijgen om de straten veilig te houden, dusdanig dat je niet wordt overvallen. Dan moet je dus gaan kijken hoe ze dat daar doen en dat jij daar nog niet bent geweest is niet mijn fout. Ik ben er wel geweest en geloof me, je voelt je er veilig.

  Ook ik heb hier inbraken gehad, vele inbraken zelfs en men wist precies wie de dader was. Die is ook verscheidene keren opgepakt, maar desondanks sliepen we niet echt lekker rustig meer. Bij ieder geluid wordt je toch weer wakker en dat is dus hetgeen waar ik over sprak.
  BIj een roofoverval is het nog een graadje erger. Velen zijn er direct door verhuisd naar een ander land of durven niet meer in sommige gebieden te komen.

  Hoe voorkom je dat dan ?

  In het Oosten van Europa is een miljoenenstad te vinden, waar pleinen zijn waar je veel toeristen kunt zien. Al die toeristen lopen daar veiliig. Hoe krijgen ze dat nu voor elkaar ?

  Ten eerste, alle zwervers, drugsgebruikers, bedelaars etc hebben een gebiedsverbod, mogen er niet komen. Komen ze er toch, worden ze opgepakt en gaan ze de bak in.

  Ten tweede, de politie is hinderlijk aanwezig voor het soort gasten die kwaad in de zin hebben. Dat gaat dan in de vorm van controles (papieren, openstaande boetes etc), waardoor de potentiele crimineel al weet dat hij in de gaten wordt gehouden.

  Ten derde, het volk waarvan ze weten dat die de overlast veroorzaken wordt weggestuurd, mag niet samenscholen of wordt preventief opgepakt.

  Klinkt als een politiestaat, is het niet, want jij als toerist hebt er geen last van. De politie knikt vriendelijk naar jou, is je behulpzaam en op de meest kansrijke plekken voor overvallen is meer dan genoeg politie te vinden.
  Ik ben er zeer vaak geweest, heb me er nooit onveilig gevoeld en er gebeurt ook nooit wat. In die stad vinden, op de plekken waar de toeristen zijn, geen roofovervallen plaats en in de rest van de stad is het ook veilig. Op de trams en bussen kun je ‘s avonds gewoon politie verwachten, die reizen mee en hebben geen geduld met onruststokers. Alleen al gaan zingen is reden om uit de tram/bus te worden verwijderd.

  Beste Antonio, het kan dus wel, je moet alleen willen.
  Hier op Curacao zijn we afhankelijk van de toeristen oftewel de plekken waar de toeristen komen moet je op eenzelfde manier beveiligen.
  Ik kan me niet voorstellen dat dit een gelegenheidsdief was. Ze pakten hem zo snel dat ze wel moesten weten wie hij was. Dan had je hem ook van tevoren uit de stad kunnen verwijderen, had hij dus geen overval gepleegd en had Curacao geen slechte naam gehad.
  Nu wel.
  Dus noem mij geen schreeuwer wanneer je zelf niet weet hoe je dit soort dingen aan moet pakken. Beetje je ogen open houden wanneer je op reis bent kan verhelderend werken.

 5. @Benji schreef op 16-04-2014 om 12:28 aan Edgar;

  “Je schrijft allemaal dingen op die niets te maken hebben met wat ik heb geschreven. Leuk zo, een beetje schreeuwen op het internet!”

  Inderdaad Benji, het ís niets dan schreeuwen wat Edgar doet. En hij schrijft warempel over zaken waarover jij helemaal niet geschreven hebt!? enfin..
  Ik vind ook dat hij zomaar een eindweg zit te schreeuwen hoor..
  En wel hierom;
  Edgar schreeuwde op 16-04-2014 om 15:22;

  1. Anderen (waaronder ik) leggen je uit dat het niet gaat om het pakken van de dader,
  het gaat om het VOORKOMEN van de roofoverval zelf. Dat zou de prioriteit moeten
  hebben.
  2. Het pakken van de dader is dus gewoon bijzaak..(oei oei, gewoon bijzaak?!?
  hoe verzint ie ‘t toch?) Wel belangrijk, maar eigenlijk is het TE LAAT, het leed is al
  geschied.

  Wel wel, teneerste lijkt het me onzettend belangrijk dat de dader gepakt wordt, en als het even kan meteen. Het pakken van de dader is júíst heel belangrijk voor the piece of mind/geestelijke toestand van het slachtoffer, het is helemaal geen “bijzaak” zoals schreeuwerd Edgar ons wil wijsmaken. En daar kan ik als ervaringsdeskundige over meepraten. Jaren geleden is er bij mij thuis ingebroken, niet op Curaçao, maar ik heb het meegemaakt. Ben trouwens dezelfde dag verhuist omdat ik me niet meer goed noch veilig voelde in eigen nest.

  Binnen een week werd de dader opgepakt. Het heeft me ontzettend goed gedaan. Al moet zeggen dat ik behalve razendlink, me onveilig en belazerd voelde eerder dan slachtoffer. Er was geen trauma in het geding. Maar toch, ik kan me goed voorstellen en ben ervan overtuigt dat het zo snel mogelijk of iets later arresteren van de dader voor het slachtoffer van roof of inbraak, die wel traumatisch geraakt is, weldegelijk goed doet, zeker van belang is.

  Ten tweede, ik moet nog een land tegenkomen, alhoewel men gewoonlijk geen land tegenkomt, waar de Politie ook helderziend is. Voorkomen, tja, dat wil een ieder. Wat is beter dan voorkomen van de misdaad? Maar de realiteit van het leven is anders, anders dan Edgar denkt. Edgar leeft in een irreële wereld, ik ken dat…Zelfs in politiestaten zoals bijvoorbeeld de USA en Rusland kunnen ze geen misdaden noch terroristische aanslagen voorkomen, zelfs met al hun supermodern
  technologisch tuig. Misschien voelt Edgar zich wel veilig in NoordKorea? In dat land worden vrijwel geen misdaden gepleegt? wie weet….

  Dus, waarom meent Edgar dat de Curaçaouse politie wel in staat is ofwel zou moeten zijn om overvallen en dergelijke te voorkomen??? Voorkomen van misdaden, zeker als het straatroof, overvallen en dergelijke betreft, is meestal een kwestie van geluk of inside info.

  Misschien nog duidelijker, als ik besluit om morgen of volgende week een overval te plegen of iemand wens om te leggen, is er niemand, óók geen politie, die dat kan VOORKOMEN, zeker niet als ik het aan niemand vertel.

  Dus voor mijn part mag Edgar z’n ouwerwetse ‘cliché kreten’ blijven slaken/uitschreeuwen, voorkomen van de misdaad wil iedereen, maar dat is niet de realiteit van het leven.
  Dus ja Benji, Edgar schreeuwt maar wat in het luchtledige in plaats van op zijn beide benen in de realiteit te staan.

 6. Na gebleken schuld niet alleen initialen vermelden, maar gewoon naam en toenaam, zodat eenieder weet om wie het gaat.

 7. @ Benji,

  En welk feit zou ik dan gemist hebben ?
  Er staan namelijk 2 hoofdzaken in het artikel.
  1. Een toerist is overvallen op het Gomezplein
  2. De dader is kort daarna gepakt.

  Voor jou is het kennelijk zeer belangrijk dat de dader is gepakt.

  Anderen (waaronder ik) leggen je uit dat het niet gaat om het pakken van de dader, het gaat om het VOORKOMEN van de roofoverval zelf. Dat zou de prioriteit moeten hebben.

  De toerist zit hoe dan ook met een trauma en geloof me, het snelle pakken van de dader gaat het niet meer doen voor Curacao. Deze toerist zal in het hele schip en thuis vertellen dat hij is overvallen op Curacao.
  En dat is een feit wat jij over het hoofd wenst te zien.
  Bovendien vergeet je dat men (de bewoners van Curacao) zich gewoon niet veilig voelt op straat.

  Het pakken van de overvaller is dus gewoon bijzaak. Wel belangrijk, maar is eigenlijk TE LAAT, het leed is al geschied.

  Dus nogmaals, wat ben ik dan vergeten ?

 8. @Bottel
  Dat maakt weinig uit voor de toerist, behalve dat die tenminste zijn spullen weer terugheeft.
  Maar ik heb ook nooit geschreven dat zo was. Dus je stopt me gewoon woorden in de mond.

  @Edgar

  Ook jij doet hetzelfde als Bottel. Jij schrijft allemaal dingen op die niets te maken hebben met wat ik heb geschreven. Leuk zo, een beetje schreeuwen op het internet.
  Dit is zeker niet leuk voor de toerist, deze is nu getraumatiseerd en zal waarschijnlijk noot terug keren. Ik ben het trouwens ook helemaal mee eens dat voorkomen beter is dan genezen, zeker als het gaat om overvallen/misdaad e.d.

  Ik heb simpelweg een feit vermeldt die in de artikel stond, waar klaarblijkelijk een aantal mensen overheen hebben gelezen. Maar nadat ik de reacties weer heb gelezen, bljjkt dat ik die van Ulbanos verkeerd heb begrepen, hij had het dus wel gelezen. My mistake.

  U bent de enige die (gebaseerd op uw reactie) het niet heeft gelezen.

 9. Deze even voor Ulbanos: DIT is hun corebusiness, daarom hebben zij een opleiding genoten en worden ze betaald. Zij hebben stuk voor stuk, ook beloofd dit te doen in een eed.
  Ik ga geen vakmensen eren of bedanken voor het uitoefenen van hun vak, voor wat hun job is (ongeacht de betrachte snelheid) Doe ik zelf ook, elke dag weer, in een “rustig, klein dorp” (Mokum aka 020) . “Above and beyond” is iets anders, net dat beetje meer ongevraagde inzet tonen, of ernstig gevaar lopen, daar krijg je een lintje voor. Dan wil ik je hand schudden. Dan ben je wel….en terecht….Dushi Hende.

 10. @ Benji,

  Heb je ooit wel eens een inbraak in huis gehad of zelf slachtoffer geweest van een roofoverval ?
  Kan je garanderen dat het niet uitmaakt of de overvaller is gepakt of niet. Je voelt je namelijk volstrekt onveilig, zelfs in je eigen huis. Je slaap slecht, begint wantrouwend om je heen te kijken, kortom zoals Bottel al schreef: het kan een aardig trauma opleveren.

  Dat is de reden dat velen schreven dat dit soort dingen moeten worden voorkomen en niet achteraf een dader oppakken. Fijn dat de dader is opgepakt, maar voor het veiligheidsgevoel doet het niet veel. Ik ga me echt niet veiliger op straat voelen wanneer ik weet dat de dader gepakt kan worden. Ik wil gewoon op straat kunnen lopen, een foto ergens kunnen maken, zitten op mijn terras bij mijn huis ZONDER dat ik schichtig om me heen moet kijken of niemand mij wil overvallen.

  Heeft dus absoluut niets te maken met het niet lezen van een artikel. Het is gewoon een compleet andere benadering van een groot probleem op het eiland.

 11. @Benjij, Wat maakt dat uit voor de toerist? die heeft een trauma opgelopen.. Men verwacht daar toch wel veilig te zijn!

 12. @Benji schreef op14-04-2014 om 19:10;

  “Lezen sommigen hier het artikel niet?”

  Goed opgemerkt Benji.
  Inderdaad lezen sommigen ‘hier’ het artikel niet…,dat is wat men noemt ‘vaste prik’ op dit forum. Degenen die reageren zonder eerst het artikel gelezen te hebben zijn dan ook ‘zij’ die alleen de kop van het artikel lezen. Voor hen is dat meer dan genoeg om als een kip zonder kop hun eigen negativiteit door middel van, naar wat later blijkt, een domme opmerking/reactie op het artikel los te laten. Deze lieden, dus diegenen die zomaar reageren zonder eerst gelezen te hebben, zijn er zo ontzettend op gebrand om hun eigen negativiteit te lozen dat ze als gekken reageren.
  Nogmaals Benji, jouw opmerking lijkt een simpele, maar geloof me, het is een verdomd goede opmerking.

 13. Lezen sommigen hier het artikel niet?

  Er staat toch duidelijk bij dat de dief 20 minuten later is opgepakt..

 14. Bienvenidos a Curacao. Deze tourist zal dit groots uitpakken en zullen er minder “langere overnachtingen” zijn.
  Je gaat op reis voor je plezier, en niet om beroofd te worden. Jammer, jammer.

 15. En zijn er nu camera beelden van ???

 16. @ulbanus ;; het is me ook behoorlijk opgevallen. KRIJGEN DEZE MENSEN GEEN SCHAAMTE? .De problemen worden opgestapeld en we zien geen reactie van de regering .

 17. @ Uitbanos,

  Ik zou liever hebben dat ingrijpen van de politie in het geheel niet nodig zou zijn. Dat iedereen zich hier gewoon gedraagt zoals dat hoort, dat toeristen en bevolking gewoon veilig op straat zouden kunnen lopen zonder het risico om overvallen te worden.

  Klinkt als een Utopie ?
  Nee hoor, er zijn nog genoeg landen op deze aardkloot waar je veilig over straat kunt. We moeten niet onszelf het idee aanpraten dat de veiligheid overal ter wereld net zo slecht is.

 18. Weer een “goede” reclame voor Curaçao. Ben benieuwd hoelang het zal duren voordat al deze criminele activiteiten overal op Internet wordt gepubliceerd door toeristen.

 19. Jammer dat ik dit soort gevallen helemaal geen reactie’s lees over het snelle ingrijpen van de politie. toch ?

 20. Om te beginnen een vinger er maar af? En voor een schandpaal op het Brionplein zal zeker een lange wachttijd gaan ontstaan op Crimiçao …….

 21. Mag toch hopen dat het Toeristen Bureau deze toerist in ieder geval een nieuwe telefoon heeft gegeven en vervolgens ook nog een nieuwe cruise heeft aangeboden. De man is niet alleen zijn telefoon kwijt, maar ook alle data die in de telefoon stonden en dat waren waarschijnlijk de vakantiekiekjes.

  Maar het is en blijft te zot voor woorden dat je tegenwoordig overal het risico loopt om te worden overvallen. Kennelijk is de schroom van de overvallers zover gezakt dat ze weten dat ze overal mee weg kunnen komen.
  Pakkans is nul, de politie staat immers auto’s te controleren op papieren………….terwijl de politie zelf de wegenbelasting nog immer NIET heeft betaald.

  Je blijft lachen op deze klip.

 22. @Joop, Vroeger brandmerkte ze dieven ook.. Groot teken op het voorhoofd

 23. Het wordt tijd dat dit soort mensen naast een gevangenis straf ook publiekelijk ter schande worden gemaakt op een plein. Zoals in de middeleeuwen. Ik zal dan met alle plezier mijn bijdrage leveren 😀

 24. Leuk voor die tourist, hij, zijn familie en al zijn vrienden zullen nooit meer naar Curacao komen.

  Misschien kan de minister Navarro uitleggen aan deze toerist waarom het zo belangrijk is om Politur in de WTC te plaatsen in plaats van de gebieden waar de criminelen rondlopen?.

  Waar was de fiets brigade?. Of heeft die fiets schemas die bij alle dieven bekend zijn?.

  Volgens mij was er nog genoeg ruimte in de Bon Futuro, waar blijft de harde aanpak Navarro?. Jullie kunnen zo een +/- 300 criminelen er bij plaatsen, waarom is de gevangennis leeg terwijl er genoeg criminelen op Curacao zijn?.

  YWN