• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Joseph Hart is van mening dat de overheid zich zou moeten focussen op het herstel van de binnenstad.

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) is het aantal woningen op Curaçao gegroeid met tienduizend in de laatste tien jaar. 10.289 Woningen worden niet regelmatig bewoond, 987 nieuwe huizen staan leeg en 5007 woningen die bewoond waren, staan nu leeg of zijn verlaten, terwijl 2252 huizen worden verhuurd als vakantiewoningen. In vergelijking met de cijfers van 2001, is er een toename van 28,3 procent aan nieuwe huizen.

Nu gaat men op Weichi nieuwe huizen bouwen terwijl er in de binnenstad veel leegstaande en vervallen huizen staan, met genoeg ruimte voor meer woningen in de ‘woonerven’ (kurá’s). Er is een enorm potentieel in de binnenstad voor meer bewoning. Is het wel nodig om meer volkswoningen te bouwen buiten de stad?

Laten we uitgaan van de volgende realiteit: werkloosheid onder volwassenen is rond dertien procent, terwijl dit voor jongeren (18-25 jaar oud) 37 procent is. De cijfers wijzigen zich periodiek. Gezinnen met een minimuminkomen zijn niet in staat huur te betalen, ongeacht hoe gunstig de huurprijzen van FKP-volkswoningen ook zijn! Het is een welbekend feit dat FKP een astronomisch bedrag aan niet-betaalde huuropbrengsten heeft die nooit betaald gaan worden. Deze kosten worden op de regering afgewenteld, maar dat gaat wel ten koste van onze belastingcenten!

Hoe kunnen we werk en inkomen genereren in constructieactiviteiten en de woningbouw? Om werk te scheppen moet de economie groeien. Om de economie te doen groeien, moet er geïnvesteerd worden in activiteiten die inkomen genereren. Een van deze activiteiten is de bouw en onderhoud van gebouwen. Een andere activiteit is het toerisme, dat ook bijdraagt aan onderhoud en constructie, naast dienstverlening in de wijdste zin van het woord. Al deze activiteiten zijn met elkaar verbonden.

Een voorbeeld: wanneer een historisch pand in het stadscentrum wordt onderhouden, schept dit werk in de bouw en verhoogt daarbij meteen het historische aspect van de stad, waardoor ook een bijdrage wordt geleverd aan het toeristisch product. Dit schept werkgelegenheid in het toerisme en meer inkomen voor de werkende bevolking. In plaats van huizen te bouwen buiten de stad, concentreren wij ons op onderhoud van onze historische stad, bouwen we woningen en appartementen in de binnenstad, zodat er meer werkgelegenheid wordt geschapen. Dit levert meer inkomen op, waardoor er meer mensen in de stad verblijven, die meer inkopen doen. Dit leidt tot meer leven in de brouwerij. Zelfs transportkosten worden minder wanneer men in de stad woont en werkt.

In plaats dat we de door de overheid verlaten gebouwen laten vervallen, kunnen ze gerestaureerd worden voor gebruik als scholingcentra voor volwassenen, of we kunnen ze ombouwen tot appartementen en daardoor bijdragen aan meer inkomen en bewoning in de stad.

Investeren in goed doordachte bouwactiviteiten die op hun beurt weer investeringen aantrekken zoals winkels, restaurants en woningen. Dit genereert inkomen voor zowel de arbeider, de investeerder als de overheid en draagt derhalve bij aan de economische ontwikkeling, wat nu niet bepaald geweldig is! Op deze wijze draagt elke activiteit bij aan een andere en samen stimuleren ze een economische ontwikkeling, die de kwaliteit van het leven van de hele bevolking positief beïnvloedt.

4 reacties op “Ingezonden: Meer huizen binnen of buiten de stad?”

 1. Zoals u zelf al aangeeft de FKP heft een mega schuld.

  Dat is de waarde van de locale inbreng.
  Alle andere dinge die Punda en de “historische” binnestad beter maken. is buitenlands.
  Anders gezegd. Nier Lokaal eilands.

  Men kan niks maar wil wel alles.

  En u begrijpt si nos no por nos no ….

  Dat is de realileit.
  En ja kan er leuke stukjes over blijven schrijven maar zolang die stompzinnege domme manier van denken niet veranderd.
  Moet je er gewoon niks van willen verwachten.

  En eerlijk gezegd zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

 2. Ik zou graag in contact willen komen met de schrijver van dit stuk.

  Gelieve in contact met mij treden: sdacostagomez@yahoo.com

  Groet,

 3. Goed idee, doch hier liggen de huiseigenaren niet een klein beetje dwars, die liggen volledig overdwars.
  Zij hebben het geld niet nodig en willen alleen de hoofdprijs. In de binnenstad staan nu 23 winkelunits/panden leeg. Dan zou je verwachten dat men de huurprijzen naar beneden zou bijstellen om op die manier de panden verhuurd te krijgen. Niets van dit alles, de huurprijzen blijven op astronomische hoogte en de ondernemers laten het maar voor wat het is.
  Het oude il Forno moet maar liefst 6000 NAF per maand opbrengen, terwijl er op dat plein totaal geen klanten te vinden zijn. Een ander pandje van krap 20 m2 moet maar liefst 3500 NAF opbrengen en ook dat is met de beste wil ter wereld niet te verdienen. Dus blijft de boel leeg en als gevolg daarvan blijven de consumenten ook weer weg. Het is een simpel kip en ei verhaal, maar degenen die de oplossing aan kunnen dragen………….de huiseigenaren willen alleen maar hogere huurprijzen.

  Alleen een leegstandswet kan oplossing brengen, doch dat wil de overheid weer niet. Gevolg……………..Punda is en blijft leeg.

 4. Ik woon liever niet in de stad.. dronken lui op straat, geen parkeerplaats en je auto wordt elke avond ingebroken