• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

irene dick1CURAÇAO – Volgens Minister Irene Dick van Onderwijs gaat maar een klein deel van de kinderen op Curaçao naar de peuterschool. “Het overgrote deel blijft thuis en dat is zorgelijk”, stelde de minister tijdens de opening van peuterschool de Dotjes.

Dick was onlangs aanwezig bij de opening van peuterschool ‘de Dotjes’ in Dominguito. Tijdens haar speech heette ze de nieuwe school welkom en benadrukte ze het belang van de ontwikkeling van het kind, nog voordat ze naar de basisschool gaan. “Op dit moment gaan er slechts drieduizend kinderen naar de peuterschool”, stelt Dick. Volgens de minister zijn er ongeveer negenduizend kinderen in de leeftijdscategorie nul tot vier jaar, die thuis blijven. Dick wil zich inzetten om onderwijs en ontwikkeling op jonge leeftijd te stimuleren. Naar aanleiding hiervan hield de minister een korte toespraak.

dick

14 reacties op “‘Veel thuisblijvers, te weinig kinderen naar de peuterschool’”

 1. @Peter

  Helemaal eens. Het is al triest genoeg dat het gros van de kinderen niet behoorlijk Engels of desnoods Nederlands spreekt.
  Het is al jaren een puinhoop op de scholen, te weinig onderwijs, kinderen die te vroeg bij de bushaltes staan. De kinderen komen gewoon met achterstand van school.

  Idd ministers houden zich liever met lintjesknippen bezig, want dan kunnen zij hun eigen onkunde mooi verbergen.
  Treurig allemaal vooral voor de kinderen die het ‘kind van de rekening zijn’.

 2. @ Arubiana. Valt wel mee, ik ken er meer.

  Een dergelijke zeer onwaarschijnlijke (jij vindt zelfs meerdere spelden in een hooiberg) en schimmige opmerking doet mij niet wankelen en de leerplichtleeftijd wordt volgens mij niet door uitzonderingen bepaald maar door de doorsnee van die groep kinderen. Ik weet niet hoe lang de door jou geschetste situatie als 21-jarige gaande is, maar anders zou ik je graag spreken over een jaar of 10. Ik vind je statements als Arubaan te perfect en dus overdreven c.q. niet helemaal waar of vergeet je de smetjes te vermelden?

 3. @Zorro:
  “dan moet mijn conclusie zijn, dat een kind van 21 jaar best tot die leeftijd leerplichtig is.”

  Ik ken genoeg 21 jarigen die verantwoordelijke volwassenen zijn en allang niet meer een “kind”. De opvoeding thuis speelt ook een belangrijke rol.

  “Voor mij ben je een grote uitzondering, die geluk heeft gehad en/of uit een gefortuneerd nest komt.”

  Grote uitzondering? Valt wel mee, ik ken er meer.
  Geluk? Jazeker, maar succes is meer een kwestie van de juiste beslissingen nemen op het juiste moment, doorzettingsvermogen en de bereidheid om hard te werken.
  Wij Arubanen vertonen een zekere overeenkomst met Rotterdammers:
  Over het algemeen nogal recht-voor-z’n-raap, kort door de bocht, business minded en “met korte mouwen geboren”.
  En inderdaad: het is in ieder opzicht gunstiger als je voor je startkapitaal kunt aankloppen bij je ouders ipv bij een bank.

 4. Mijn dochter van 3 en mijn zoon van 2 gaan halve dagen naar de kresh in Tera Cora en ze vinden het geweldig. Ze werken daar met de visie dat het kind zich in eigen tempo mag ontwikkelen en zelf zijn/haar interesses mag aangeven. Ook fijn dat ze met andere kinderen kunnen spelen en leren omgaan. Helemaal goed.

 5. Veel ouders niet alleen de grootste moeite om hun kind naar het juiste kinderdagverblijf te sturen, maar besteden ze ook veel geld bijvoorbeeld aan lessen in muziek en kunst. Sommige ouders denken dat als een kind alles oefent, hij later ook alles kan. Het komt steeds vaker voor dat kinderen speciale privélessen krijgen of naar een peuterschool gaan. Sommige ouders zijn bereid alles te doen wat in hun vermogen ligt om hun kind een voorsprong op andere kinderen te geven.Maar velen vragen zich af of dit soort toewijding in alle opzichten goede resultaten heeft. Hoewel het er misschien op lijkt dat kinderen zo een opvoeding met onbegrensde mogelijkheden krijgen, missen veel kinderen in veel gevallen een heel belangrijk onderdeel van het leerproces, namelijk niet-gestructureerd spelen. Spontaan spelen stimuleert de creativiteit en ontwikkelt de sociale, mentale en emotionele vaardigheden van het kind. Weer andere ouders denken dat gestuurd spelen een nieuw soort probleemkinderen creëert: kinderen voor wie alles tot in detail gepland is, die gestrest en emotioneel onstabiel zijn, niet kunnen slapen en over allerlei pijntjes klagen. Het kan ook zo zijn dat deze kinderen tegen de tijd dat ze de tienerleeftijd bereiken, vaak niet hebben geleerd met problemen om te gaan en „opgebrand, asociaal en opstandig” zijn.Veel ouders staan dus voor een dilemma. Ze willen hun kinderen best helpen zich volledig te ontplooien, maar zien in dat het onverstandig is om kleine kinderen te veel onder druk te zetten en op te jagen. .Maar ook andere redenen zoals de kosten, kunnen een belemmering vormen om een kind naar een peuterschol te sturen. Want 400 guldens per maand is ook een grote hap.

 6. Het gaat helemaal niet goed met de speelscholen. Het belang en de gezondheid van het kind staat niet centraal. Er is altijd een tekort aan leidsters in de speescholen. De speelscholen willen veel omzet en winst maken door veeel kinderen aan te nemen, terwijl ze niet de capaciteit daarvoor hebben. Werkende ouders vertrouwen veeels te veeel in de kwaliteit van de speelscholen, ook al klacht het kind zelf. Er moet geheel een nieuwe herziening komen van de regels van speelscholen. Sommige kibderen komen thuis met littekens omdat de jufrouw hun lange nagels hebben en ze gaan brutaal en geweddadig om met de kinderen van mensen.

  Er moet meer opleidingseisen gesteld worden van degenen die in een speelschool werken.
  Elk individueel kind moet meer andacht kunnen krijgen, maar dat gebeurt niet als de scholen alleen omzet en winst in gedachten hebben.
  Het moet duidelijk voor de scholen zijn dat de kinderen als kleine koningen behandeld moeten worden en niet als object voor winst.

 7. Belachelijk om een schoolplicht (of zelfs leerplicht) vanaf 4 jaar in te stellen. In landen waar ze echt nadenken over onderwijs (Scandinavische landen) begint niet voor niks de schoolplicht vanaf 7 jaar. Lees eens wat recente pedagogische studies over de ideale ontwikkel omgeving voor 4 en 5 jarigen….

 8. Ik vraag me alleen af waarom er veel thuisblijvers zijn. There must be a reason.

 9. @ Arubiana. Ik bijvoorbeeld.

  Met een aantal kinderen is het plaatje pas compleet. Het gaat er om wat je als maatstaf neemt voor de mate van verantwoordelijkheidsgevoel, volwassenheid, opleiding, capaciteit, ethiek etc. van een kind en dan moet mijn conclusie zijn, dat een kind van 21 jaar best tot die leeftijd leerplichtig is. Voor mij ben je een grote uitzondering, die geluk heeft gehad en/of uit een gefortuneerd nest komt.

 10. Scholing tot je een diploma hebt óf tot je 21 jaar bent. Met een fatsoenlijk schooldiploma kun je jezelf reddden.

 11. leerplicht is op Curacao al vanaf 4 jaar…Nederland pas 5 jaar! Peuterspeelzalen.hebben ze nodig…en.geen opvang, zijn.er genoeg..en controleren dmv inspecteur..peuterspeelzaal ( voorschoolse) binnen de school halen misschien! Dan.heb.je ook een.doorlopende lijn!

 12. @Rob: Leerpicht vanaf 4 jaar: dat lijkt mij zinvol. Maar tot 21 jaar??
  Zowel in NL als op Curaçao (evenals trouwens op Aruba) is men op 18 jarige leeftijd handelingsbekwaam: je mag trouwen, een huis kopen, een eigen bedrijf beginnen, stemmen en zelfs dienst nemen in het leger.
  Wil jij een gehuwde, stemgerechtigde huiseigenaar/werkgever terug naar school sturen?
  Voor het geval je denkt weg te komen met de dooddoener: wie is er nu beneden de 21 getrouwd en bezit ook nog een huis en een bedrijf” : Ik bijvoorbeeld en ik zal heus niet de enige zijn geweest!

 13. Je gaat niet je peuter naar de crèche brengen als je als moeder thuis zit of een oma heeft die kan oppassen. Voltijds kost al snel minimaal 400 gulden per maand. Dat kunnen veel gezinnen op Curaçao niet betalen en zeker niet als twee kinderen hebt. Kindertoeslag kennen ze hier wel maar dat is echt zeer weinig.

  Ik blijf me verbazen dat Ministers op Curacao lintjes blijven doorknippen ipv te gaan werken! Onderwijs ligt op z’n gat en de boeken voor volgend jaar moeten ook geregeld worden. Ministers zeggen veel maar het vorige zakelijk kabinet heeft meer doorgevoerd om de economie weer opgang te helpen. Nu loopt de huidige regering weer te slapen.

 14. Onderwijs verplichten vanaf 4 jaar tot 21 jaar