• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

BoodschappenCURAÇAO – Uit een prijsvergelijking van de Consumentenbond is gebleken dat er grote prijsverschillen zijn tussen de supermarkten. Een kilo zalmfilet is bij supermarkt Esperamos het goedkoopst, namelijk 31,74 gulden. Bij Boulevard Marketplace kost dit 47,70 gulden. Een verschil van 15,96 gulden.

In verband met kuaresma is er onderzoek gedaan naar de prijs van 154 artikelen die veel geconsumeerd worden rond deze periode. Dit in samenwerking met de inspectie van het ministerie van Economische Ontwikkeling.

Goedkoopste supermarkt
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat supermarkt Bon Biní het goedkoopst is. Daaropvolgend Mangusa Rio Canario en Mangusa Hypermarket. Laatstgenoemde bleek daarnaast ook het meest uitgebreide assortiment te hebben, waarvan alle producten op voorraad waren. Daarna volgen Bon Biní en Mangusa Rio Canario.

Andere producten
Ook bij karkó bleek het prijsverschil aanzienlijk te zijn. Bij Centrum Mahaai en Centrum Piscadera kost een kilo karkó 44,46 gulden. Bij Alves kost dit 59,63 gulden, wat neer komt op een prijsverschil van 15,17 gulden. “Bij de prijsvergelijking is er echter niet gekeken naar de kwaliteit”, aldus de Consumentenbond.

Opmerkelijk
Volgens de organisatie is het opmerkelijk dat het totaal aan boodschappen bij de goedkoopste en bij de duurste supermarkt, een prijsverschil van 220,41 opleverde. Volgens de Consumentenbond kan het dus lonen om je boodschappen bij verschillende supermarkten te doen.

15 reacties op “Grote prijsverschillen supermarkten”

 1. LaStiwz, op 09-04-2014 om 06:16 schreef:
  Of de kop van het artikel (en dus de bevindingen van het onderzoek), of de conclusies van Arubiana, Controleur en Wendy kloppen niet.

  Ze kloppen allebei:
  1 Er zijn grote prijsverschillen, maar niet op ALLE artikelen.
  2 Er worden prijsafspraken gemaakt, welke artikelen, wanneer en bij wie goedkoper of duurder zijn.
  De consument die zijn zalmfilet bij Esperamos koopt, gaat niet daarna doorrijden naar Bon Biní, voor de rest van zijn boodschappen en daarna voor wat bij Bon Biní niet te koop is, nog eens naar Mangusa Hyper.
  Ook de prijzen van verschillende merken van een zelfde artikel wisselen regelmatig binnen dezelfde winkel.
  De kunst is om dat éne artikel wat bij een bepaalde winkel op dat moment goedkoop is, op zo grote voorraad in te slaan, als de houdbaarheidsdatum toelaat en de rest bij 1 van de andere te halen.
  Misschien moet je Portugees bloed hebben om de slimheid van een paar families uit Madeira te kunnen doorzien? :-))

 2. @ LaStiwz. Ik geef je een hint. Ga maar een keer langs bij mangusa rio en mangusa hyper. Kijk heel goed naar de prijzen en laat me maar weten of je geen prijsverschillen ziet tussen dezelfde producten.
  Er zijn idd grote prijsverschillen supermarkten maar ook hoge prijzen.

 3. Tja, wat ziet men hier? Dat bedrijven gebruik maken van de geloofwaardigheid van de consument. En terecht. Hoezo terecht? In de high-season oftewel, de hoogseizoen bijvoorbeeld stijgen de hotels-bungalows prijzen, resorts, pretparken etc.etc.kortom alles wat met de zomervakantie te maken heeft. Wij praten hier dus over de in Europa voorkomende seizoenen. Maar ook de prijzen voor het eten en drinken bij desbetreffende verblijven gaan sterk omhoog. De consument let op dat moment niet naar prijzen, zal hem worst wezen, maar hij kijkt en let op zijn gevoelens, zijn binnenkort te beleven vreugde e blijheid. De consument is op dat moment niet voorzichtig, laat staan prijsbewust. Carnaval, kerstmis, oud en nieuw, pasen, pinksteren, dat zijn de dagen dat een consument niet merkt dat hij méér betaalt voor iets dat een paar gram minder weegt. Zo ook in dit geval met de zogenaamde cuaresma. De verkoper is zich hiervan bewust en verhoogt zijn prij(s)(zen), want hij weet dat op het gehele eiland op die dag(en) geen vlees gegeten mág en zál worden, maar vis, of ander soort zee voedsel. Wat de consumenten niet weten, is dat dit gewoon een commerciële menselijke leerstelling of overlevering is van de katholieke kerk(en) om géén vlees te eten die dag(en).Het is een zonde, het is het lichaam van Christus, zeggen ze. En je gaat naar de hel als je het doet. En juist hierop spelen de supermarkets in, op die gedachte dus. Het is een on-bijbelse gedachte dat zich eeuwen voordoet in Midden-, Zuid-, en Latijns Amerika. Geen vlees eten op cuaresma. Die gedachte had ik ook opgelegd gekregen van mijn strenge katholieke ouders, maar al jaren eet ik dagelijks gewoon vlees. Ik weet niet eens wanneer de cuaresma, en pinksteren en dergelijke feestdagen plaats vinden, laat staan dat ik geen vlees zal eten die dag(en). Als het toevallig geen vlees eet die dag, alléé, maar “bewust” geen vlees eten op cuaresma, NO WAY. Maar ja, de verkoper lacht in zijn vuistje en denkt bij zichzelf: TAKE IT OR LEAVE IT, jullie hebben het tóçh nodig, en ik heb geduld. En zijn buurman, een andere verkoper glimlacht in zichzelf en zucht: DE WERELD WIL BEDROGEN WORDEN, BEDRIEG HEM DAN. En de verkopers krijgen gelijk en winnen de wedstrijd, want de consumenten kopen toch. 1-0 dus voor de verkopers.

 4. Arubiana, op 07-04-2014 om 16:40 schreef:

  Ik ben het eens met Controleur en Wendy:
  Ze hebben prijsafspraken: zijn de Portugese eigenaren van Mangusa, Goisco, Bon Biní en Centrum niet allemaal familie van elkaar?

  De kop van het artikel luidt: “Grote prijsverschillen supermarkten”.

  Of de kop van het artikel (en dus de bevindingen van het onderzoek), of de conclusies van Arubiana, Controleur en Wendy kloppen niet.

 5. Prijzen zijn hier belachelijk hoog vergeleken met Nederland, en dat is deels te verklaren uit hogere kosten en lagere afzet waardoor de vaste kosten per produkt hoger worden.

  En de winkeliers kunnen natuurlijk in rekening brengen wat ze willen, het zijn ondernemers en als het ons niet bevalt lopen we bij een andere naar binnen of beginnen zelf een supermarkt.

  Laten we blij wezen met de drie mooiste supers van ons eiland die ook in een wel beschaafd land niet zouden misstaan:
  1) Mangusa Hypermarket
  2) Albert Heijn
  3) Centru,

 6. @Wendy: Volgens mij koopt Gois alles in voor de hele familie (ook voor Costuless en Building Depot).
  De produkten zouden idd goedkoper kunnen zijn, maar als je samen met tio, tanchi, primo etc. een monopolie-positie hebt en je wilt grote winst maken, dan maak je alles juist duurder!

 7. @ Albert Geyn,

  Zo vreemd is dat niet.
  1 euro = 2,50 NAF
  Dan nog transport en import oftewel reken even op tussen de 20 en 30 % totaal.

  En vervolgens moet AH hier ook nog gewone marges er op maken. Oftewel, ik kan het wel begrijpen dat het product van 1 euro ineens een stuk duurder is.

  Wat ik niet kan begrijpen is waarom zij sommige producten, welke gewoon in de regio te halen zijn, gaan importeren uit Nederland ?

 8. @ arubiana. Misschien heb je wel gelijk want ik zie heel vaak containers van esperamos bij goisco staan en producten van goisco bij mangusa. Misschien kopen zij producten samen? Maar als dit het geval is, moeten de producten dan niet goedkoper zijn?

 9. AH niet te betalen kom alleen nog voor het hoognodige Mangusa Hyper heeft veel maar verpakt ook producten over en doet er een sticker op van speciaal today zelfs bij de leverworst knippen ze datum labels er af milnerkaas oververpakken en ga zo maar door opletten wat je koop vakkenvullen gewoon doorschuiven we zullenniet eerst alles er uit halen en op datum zetten nee stel je voor en Centrum vorige week nog grote zak honde voer PP 87 naf zijn ze gek geworden daar doe maar niet zelfs bij goisco zonder kaart is hij nog veel goedkoper vreugdenhill gaat wel goed beetje stabiel en zo kom ik over al …..

 10. Bij Alkmaar begon de Victory, bij AH de inflatie: behalve dat ze vleeswaren- en kaasjuwelier zijn geworden, vallen vooral bij het wijnschap de exorbitante prijstijgingen op. Omdat alles op 99 cent.wordt afgerond blijft de kudde kopen. Niet de groente natuurlijk, want dat hebben ze helemaal niet meer..

 11. Ik ben het eens met Controleur en Wendy:
  Ze hebben prijsafspraken: zijn de Portugese eigenaren van Mangusa, Goisco, Bon Biní en Centrum niet allemaal familie van elkaar?

 12. Karko? Is dit niet een bedreigde diersoort?
  Supermarkets hier zijn echt duur. Overal is het zo duur dat ik zelf begin te denken dat ze samen prijs afspraken hebben gemaakt.

 13. Het is interessant om de prijzen van Albert Heijn hier eens te vergelijken met de prijzen van Albert Heijn in Nederland. Daar zijn de prijzen in euros uiteraard, maar een produkt dat in Nederland 1 euro kost, kost op Curacao 4 gulden of meer!

  Natuurlijk zijn er transportkosten en invoerrechten, maar dat het verschil tussen de bankkoers van de euro (2.40) en de produktkoers (4.00) is wel erg groot.

 14. ook al is de groente op 0% ob gezet, dit om de volksgezondheid te bevorderen, zie je geen prijsdaling in deze produkten.

 15. Ik denk dat er ook eens gekeken moet worden of er geen prijsafspraken zijn
  tussen de verschillende supermarkets.
  Samen de prijs opdrijven is voor iedereen goed, behalve voor de consument.