macdonalsCURAÇAO – McDonald’s Nederland is vorige week per direct gestopt met de verkoop van de zogeheten Small Wrap Saté vanwege de dood van een zeventienjarige klant. De jongen overleed vorige week woensdag na een ernstige allergische reactie. Dat bevestigt een woordvoerder van de fastfoodketen.

Directeur Jo Sempels heeft e-mails rondgestuurd waarin restaurantmanagers wordt opgedragen dat het personeel geen nadere details mag geven, meldt NRC Handelsblad vandaag op basis van mails die de krant kreeg via Publeaks. Dit is een website waarop klokkenluiders anoniem informatie naar media kunnen lekken.

‘Goed product’
Klanten die vragen naar de wrap krijgen te horen dat deze ‘niet meer beschikbaar’ is. In de mails staat verder dat de wrap ‘een goed product’ is. Maar dat de verkoop ‘per onmiddellijk’ is gestopt ‘uit respect naar de familie van de overleden jongeman’.

Allergische reactie
Een McDonald’s-woordvoerder meldt dat de jongen de wrap zaterdag 22 maart in een filiaal in Amsterdam heeft afgehaald en ‘elders opgegeten’. De familie heeft het bedrijf op de hoogte gebracht van de allergische reactie en de dood van de jongen.

Stop verkoop
“Wij hebben de familie vanzelfsprekend ons medeleven betuigd na dit verdrietige nieuws. Wij hebben besloten om per onmiddellijk de verkoop van de Small Wrap Saté te stoppen”, aldus de woordvoerder. “Het is een goed product en toch zijn wij uit respect naar de familie van de overleden jongeman tot deze beslissing gekomen.”

Geen informatie
Meer informatie wil McDonald’s niet prijsgeven. “Uit respect naar de familie zijn wij verder zeer terughoudend qua informatie”, aldus de woordvoerder. In de gelekte mails wordt ‘dringend’ verzocht ‘geen enkele mededeling’ over deze kwestie te doen.

Voedsel- en Warenautoriteit
Het incident is niet gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Er is alleen een meldingsplicht als de voedselveiligheid in het geding is, laat een woordvoerder weten. “Hier gaat het om een kwaliteitsaspect, niet om voedselveiligheid. Het bedrijf is in eerste instantie verantwoordelijk om producten aan te bieden die de juiste kwaliteit hebben.”

Uit assortiment
Zij wijst er op dat bedrijven wel vaker uit voorzorg een product uit het assortiment halen. “Dat de wrap uit het assortiment is gehaald, wil niet zeggen dat de wrap niet goed was”, aldus de woordvoerder. “Het blijft ook de verantwoordelijkheid van de klant om eventuele allergieën te melden. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat iemand een allergische reactie krijgt, die vooraf niet bekend was.”

© Novum

3 reacties op “McDonald’s stopt verkoop wrap na dood jongen”

  1. Ieder zijn/ haar eigen keus… Zeepie!

  2. Wel netjes van Mc Donald..maar het is niet de schuld van hun stap!..Die jongen was blijkbaar allergisch van iets wat er in zat..net zoals vele mensen allergisch zijn voor noten o eiwit…Dus @Zeepje..je kan gewoon eten hoor bij MC Donald op Curaçao of waar dan ook

  3. Brrr… MC Donalds… En half Curaçao leeft er van.