• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Joseph Hart uit vandaag kritiek op het overheidsapparaat.

Het is correct om de ambtenaren te prijzen die wel hun werk professioneel uitvoeren of dit hebben gedaan. Het is jammer dat ook zij de slechte naam moeten verduren die de opeenvolgende regeringen zelf hebben veroorzaakt. Het was vroeger een voorrecht om voor de overheid te werken.

Sta mij toe u wat data te geven over ons openbaar apparaat. In 1985 had de Nederlandse Antillen achtduizend ambtenaren en Curaçao vijfduizend, waarvan tweeduizend niet productief. Na 1985 begon het aantal geleidelijk aan terug te lopen tot minder dan zestienhonderd na 2010.

Dit geeft aan hoe politieke partijen ons openbaar apparaat hebben verziekt door het aanstellen van familieleden, vrienden en partijgenoten zonder rekening te houden met hun opleiding. Op deze wijze heeft het openbaar apparaat haar slechte naam gekregen dat men niet productief is, slecht georganiseerd, niet efficiënt, met een enorme achterstand op dienstverlening en niet in staat de regering van advies te dienen. Met als gevolg dat de regering peperdure adviseurs moet inhuren om de regering op niveau van advies te dienen. Al deze informatie is in verschillende rapporten verkrijgbaar.

Een openbaar apparaat dat niet functioneert is een regelrechte ramp, omdat het beleid van het land in grote mate afhankelijk is van deze overheid organisatie. Zowel de burger als de winkelier en de investeerder zijn afhankelijk van de toewijding van de openbare dienstverlening. Waar wij kunnen volstaan met kritiek en verwensingen, lijden de winkelier en de investeerder verlies of lopen mogelijkheden mis. En zo is het toch weer de bevolking die hieronder lijdt doordat kansen niet worden benut door het slechte openbaar apparaat.

Een ander gevolg van de gewoonte mensen zomaar in overheidsdienst te benoemen, is dat men hierdoor het gevoel van afhankelijkheid benadrukt dat door de slavernij werd gekweekt. In plaats dat men het volk studiemogelijkheden biedt om hun eigen toekomst invulling te geven, heeft dit beleid een groot deel van onze bevolking tot ‘bedelaars’ gemaakt, mensen die afhankelijk zijn van gunsten van de politicus, in plaats van een volk dat op eigen benen kan staan.

Om met deze gewoonte te breken is het aan te bevelen dat een groep experts wordt benoemd met de taak om de toekomstige ambtenaar te werven volgens de eisen van de benodigde vacature. En de politicus moet daar zo ver mogelijk vandaan blijven.

Ook moet er een evaluatiesysteem worden opgezet om op objectieve wijze vast te stellen of de ambtenaar wel of niet goed functioneert, en of hij wel of geen bevordering verdient. Op deze wijze wordt de ambtenaar gedwongen te presteren op een professioneel niveau, hetgeen het land ten goede komt.

Tevens zal deze professionalisering van de openbare dienstverlening onze studenten die afstuderen aansporen om terug te keren. Op deze wijze scheppen wij een aantrekking van talenten in plaats van een uittocht daarvan. Bovendien moet de voorkeursbehandeling waarmee de ambtenaar gewend is geraakt worden aangepast aan dezelfde regels die van toepassing zijn op de werkende bevolking.

Het werk van minister Etienne van der Horst is niet gemakkelijk, omdat hij degene is die nu het probleem moet oplossen dat in de loop van verschillende decennia werd veroorzaakt door politieke manipulatie, die nu moet worden opgelost om kosten te verlagen, prestaties te bevorderen en een professionele houding te scheppen in ons openbaar apparaat. Hij verdient onze waardering voor de wijze waarop hij dit probleem aanpakt.

14 reacties op “Ingezonden: De overheid, onze ramp of redding?”

 1. Emly, Tara Asjes is de secretaresse van Ivar Asjes?

  Dat lijkt me niet waar. Zelf Schotte, die zijn byside Cicely 5 commisariaten gaf ging niet zo ver om haar ook te gaan betalen als secretaresse.

  Zou me ook vreemd lijken, want Cicely is hoger opgeleid dan Schotte.

 2. Een ramp.
  Stompzinnege manier van denken die nergens op slaat.
  Bol staat van de dogma’s en drogredenen.
  Te stom om voor zich zelf te denken.
  En te hooghartig om iets aan te nemen.
  Men leeft naar z’n cultuur en kan niet ontsnappen uit z’n verleden.
  Maar de wereld gaat gewoon verder.

  Iedereen heeft leed.
  De hele wereld staat bol van het leed.
  Als je alleen je Eigen leed wil zien en daarin blijft leven is er geen toekomst.

 3. Er zijn ambtenaren die echt werken en hun best doen. Maar kijk naar de vrouw van Ivar Asjes, wat doet zij als secretaresse van de Minister President Asjes????? Dit kan niet…… Alleen hier op Curacao is zulke dingen mogelijk. En wij moeten het heel gewoon vinden. Zij denken dat zij macht hebben.!!! Er zijn veel PS-leden zogenaamd werkzaam als ambtenaar. Maar deze PS-leden doen en laten wat zij willen. Komen en gaan zonder te werken. Nee het wordt alleen gecontroleerd wat men doet. En oooo ja je kan als mede collega niets zeggen of opmerken. Nee als jij niet met hun streken eens bent wordt je op het maatje geroepen. Zij zijn allemaal corrupt. Asjes met zijn mensen. De goede ambtenaar wordt op zij gezet en hun vriendjes krijgen hoge functie!!!! schalen 16 en 17. Schandalig. Etienne van de Horst moet echt zijn biezem pakken. Veel mensen weten niet wat er gaande is.

 4. @Pukkie: Inderdaad, zo kan het ook.
  Maar je kunt Curazoleños en Arubianos niet met elkaar vergelijken; gewoon 2 heel verschillende volkeren, met ieder zijn positieve en negatieve kanten.
  Curazoleños zijn absoluut lieve, hartelijke, meelevende mensen.
  Wij Arubanen zijn over het algemeen wat afstandelijker, een beetje meer recht-voor-zijn-raap en kort-door-de-bocht. Maar wij zijn evenals de Rotterdammers in NL “met korte mouwen geboren”, niet afkerig van hard werken en daar goed mee verdienen. Ja, wij zijn een beetje materialistischer, maar met ons kun je prima zaken doen.

 5. Curacao liep goed, zeker. Maar wie heeft Curacao verhinderd om goed te “blijven” lopen? Curacao had een zorgzame leiding, Curacao hield zich bezig met nuttige dingen en stond in het voordeel van alles. En door dit alles bracht de vriendelijkheid meer vriendelijkheid voort, en mensen werden meer en meer dichter naar elkaar gebracht Mensen waardeerden mekaars liefde, aandacht en vriendelijkheid. Mensen toonden belangstelling voor elkaar met de juiste beweegredenen. Curacao was en is nog steeds een warme volk. Een warme sympathieke begripvolle volk. Maar als het volk verstandig was geweest en geen acht sloeg op misleidende en veel belovende woorden van anderen die meer belangtelling hadden met het oog op eigen belang en gewin, dan was het anders geweest. Maar het noodlot sloeg toe en de gevolgen waren verwoestend, vernietigend, desastreus en zelfs funest voor het volk. Het gebeurde na Mei 1969. Een zwarte página in de Antilliaanse geschiedenis. Dit alles werd Curacao fataal. Zij wilden hun eigen volk in de regering(en). Zoals een woeste golf zich geleidelijk terugtrekt na zijn enorme slag op de rotsen, zo ook is het gegaan met de verantwoordelijkheidsgevoel van de daaropvolgende nieuwe politieke regeringen. Het gleed terug. De tirannie en zelfbelang en graaipartij sloeg helaas toe. Steunend en zuchtend en kermend gaat het ooit zo vreugdevolle volk door het leven. Dit alles door toedoen van slechte, zwakke, en vooral corrupte regering(en). Het beoefenen van al deze slechte eigenschappen is een deugd, iets heiligs voor hen. Regelmatig spreekt het volk van de bevrijding van de slavernij door toedoen van Tula, maar zij (volk) zitten nog steeds zowel geestelijk als lichamelijk in een veel grotere slavernij. een slavernij waarbij niemand, neen, niemand hen “ooit” zal kunnen bevrijden. Of zijn moeten het roer weer terug moeten geven aan hun liefdevole moeder NEDERLAND, want hun moeder was de beste kapitein aller tijden .Maar of MAMA het roer wéér in handen zal willen nemen, is óók een andere vraag. Want MAMA heeft andere “vervelende” plannen met haar opstandge zoon Curacao. Dit alles komt door hun eigen hardhorigheid, hun opstandigheid hun ongehoorzaamheid aan hun liefdevolle en zorgzame moeder NEDERLAND. Het volk zelf verkoos het dat domme leeghoofdige personen over hen gaan regeren, en nu moet het volk zelf de wrange vruchten van hun eigen beslissing eten. Tja, en bittere vruchten zijn het, zéér bitter…………………………………..

 6. Voor wat positievere geluiden , maar dan bij de buren, google even op Ted Talks ,Eman , Aruba. Samenwerking met TNO TU, Schiphol etc. Die hub functie waar Curacao het (nog) steeds over heeft, is al lang naar Aruba gegaan.
  Zo kan het ook.

 7. Een gradatie erger zijn de non-valeurs die keurig op tijd op het werk verschijnen, geen krant op het werk lezen, niet op het werk whatsappen, etc. etc. kortom de model ambtenaar uithangen, maar kwalitatief embarmelijk werk afleveren. Deze benedenmaats presterende typen glippen door de mazen en vallen niet op in een klimaat waarbij 1 oog koning is in het land der blinden. Waar veelal in het bijzonder aan de top ook de noodzakelijk inhoudelijke kennis en ervaring ontbreekt wordt dus vanzelf de lat lager gelegd met alle gevolgen van dien voor de kwalitatieve uitstraling.

 8. Slavernij verleden…??? Las ik het weer ? nee toch. Por favor.

  Kinderen van rijke ouders, gaat het hier fout dan kan je altijd bai Hulanda.
  Er kunnen geen sancties kunnen worden opgelegd.
  De politiek is vrijwel zonder uitzondering volslagen corrupt en kan nauwelijks vervolgd
  Iedereen weet alles van elkaar en zit aan elkaar vast.
  Een grote groep heeft nauwelijks schooling gehad, wordt volslagen voor de gek gehouden en verkeerd voorgelicht en gelooft in sprookjes
  Een andere grote groep denkt dat Curacao het centrum van de wereld is.
  Samenwerken met India of China.
  Het liefst lopen we ook naast elkaar door deuren en gangen. Opzij gaan en een ander voor laten nee nee, ik dacht t niet.
  En ministers of nog erger een minister president denkt dat hij naast “collega’s” kan zitten op gelijk niveau. (Schotte chiqui) Dat dat in Nederland zo is, zegt meer iets over het democratisch niveau van Nederland dan het norm, niveau of waarde besef van de eilandjes.
  Een hond aan de ketting die geen eten krijgt en wordt geschopt en geslagen en gaat gruwelijk dood ach het zal je een zorg zijn. Maar waar gaan we dat beest dumpen is een grotere problem. In andere landen ga je daar voor de gevangenis in. Hier worden kinderen mishandeld en misbruikt en is het een “Koniinkrijks overleg” onderwerp. Het is gewoon een ander niveau.
  Als dan de “kolonialisator” een sociaal hoog ontwikkeld softie landje is zoals Nederland, die niks snapt van de mentaliteit van zuid amerika. tja. Ja dan kweek je ellende. Daar denken ze waarom zien die mensen dat niet. Hier denken ze daar zijn ze gek en bemoeizuchtig.
  In Nederland is gemiddeld “alles” op een ander niveau de mentaliteit van de burger en dus ook van de overheid. Er geld een zorg plicht. En je kan de overheid heel goed daarop aanspreken en vervolgen op handelen. Gedeelde verantwoordelijkheid. De Burger samen met de overheid. Niet de burger voor de overheid of andersom.

  The rain in spain stays mainly on the plain, Het Spaanse graan heeft de oorkaan doorstaan. My fair Lady beeld het dingen mooi uit.
  Is cultuur, norm en waarde besef aangeleerd of moet je het ook in je hebben. Is het training of is het innerlijk besef. Of is het een combinatie van beiden.
  Zouden meerdere Professor Higgins and Colonel Pickering nodig zijn, zou dat echt werken.
  Maar waar moeten die dan vandaan komen, acceptatie en opvolging is een vereiste voor verandering. Zou een Nelson Mandela hier ook zin hebben en werken. Zou men luisteren en handelen ? Zou het gezien en gevoeld worden als verbetering. ? Is het vooruitgang ?
  Motivatie is alles niet waar.
  Dus wat zou een motivatie kunnen zijn en wie kan een motivator zijn.

 9. Tegenwoordig durft een fatsoenlijk mens het woord ambtenaar niet eens meer in de mond te nemen. Het bevuilt direct de atmosfeer. Ambtenaar op Curaçao klinkt als ‘drek’.
  Dat is niet de schuld van de ambtenaren zelf, maar van de macht van de overheid om zonder zelf de rekening gepresenteerd te krijgen, incapabele mensen benoemt of erger: capabele mensen benoemt en hen vervolgens niet toestaat het werk naar behoren te verrichten.
  Er is maar 1 duurzame oplossing: een zeer, zeer kleine overheid. Hoe minder overheid hoe beter.

 10. Ben niet werkzaam bij de overheid maar helemaal eens met A.Noniem, als men als klant ergens bij de overheid terecht moet om je zaken te regelen, zijn sommige personeelsleden zo met zichzelf en hun collega’s bezig dat de klant zo ie zo niet wordt gezien.
  Wordt ”per ongeluk” de klant gezien worden die bekeken met een blik van, hoe durf je mij lastig te vallen.
  Als de klant dan een opmerking maakt over de houding of benadering van de ambtenaar, dan is Leiden in last, of je wordt niet of heel traag geholpen of je kunt zijdelings een opmerking toegeworpen worden.
  En ondertussen, waar is de leidinggevende? en heeft die, als die überhaupt al op tijd op zijn/haar werk is verschenen door wat er speelt? en wat is zijn/haar reactie op de medewerker? jammer genoeg nul,nul

 11. @A. noniem,

  je beschrijft de situatie in NL in de 80er jaren.
  Dat wordt uiteindelijk afgestraft, want deze ambtenaren zijn een verloren volk.
  Triest dat mensen zo gaan leven uit puur gemakzucht.
  veel sterkte met je collega”s…

 12. De niet presterende ambtenaar is moeilijk aan te pakken, in het bedrijfsleven had een groot deel al lang op straat gestaan. De status als ambtenaar moet op de schop, opdat het politiek nepotisme minder een kans krijgt, maar ach, wie werd er ook alweer als secretaris van de Min Pres benoemt?
  Curaçao is gewend aan het feit dat er niets echt functioneert en daar ontlenen een hoop individuen zelfs hun status en hun baan aan. Te triest voor woorden.

 13. In ruim 45 jaar werken heb ik ambtenaren leren kennen als parasieten. Parasiteren op de hard werkende en producerende mannen en vrouwen van Curacao.
  Ik heb totaal geen respect voor ambtenaren en nog minder voor de politici die hun die “baantjes” hebben gegeven.

 14. Ik ben werkzaam bij de overheid en erger me gruwelijk aan de mentaliteit van mijn collega’s. Ze komen te laat binnen, gaan dan eerst eens uitgebreid bijpraten, de krant lezen, whatsappen en internetten om vervolgens een te lange lunchpauze te nemen en klokslag 5 uur het kantoor te verlaten.

  Veel erger nog is dat management en directie het allemaal goed vinden. Waarmee zij de toon zetten voor een cultuur waarin ambtenaren die wel willen presteren het lastig wordt gemaakt, want prestatie is niet meer de norm. Het is zitten, stil zitten en vooral geen kritiek hebben want dan wordt niet degene die je ziet falen aangepakt maar degene die daar iets aan wil doen.