• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

aardbevingCURAÇAO – Door een aardbeving met een kracht van 8,2 in het noorden van Chili zijn zeker vijf doden gevallen. Het gaat om mensen die een hartaanval kregen of verpletterd werden door puin, zei de Chileense minister van binnenlandse zaken Rodrigo Penailillo.

De aardbeving veroorzaakte een kleine tsunami van zo’n twee meter hoog. Langs de hele kust aan de Stille Oceaan zijn mensen geëvacueerd.

Evacuaties
Chili lijkt grote hoeveelheden slachtoffers of grote schade bespaard te blijven. Wel zitten duizenden mensen zonder stroom. Honderden Chilenen brengen de nacht niet in hun eigen bed door vanwege de evacuaties. De ontruimde gebieden zijn nog niet veilig verklaard.

Rampgebied
De regio’s Arica, Parinacota en Tarapaca zijn tot rampgebied verklaard, meldt de BBC. Het Chileense leger heeft per vliegtuig agenten en militairen gestuurd om de politie te helpen plunderingen te voorkomen.

Michelle Bachelet
President Michelle Bachelet, die vorige maand de verkiezingen won, sprak de Chileense bevolking kort na middernacht toe. Bachelet was van 2006 tot 2010 ook al president en daags voor het einde van die termijn werd Chili ook getroffen door een aardbeving, een zware met een kracht van 8,8. Veel Chilenen zullen nog niet vergeten zijn dat een tsunamiwaarschuwing toen te vroeg werd ingetrokken. Veel mensen die de beving zelf overleefden kwamen later om toen de dodelijke tsunami aan land kwam. Zo’n vijfhonderd mensen kwamen toen om.

Vrouwengevangenis
In de chaos die na de aardbeving ontstond konden driehonderd gevangenen uit een vrouwengevangenis in de stad Iquique ontsnappen. Inmiddels zijn 26 gevangenen weer opgepakt.

Landverschuivingen
Door landverschuivingen zijn wegen geblokkeerd. Een vliegveld raakte zwaar beschadigd en bij meerdere bedrijven is brand uitgebroken.

© Novum

www.versgeperst.com