• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

criminaliteitCURAÇAO – Het gaat niet goed met de bestrijding van de zware criminaliteit op Curaçao. Bijna een jaar na de moord op politicus Helmin Wiels lijkt het Korps Politie Curaçao (KPC) geen vat te krijgen op de georganiseerde criminaliteit op het eiland.

Om die reden heeft de Curaçaose minister van Justitie, Nelson Navarro, in Den Haag om hulp gevraagd aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Georganiseerde misdaad
Volgens Navarro wordt Curaçao gedestabiliseerd door de georganiseerde misdaad. De strijd daartegen kan het eiland volgens de minister niet meer alleen aan. In de eerste drie maanden van dit jaar werden negen mensen geliquideerd. Volgens Navarro hebben die moorden te maken met drugs. Maar ook het aantal gewelddadige overvallen stijgt: bijna twee per dag. Die veroorzaken een toenemend gevoel van onveiligheid op Curaçao.

Geen korpschef
Sinds september vorig jaar heeft het eiland geen korpschef meer. Die werd geschorst nadat een verdachte van de moord op Helmin Wiels zelfmoord pleegde in een politiecel. De positie van de vervangende korpschef was vacant, waardoor de leiding van het korps nu in handen is van een waarnemende politiefunctionaris.

Reorganisatie
Een geplande reorganisatie van de politie verloopt stroef. Door onenigheid over de taakstelling en de bemoeienis van de politievakbonden is er nauwelijks nog blauw op straat.

Hulp Nederland
In overleg met Nederland komt er nu een hoge politiefunctionaris die de waarnemend korpschef van het KPC gaat bijstaan. Samen met het Openbaar Ministerie op Curaçao en de korpsleiding gaat deze politiefunctionaris werken aan een concrete aanpak van de criminaliteit op Curaçao. Zo nodig kan hierbij tijdelijk gerichte versterking vanuit Nederland worden ingezet.

RST
De voormalige eilanden van de Nederlandse Antillen hebben een Recherche Samenwerkingsteam (RST), dat de recherchediensten van de politiekorpsen van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES ondersteunt bij de aanpak van grensoverschrijdende en georganiseerde criminaliteit. De huidige chef van het RST, Wim van Vemde is gevraagd nog tot eind 2014 aan te blijven.

Evaluatie Rijkswet
De Curaçaose minister van Justitie geeft leiding aan de gezamenlijke inzet van Politie en Openbaar Ministerie. In de Rijkswet Politie is bepaald dat in oktober 2015 wordt gekeken in hoeverre de korpsen van de eilanden voldoende in staat zijn invulling te geven aan de gezamenlijke bestrijding van de criminaliteit. Indien dit nog niet voldoende het geval is, kan worden ingegrepen met een Algemene Maatregel van Rijksbestuur. De huidige ondersteuning door Nederland heeft volgens Navarro niets van doen met de evaluatie van de Rijkswet.

© Novum

25 reacties op “‘Curaçao kan strijd tegen criminaliteit niet aan’”

 1. @MRO69 op 02-04-2014 om 14:40 schreef;

  “Wat blijkt….Ook in Nederland scoren de Antillianen het hoogst!!!”

  Wel, daar heb je’m weer, de Surinamer MRO69, bijna juichend verkondigt hij dat Antillianen de meest crimineelsten zijn. Typisch Surinaams, steeds maar afgeven op Antillianen.
  Maar weet hij dat bijvoorbeeld wat het aandeel/percentage van criminele Surinamers in de Top-600 meest criminele veelplegers in 2013 was? Nou, 47 procent Marokkanen, maar liefst ’24 procent’ Surinamers, 9 procent Antillianen, 9 % autochtonen en 11 procent verschillende andere nationaliteten. Met andere woorden; Surinamers in Amsterdam zijn na de Marokkanen het meest crimineel!

  Ik kan me niet herinneren dat er ooit Antillianen naar Suriname zijn getogen om Nederlandse stagiaires neer te steken en te beroven. Maar het tegendeel is wel op Curaçao voorgevallen,. Een Surinaamse straatrover was zo brutaal om een Nederlandse stagaire neer te steken en te beroven, gelukkig hebben ze hem in de kraag gevat! Het bericht hierover kan MRO69, als hij het wil, nog steeds in deze online krant lezen.

  In 2011 bleek dat er ongeveer 20 ontsnapte Surinaamse criminelen, waaronder zeker 7 moordenaars, in Nederland rondhuppelden. Met hulp van Peter de Vries konden er 3 Surinaamse moordenaars aangehouden worden, waaronder de beruchte Nolty.

  In 2011 zijn er 70 illegale criminele Surinamers vrijgelaten, men kan ze niet uitzetten omdat Suriname ze niet terug wil. En zo kan ik doorgaan. Volgens MRO69 bestaat er geen criminaliteit onder Surinamers, maar hij vergeet dat in de jaren 70 tot eind 80 hetzelfde over Surinamers werd geschreven. Een geluk voor de Surinamers was dat Antillianen begin 90tiger jaren het stokje overnamen. Nog steeds vormen Surinamers een respectabel aandeel onder de gevangenispopulatie in Nederland. Maar aangezien de opeenvolgende Nederlandse regeringen bezig zijn met verdeel en heers tussen de verschillende groepen allochtonen, hoort men nauwelijks iets over de Surinaamse criminaliteit in Nederland.
  MRO69. ik zou in jouw plaats niet zo enthousiast reageren over de criminele Antillianen.

  p.s.,
  alles wat ik schreef kan opgegoogeld worden.

 2. Ehhhh…….politiefunctionarissen uit NL voor (deskunndige) bijstand aan het Korps Curaçao.
  Ik zie het al voor mij : voor dit relatief kleine korps, zullen dadelijk alle 3 (drie!! LOL) vakbonden op hoogste toon, een vergadering eisen met Navarro, zodra hij weer terug is, om bevorderingen, salarisschalen en commandoprofielen zeker te stellen. En te eisen dat de voorzitter NAPB zijn dienstwapen terugkrijgt, sofort!
  Ik wens de uit te lenen collega’s vooral veel geduld, incasseringsvermogen en tactzin toe, gezien de ervaringen met eerdere (al dan niet geüniformeerde) ingevlogen bijstand.
  “Dit kan nog leuk wordt” zei Hiawatha…..

 3. @ MRO69 schreef: De CBS cijfers liegen er niet om !

  En in absolute zin : 21164 criminele Marokkanen tegen 9840 Antillianen.
  2.15 maal zoveel.

  Klinkt toch iets anders dan 5.72% en 6.56%.
  Percentages zijn leuk voor het CBS

 4. @ Baka en @ Gijs
  Jullie hebben gelijk: kijk naar Luxemburg, een klein land omringd door Duitsland, Frankrijk en België, en geen problemen daar!

 5. Even snel tussen de bedrijven door:

  De CBS cijfers liegen er niet om !!!
  Lees net een stukje over Criminaliteit onder Marokkanen in NL.

  Wat blijkt…..
  Ook in NL scoren de Antillianen het hoogst !!!

  http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/hoeveel-criminaliteit-er-onder-marokkanen

 6. Lees in de verschillende reacties prima analyses, kleinschaligheid en sterke familiebanden zijn een feit.

  Uiteindelijk is het niet alleen een probleem van Politie / Justitie, maar een probleem van een ieder die woont en verblijft op Curaçao.

  Je zal ergens moeten gaan beginnen, daar een structuur in aan moeten brengen en beschikken over een grote portie doorzettings- en uithoudingsvermogen.

  Ten aanzien van de structuur is een ‘keten-aanpak’ het beste. Iedere partner in de keten is verantwoordelijk voor zijn of haar bijdrage en kan daar ook op worden aangesproken.

  Binnen de ‘keten-aanpak’ zijn de termen proactief, preventief, preparatief, reactief en curatief van belang.

  Elke ketenpartner zal beeld moeten hebben bij zijn of hoor risico’s (proactief), zal de nodige maatregelen moeten nemen (preventief), zal zich moeten voorbereiden op incidenten (preparatief), weet wat hij of zij moet doen bij een incident (reactief) en weet de juiste maatregelen te nemen na een incident (curatief). Beleidsplannen dienen op deze punten doorlopend tegen het licht te worden gehouden (plan-do-check-act).

  Het klinkt wellicht allemaal wat abstract, maar iedere ketenpartner kan dit voor zijn of haar organisatie invullen. Onderling vertrouwen en de wil om met elkaar succesvol te zijn is een must!

  Ketenpartners, in een willekeurige volgorde, zijn: onderwijs, welzijnswerk, buurtwerk, politie, justitie, overheid, gevangenis, bedrijfsleven en de burgers van Curaçao! Binnen de ketenpartners is er natuurlijk ook weer een onderverdeling te maken. Niet teveel, overzicht, strake lijnen en nogmaals de wil om met elkaar succesvol te zijn!

 7. @Family

  U raaskalt maar wat. Kijk eens naar de kengetallen.
  bv. het aantal moorden per 100.000 inwoners in Nederland en Curaçao p/a.
  Ook interessant is te weten wat de herkomst is van de moordenaars
  en de vermoorden zowel in Nederland als in Curaçao.
  De schellen zullen u van de ogen vallen !.

 8. @Family, Je gaat een rots met 150 duizend mensen toch niet vergelijken met een land met 18 miljoen mensen?
  Als je wilt vergelijken vergelijk het dan bv met Ijsland.. ook een eiland en er wonen iets meer mensen dan op Curacao.. 350.000 mensen.. Op Ijsland wordt 1 moord per jaar gepleegt.. Ga dat vergelijken met moorden op Curacao!

 9. http://www.scribd.com/doc/215908042/Caricom-Crime-2013

  Misschien tips voor de aanpak?

 10. Het is erg dat Curacao de strijd tegen de criminaliteit niet aan kan en hulp nodig heeft hierin, maar van wie dan? Het is in Nederland (en andere landen) niet veel beter in een paar dagen tijd zijn er 3 mensen doodgeschoten, en dan vragen ze aan ons waarom we in hemelsnaam op vakantie gaan naar dat criminele Curacao ! De hele wereld zal gezamenlijk de strijd aan moeten gaan tegen de criminaliteit en hierin gezamenlijk actie moeten ondernemen, het moet bij de kern aangepakt worden! De mentaliteit moet veranderen van de bewoners natuurlijk, maar wat als je geen cent te makken hebt dan is het verleidelijk om toe te geven aan……Het enige wat telt is geld gaat bijna in de hele wereld op maar dat mag niet ten koste van alles gaan, en we gaan hard dit kant op !

 11. Als ik de reacties hier zo zie kunnen we dus niks zelf omdat we overal te klein voor zijn.
  Lijkt me dat dat een slap excuus is. Hoe klein moet je zijn om het wel goed te laten lopen?
  Gaat alles in grote landen wel goed?

  Lijkt me dat het op een klein eiland juist vele malen makkelijker is om te handhaven.
  Stop met excuses zoeken en iedere keer om help te vragen als het lastig wordt.

  Lost het zelf op en wees trots op je eiland!

 12. Het probleem zijn de mensen op Curacao en hun mentaliteit, als dat niet verbeterd kan je niks verbeteren!

 13. ook iets als verbeterpunt voor de regering::

  ik heb begrepen dat vroeger op de scholen tot 4 uur les gegeven werd?
  Welke idioot heeft dit afgeschaft?
  Leerlingen (pubers) komen thuis, ouders werken of zijn gewoon even weg.
  Wie let er op die jongetjes? niemand….
  Ze kunnen uitgebreid rottigheid uithalen en niemand die corrigeert.
  Als de scholen gewoon standaard tot 4 uur open blijven en smiddags huiswerk begeleiding geven met sport en spel, denk ik dat er veel minder boefjes uitgroeien tot grote boeven.

  kortom de politiek kan hier een goede beurt maken door deze tijden weer in te stellen op de scholen.
  pubers zonder controle worden boefjes en later grote criminelen…

  ja, dat kost geld, maar wat kosten al die criminelen op jaarbasis?
  ik denk een veelvoud van dit bedrag

 14. Er word steeds gezegd nos mes por. Om eerlijk te zijn wij kunnen amper ons eigen kont afvegen.stel dat wij zelf por…. de probleem is dat op curacao kennen ze geen taakstraf.wel taken cabinet. Met taakstraf bedoeld ik dat die gasten moet aan het onbetaald werk.zoals al de vuil op strand en barios laten opruimen.i.p.v thuis zitten en wachten op de volgende atrakos. Die moet active worden.melden op riocanario om 7 uur sochtens en aan het werk.i.v.p van thuis zitten. Ik ben zelf een yioe di corsow

 15. @Edgar en Ikke, Op Frans Sint Maarten worden de agenten elke 6 maanden verwisseld. Agenten komen uit Frankrijk en men krijgt elke 6 maanden een nieuwe lading omdat vroeger was gebleken dat lokale agenten vaak loyaal waren aan lokale criminelen.
  @Wendy, We hadden 1 minister van Justitie die sliep tijdens statenvergaderingen en 1 keer actief was toen hij een brief naar Hillary Clinton schreeft om geld terug te eisen van een crimineel.

 16. om te kunnen optreden, moet je de tools hebben die hebben we niet.
  door de kleinschaligheid van ons land zijn onze politiemensen, gevangenisbewaarders, controleur, inspecteurs enz gebonden door familie, vrienden, kennissen.

  Kijk wat er gebeurde toen we iemand van buiten haalde voor de gezondheidsdienst, bejaarden huizen werden gesloten, fraudeurs werden aangepakt wegens indienen van valse operaties, niet deskundige dokters werden op hun vingers getikt en verboden te opereren.
  En nu, nu liggen klachten, onderzoeken, aanklagen voor de OM onder in de la.

  In de jaren 80 hebben we een tijd ondersteuning gekregen vanuit Nederland , agenten werden ingezet maar door ons eigen korps weggepest.
  in 2005 tot 2010 hebben we veel hulp gehad voor onze gevangenis, omdat het daar ook niet soeps was en Nederland heeft steun gegeven, in personeel, opleiding en nog veel meer.
  Maar zo gauw deze weg waren vervallen we weer in onze oude fouten.

  De tijd dat we op onze jusitie keten konden vertrouwen is allang voorbij, het verdedigen van eigen goed, dierbaren ligt bij onze eigen verantwoordelijkheid van de overheid hoef je niks meer te verwachten.

 17. Het is al positief dat het wordt erkend…

  Als Peppie en Schotte en Cooper het voor het zeggen hadden, schaffen ze alle Rijkswetten die ons op dit punt kunnen helpen af..Blijf ik zitten met de vraag hoe zij het dan denken op te lossen..Maar misschien vinden ze een oplossing ook niet nodig?

 18. Wat ikke zegt is gewoon waar.
  iedereen kent iedereen, dus de politie loopt gevaar bij een arrestatie.
  De georganiseerde misdaad deinst nergens voor terug.
  hetzelfde geld voor het OM en de rechters.
  dreigenmenten zijn angstaanjagend.
  ze kunnen ook je vrouw en kinderen bedreigen!!

 19. @ Ikke,

  Daar zou je groot gelijk in hebben, in een aantal landen is dat in het verleden al eens gedaan. Agenten uit het Noorden naar het midden, het zuiden naar het noorden en midden naar het zuiden, werkte prima.
  In MIami eind jaren 70 werden federale agenten ingezet om de criminaliteit een halt toe te roepen en met succes.

  Vraag is alleen………………………..willen de landen hier aan meewerken en welke agent zit hier op te wachten ?

 20. @ ikke, inderdaad, het is ook moeilijk als politie agent om elke dag je broer /half broer je zus/half zus je neef/achter neef je nicht/achter nicht en je familieleden aan te houden en een bekeuring te geven, laat staan te arresteren. Dat is het probleem op alle eilanden in de Caribbean.

 21. Ik vraag me echt af wat ministers van justitie al die jaren heeft gedaan. Toen criminaliteit begon te stijgen waarom hebben ze niks gedaan om deze te stoppen dat het zover kon komen.

 22. Het is papen en nat houden, dit probleem is al jaren aan de gang op curacao met harde hand regeren voor zo,n klein eiland moet het geen probleem zijn alle illegalen het eiland uit en de probleem wijken aanpakken

 23. Nos mes por!

 24. Mijn vermoeden is dat als wij de politie agenten van Curaçao inzetten op Aruba, st. Maarten en Bonaire en de politieagenten van die eilanden hier op Curaçao inzetten dat de criminaliteit sterk zal dalen.

 25. Beste Navarro, waarom val je niet terug op een beproefd systeem zo’n 15 jaar geleden werden onze boeven (let op, ik schrijf niet boefjes) naar Nederland gestuurd, daar hebben zij hun studie afgemaakt, cum laude geslaagd en weer terug gekomen. En in dit laatste zit nu de fout die er toen gemaakt is, dat “terugkomen”. Je moet de regels aanpassen en ze mogen alleen terugkomen als ze een bewijs van goed gedrag hebben. Dus never nooit niet.
  Denk dat er wat tegengas uit Nederland komt maar die geitenwollensokken figuren daar zijn altijd wel te paaien met onze smooth praatjes, toch.