• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

OnbemandVliegtuigAanpakCriminaliteit060114 (2)CURAÇAO – Nederland gaat onbemande vliegtuigjes in de toekomst mogelijk uitrusten met camera’s die geschikt zijn voor gezichtsherkenning. De eventuele inbreuk op de privacy is daarbij geen reden af te zien van de ontwikkeling van deze systemen.

Dat blijkt vandaag uit antwoorden van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) op vragen van D66 over gezichtsherkenning door de Scan Eagle. Deze drone is vorig jaar door defensie gekocht, maar wordt ook gebruikt door justitie. Zo kunnen de vliegtuigjes dankzij de infraroodcamera ingezet worden voor de opsporing van wietplantages. Uit specificaties van het apparaat die onlangs op internet opdoken zou echter blijken dat het apparaat ook geschikt is voor gezichtsherkenning.

Niet uitsluiten
Volgens Opstelten is dat niet het geval. De specificaties zouden alleen betrekking hebben op camera’s die op het vliegtuig gemonteerd kunnen worden. Opstelten wil echter niet bij voorbaat uitsluiten dat de drones van defensie in de toekomst worden voorzien van camera’s waarmee gezichtsherkenning mogelijk is. “Eventuele inbreuken op de privacy die daarbij kunnen ontstaan zijn op zichzelf ook geen reden om dit bij voorbaat uit te sluiten”, schrijft Opstelten.

Privacy
D66-Kamerlid Gerard Schouw laat in een reactie weten zich zorgen te maken over de antwoorden van Opstelten. “Het ministerie blijft drones gewoon zien als hét middel om de Nederlandse bevolking in de gaten te houden. Dat tast de privacy van de burger aan.” Schouw zegt de minister hier binnenkort op te zullen aanspreken in een debat over privacy. “We moeten echt wettelijk gaan vastleggen wat onbemande vliegtuigjes wel en niet mogen.”

Onderzoek
Omdat het gebruik van drones voor gezichtsherkenning politiek gevoelig ligt, heeft het kabinet het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) op aandringen van de Kamer onlangs opdracht gegeven onderzoek te doen naar de mogelijke negatieve effecten van het gebruik van drones.

© Novum

2 reacties op “NL: Drones krijgen mogelijk gezichtsherkenning”

  1. Probleem met het keyboard en kan het op de site niet herstellen, sorry voor de taal puristen.

    Maar wat gaan we nu doen aan criminaliteits preventie ipv iedere keer over het laatste stadium (nadat het gebeurd is voor de onoplettende lezertjes) te gaan praten en handelen?

  2. Mar wat gaan we nu doen aan criminaliteits precentie ipv iedere keer over het laatste stadium (nadat het gebeurd is voor de onoplettende lezertjes) te gaan praten en andelen?