zwarte pietCURAÇAO – Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed voert met alle betrokken partijen overleg over de toekomst van Zwarte Piet. Dat zegt directeur Ineke Strouken vandaag in Het Algemeen Dagblad.

“Het is duidelijke dat sommige partijen het zeer oneens zijn over de vraag of Piet zwart moet zijn. Maar op welke fronten zijn ze het wel eens?”, zegt Strouken in de krant. Ze praat onder meer met het Sint Nicolaas Genootschap, criticasters als Quinsy Gario en de makers van het Sinterklaasjournaal.

Gemeenschappelijke uitgangspunten
De gesprekken moeten nog voor de zomer leiden tot een lijst met gemeenschappelijke uitgangspunten. Strouken benadrukt dat het nog wel jaren kan duren voordat er iets verandert aan Zwarte Piet.

Discussie
De discussie over het racistische gehalte van Zwarte Piet laaide vorig najaar hoog op, onder meer door Gario. Toen ook een onderzoekster van de Verenigde Naties pleitte voor het afschaffen van het feest, mengden zich duizenden mensen in de discussie, tot in politiek Den Haag aan toe. Een Facebook-pagina voor het behoud van de sinterklaastraditie verzamelde meer dan twee miljoen likes.

© Novum

7 reacties op “Overleg over toekomst Zwarte Piet”

 1. @ Philippe Maaskant, prima samenvatting. Die mevrouw Strouken, die zich in het AD van 28-03-2014 afficheert als “historica” doet net alsof na wetenschappelijk onderzoek “de kritiek op Zwarte Piet” serieus moet worden genomen. Haar “bronnen”: wat uitspraken uit Amerika, ene Quincy Gario (beroepsklager en knuffelantilliaan van Pauw en Witteman), Paul de Leeuw (beroeps aandachttrekker van tv). En vervolgens gaat deze “historica” ook nog eens ageren tegen Zwartepiet, de klassieke knecht en kindervriend van Sinterklaas. En dat ondanks dat de klassieke Zwartepiet op Facebook 2 miljoen likes kreeg. Haar verbinding van Zwartepiet met slavernij en racisme is er een van luie en onwetenschappelijke methodologie. Met geen enkel oog voor de nooit geëindigde slavernij in Afrika. Zij wil op gronden van kletspraatjes en vooroordeel Nederlandse kinderen hun klassieke Sinterklaasfeest bederven. Ik zou haar eerder “hystorica” willen noemen.Zie verder http://www.scribd.com/doc/185686743/Michelle-Wijngaard-uit-1650

  En dan beklaagt zij zich in het AD erover dat zij zoveel negatieve reacties krijgt. Kan het nog gekker?

 2. Nederland moet zich als klein land aanpassen.
  1. Gemengd zwemmen en sporten mag niet meer van moslims
  2. Zwarte piet mag niet meer van Curacao
  3. Als ze protesteren dan discrimineren ze.
  4. Als ze minderheden niet helpen zijn het egoisten.
  Denk dat Nederland (en EU) last krijgt van het tolerantie imago en de aantrekkelijke rechtszekerheid.
  Is het gek dat Afrikanen dansen van blijdschap als ze over de hekken van de Spaanse enclaves zijn geklommen?

 3. Het Pietenseizoen is vroeg geopend dit jaar. En allemaal naar aanleiding van nucleaire dreiging en het afwenden daarvan.

 4. Eindelijk het juiste woord gevonden voor dit gedoe: PRIMITIEF.

 5. Zolang nieuwe nederlanders het feest niet begrijpen heeft het weinig zin om met ze te praten over sinterklaas

 6. Te gek voor worden, zoveel energie te steken in discussie om een feest, als een land als Nederland door wil gaan met hun Sinterklaas en Zwarte Piet feest het is aan hun, op Curacao hebben wij als volk de keuze ook om deze af te schaffen of niet. Heeft geen zin om druk op Nederland te zetten wanneer de hele tijd blijkbaar de grootste deel van de Curacaose bevolking nog deze feest blijft vieren. En niet eens door heeft wat de betekenins van de karikaturen van deze feest voorstellen. Voorbeeld in Canada wordt het wel gevierd maar zonder zwarte Piet, in Suriname is het al een tijdje afgeschaft, in Engeland zijn witte Pieten die de Sinterklaas bijstaan. In BRasilie zonder Enig zwarte Pieten. Doe niet zo moeilijk mensen. Richt je energie op mischien andere leuke kinder feesten als Santa Claus (24-26 dec.) en/of Drie Koningen (6 jan,). Het is kwestie van keuze maken.

 7. Stop eens met dat eindeloos gezwam. En besteed het geld dat hiermee bespaard word aan minder bedeelde mensen. Het zal hun een zorg zijn . Als er maar wat eten op de plank is. En niet weer een onderzoeksteam die lekker aan de koffie en broodjes oeverloos zit te ………..