• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

auto ongelukCURAÇAO – Uit de Criminaliteitsbeeldanalyse 2014 van het Openbaar Ministerie (OM) is gebleken dat er vorig jaar minder verkeersslachtoffers zijn gevallen (2136) in vergelijking tot 2012 (2987). Dit is een afname van 28,5 procent. Echter, neemt de ernst van de verwondingen toe.

Het betreft een toename van 40 procent als het gaat om het aantal behandelingen in het ziekenhuis. In 2012 betrof dit een toename van 22 procent. “Er vallen dus minder verkeersslachtoffers, maar hun letsel noodzaakt steeds vaker tot een behandeling in het ziekenhuis”, aldus het OM. Er zijn meer dan 93 duizend ongevallen gebruikt voor de analyse.

Daling
Het aantal verkeersongevallen (1560) waarbij één of meer gewonden vielen, is gedaald met 34 procent ten opzichte van 2012. De afname van het aantal gewonden bij verkeersongelukken, is volgens de onderzoekers onder meer te danken aan de vele wegwerkzaamheden. “Opgebroken wegen hebben als obstakels gediend, waardoor snelheid werd afgeremd of het verkeer werd omgeleid over smallere wegen”, meldt het OM. Een andere oorzaak van de afname zijn de files. Hierdoor worden automobilisten gedwongen vaart te minderen.

Verwachting
De verwachting is dat het aantal verkeersongevallen dit jaar weer toeneemt, nadat de wegwerkzaamheden zijn afgerond. OM: “Juist omdat deze wegen in nieuwstaat verkeren, zullen automobilisten mogelijk hun oude gedrag opnemen”. Volgens de onderzoekers moeten er aanvullende maatregelen worden getroffen om het aantal verkeersongevallen met gewonden terug te dringen. Zo zou de snelheid beperkt kunnen worden. Ook moet er worden voorkomen dat automobilisten gevaarlijke inhaalmanoeuvres verrichten op drukke wegen. Ten slotte adviseren ze dat er voldoende afstand moet zijn tussen voorgangers. Op plaatsen waar de wegwerkzaamheden worden voorgezet, wordt een afname van het aantal verkeersongevallen verwacht.

Verkeer 02 270314

Verkeer 01 270314

8 reacties op “Afname slachtoffers verkeer, wel vaker naar ziekenhuis”

 1. @Edgar, Wat veel ongelukken veroorzaakt is mensen die geen voorrang hebben en een auto aan zien komen rijden dat ze toch snel de weg op gaan.. Ook heb je mensen die het begrip voorsorteren niet begrijpen.. Als je voor een stoplicht staat en daarna wil je meteen linksafslaan dan ga je in de linkerbaan staan en niet rechterbaan en dan proberen door te snijden. Helaas zie ik weinig positiefs in de toekomst.. Ik zie bv rijscholen waar de studenten ook niet hun richtingsaanwijzers gebruiken..

 2. @ Ton,

  Het is niet de technische staat van de auto’s waardoor de ongelukken worden veroorzaakt. Een recent rapport heeft aangetoond dat het weggedrag DE oorzaak is van alle ongelukken en te hard ((plus onverantwoord rijgedrag) DE reden van de dodelijke ongelukken.
  Technische gebreken wordt niet 1 keer vermeld als oorzaak van een ongeluk, dus waarom zou je daar dan op willen focussen ?

  Dan lijkt het me een goed idee dat we het weggedrag gaan aanpakken en minder concentreren op andere punten.
  De huidige wijze van opereren komt mij voor als dweilen met de kraan open. Ik zou dan eerst de kraan eens dichtdoen, kun je daarna nog wel een keer gaan dweilen.

 3. @cureye, de kussentjes van cooper werden vooral op kleine weggetjes geplaatst waar weinig verkeer was en men toch al niet snel kon rijden..

 4. Ongelofelijk deze cijfers, laat de overheid eerst eens beginnen met betere belijning,werkende flitspalen, en de keuring van auto’s vooral bij een goede keuring zouden veel levens bespaard kunnen worden, en dan niet alleen op banden ( die er na de keuring toch weer afgaan) knipperlicht verlichting en het belangrijkste de toeter, als je ziet wat voor auto’s ze durven te verhuren, dan denk ik heeft dan niemand verantwoordelijkheid,laat de keuring door erkende garage bedrijven uitvoeren en dan echt goede steekproeven houden,ook goed voor de economie. In Nederland afgelopen jaar 650 verkeersdoden op bijna 17 miljoen inwoners nog 650 teveel.

 5. Ik heb een hekel aan die kusinchis van Cooper, maar is er geen correlatie tussen die dingen en de grote afname in ongelukken in 2013?

 6. Al die voorgestelde maatregelen staan of vallen in het algemeen door “Handhaving” of het gebrek daaraan.
  Als oorzaken van de verbetering worden “files” en “wegwerken” genoemd.
  Betere wegen = hogere snelheid = meer gewonden / doden.
  Veiliger wegen hebben behalve een goed wegdek ook verlichting, uitvoegstroken , zichtbare belijning , snelheidsbeperking alcoholcontrole en waarschuwingsborden. Toch blijft ook dan HANDHAVING het zwakke punt.

 7. De politie en het OM zouden gewoon eens kunnen beginnen met MEERIJDEN in het verkeer en wegmisbruikers direct aan de kant zetten………….i.p.v. de andere kant uitkijken. En dan meteen torenhoge boetes er aan koppelen.

  Men gaat het gedrag pas aanpassen wanneer men het idee heeft dat men ieder moment kan worden gepakt door de politie. Is wellicht de cultuur van de angst, maar functioneert prima.
  Nu gooit men snel de telefoon weg wanneer men een controle ziet, een motorrijder zonder helm slaat even een straatje eerder af en feveren of wheelies maken doet men ook niet wanneer ze een controle zien.

  Zolang de politie en het OM niet in willen zien dat dit de enige oplossing is (gekoppeld aan camera’s, betere rijopleidingen en strengere exameneisen) om de veiligheid in het verkeer te verbeteren, zal het nooit wat worden en blijven we iedere week weer lezen over allerlei ongelukken.

 8. Een Nelson dos Santos nam er meteen 3 de dood in.. Die Haitiaan ook 2.. dan gaat het snel..