• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

vleesCURAÇAO – Fundashon pa Konsumidó meldt dat supermarkt Best Buy consumenten doelbewust misleidt. De houdbaarheidsdatum van vlees bleek met Tipp-Ex te zijn bedekt. Toen een oplettende consument de laag weghaalde, bleek het vlees zeven maanden over datum te zijn.

Toen de organisatie vervolgens op onderzoek uitging, merkten ze op dat er nog meer oud vlees in de verkoop lag. De organisatie neemt de zaak zeer hoog op en heeft de GGD ingeschakeld.

vlees best buy

best buy vlees1

19 reacties op “‘Best Buy misleidt consumenten, verkoopt oud vlees’”

 1. Ook zónder houdbaarheidsdatum kan je ziek worden op dit eiland van slechte service en kwaliteit. Voorbeeld : MAC battery/accu na 5 maanden al kapot. En of je maar de helft opnieuw wil gaan betalen voor een nieuwe (even slechte?) Tijd, dat we op dit eiland slechte service en kwaliteit openbaar gaan maken en het slechtste bedrijf / product van de maand gaan kiezen. En om positief te denken ook het beste bedrijf/product.
  Fair Trade Authority Curacao: meer dan welkom!!

 2. Consumenten worden dagelijks en wereldwijd in de maling genomen met voedsel. Het is ideaal dat het voedsel dat wij dagelijks eten schoon en gezond zou zijn. Dat is ook de verwachting, want men betaalt er immers soms duur voor. Maar wie gunt zich de tijd om geregeld vers voedsel te verkopen (supermarkets e.d.) en/of voor te bereiden om te consumeren (restaurants)? Tien minuten voor het ontbijt,en vijftien à twintig minuten voor de lunch/avondeten zijn de tijden die men dagelijks besteedt. De consument let (meestal) niet op vers- en houdbaarheid, en dat weten de leveranciers ook. Wat doen deze leveranciers nu? Zij laten voedsel ‘doorstralen”.Bij doorstraling worden de meeste bacteriën, insecten, en parasieten gedood. De consument loopt minder kans een door over de datum voedsel gebrachte ziekte op te lopen, Ook de houdbaarheid van het product wordt verlengd. Soms wordt voedsel over datum teruggestuurd naar de leverancier(s), en het wordt her verpakt en met een andere houdbaar datum erop. Weet de consument dat? No sir. Maar is doorstraald voedsel veilig zoals eerder vermeld??? Tja,wat men veilig wilt noemen. Het is wel veilig, en qua voedingswaarde is het een beetje toereikend. Men kan het vergelijken als het steriliseren van bijvoorbeeld verbandmiddelen. Even met de vuile hand aanraken, en het kan besmet worden. Maar ongeveer 9 jaar geleden kwam men tot de conclusie dat het bestralen van voedsel, vooral vlees, de natuurlijke voedingswaarde hierdoor vermindert wordt, en risico’s met zich KÁN brengen wat betreft onze gezondheid. Hierdoor hebben wereldwijd veel meer consumenten besloten om vers voedsel te kopen, maar ook direct te eten Dus kopen en direct eten. Het neemt wel meer tijd en aandacht in beslag. Vergeet ook niet dat de vraag veel groter is dan het aanbod. Tegenwoordig wordt een kuikentje geboren, en na drie weken loopt een volwassen kip rond, volgespoten met hormonen. Dat gebeurt in ALLE hamburgertenten en fastfoodketens. Lekker zou men kunnen zeggen,, maar is het wel gezond?? Tja, een bekend spreekwoord luidt: WAT HET OOG NIET ZIET, DEERT HET HART NIET, Oftewel: OJOS QUE NO VEN, CORAZÓN QUE NO SIENTE. Of, LOCUAL BO WOWO NO TA MIRA, BO CURASON NO TA SINTI DUELE. Smakelijk, bon appetito

 3. Kijk deze uitzending van Zembla maar eens, je wordt spontaan vegetarier
  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1364184

 4. @Edgar; een juiste gevolgtrekking.!
  Er is echter wel een verschil in “houdbaarheidsdatum” en “ten minste houdbaar tot”.
  Houdbaarheidsdatum wil zeggen dat na de vermelde datum het product niet meer voor consumptie geschikt is.
  Ten minste houdbaar tot wil zeggen dat NA deze datum het product best nog voor consumptie geschikt is.
  Iemand heeft eens geschreven; “gebruik je neus eens wat meer dan je ogen” Ruik aan het product als je twijfelt.
  De bij AH vermelde 25% korting wil zeggen dat men het product diezelfde dag nog kwijt wil daar b.v. vlees maximaal 3 dagen in de koeling mag liggen Dus op de 3e dag mopet het verkocht zijn.

 5. tsja als je pinda,s betaald aan je personeel dan krijg je………………. juist.

  ach voedselveiligheid moet bij de GGD worden weggenomen en onder worden gebracht bij een stichting van de overheid.

  we hoeven het niet uit te vinden er zijn genoeg regels, maar de controle is helaas te weinig.

  als we de regelgeving er op toepassen kunnen we alle zaken sluiten , niet alleen de restaurants, leveranciers, toko, supermarkten , sancks langs de weg , verkopers tijdens de carnaval, vis verkopers uit de kofferbak.

  Maar we moeten wel beginnen met de voedselveiligheid, want we zijn afhankelijk van toerisme. Mexico heeft de vloek van Montuzuma en wij willen toch niet bekend gaan staan als de Brua van Whiteman

 6. Ik ben zelf al jaaaaaaaaren over de houdbaarheidsdatum heen 🙂

 7. Jongens kom op, alsof Best Buy de enige is. Kijk eens bij andere supermarkten!!
  Centrum Mangusa etc hebben niet eens een best before datum op hun vlees en veel van hun beleg. AH heeft vaak alleen vlees wat dezelfde dag op moet met een 25% stekker erop. Het is een schade dat we het nog pikken en dat we helaas tot deze keus veroordeeld zijn.

 8. We hebben het nu over Best Buy, maar kijk ook eens naar Albert Heijn. Diverse goederen over de datum en dan ook nog een godsvermogen durven te vragen. Personeel van AH geeft zelf aan dat ze stickers moeten verwijderen met daarop de verkoopdatum.

 9. En nog even iets vergeten over het vlees van Best Buy.

  Velen denken wellicht, na het lezen van het artikel hierboven, dat vlees kan bederven wanneer het bevroren is.

  Dit is gedeeltelijk waar. Echter, wanneer het vlees continu op temperaturen BENEDEN – 18 graden Celsius is opgeslagen bederft het niet. De groei van bacteriën ligt stil, dus bederf staat ook stil.
  Wat wel kan gebeuren (en ook gebeurt) is dat de kwaliteit van het vlees afneemt naarmate het langer is opgeslagen. Dit heeft dan oa te maken met de opbouw van ijskristallen en het uitdrogen van het vlees.

  De houdbaarheidsdatum op de verpakking heeft dus ook niet alleen te maken met de microbiologische waardes in het product. Het heeft ook te maken met de afname van de kwaliteit
  Zo is het dus heel goed mogelijk dat de microbiologische waardes prima in orde zijn, doch dat de kwaliteit van het product niet meer acceptabel is (taai, uitgedroogd etc).

 10. Overigens moeten we, als consument, ook de hand in eigen boezen steken. We kunnen en mogen niet de schuld van dit soort zaken alleen bij de leverancier leggen.

  Curacao produceert helaas absoluut NIETS oftewel (afgezien van wat eieren en kippen) moet alles worden geimporteerd. Datgene wat hier wel wordt geproduceerd weigeren we te kopen omdat we ergens anders geimporteerd spul voor een gulden goedkoper kunnen kopen.
  Anders gezegd, de consument is niet bereid te betalen voor lokaal geproduceerde producten. Dan blijft er dus niets anders over dan import.

  Echter, de bedrijven die moeten importeren zitten met het probleem dat ook daar de klant niet echt bedrijfs- of merktrouw zijn. Kan de consument merk A iets goedkoper krijgen dan merk B, terwijl de kwaliteit van merk B vele malen hoger ligt………….dan kiest de consument vrolijk voor merk A.
  De consument heeft dat recht natuurlijk, maar het maakt het werk van de importeur er niet makkelijker op. Hij weet immers niet hoeveel hij af kan zetten van een bepaald merk en dat maakt de inkoop zeer lastig. Eenmaal ingekocht weet hij ook niet wat zijn percentage afschrijving zal worden. Zou hij die te hoog incalculeren dan gaat de prijs nog verder omhoog en koopt helemaal niemand zijn producten meer.
  Dus heeft men op Curacao een andere oplossing gevonden.

  De consument WEIGERT te betalen voor kwaliteit.
  De consument WEIGERT uberhaupt een redelijke prijs te betalen.

  Dus

  Het moet goedkoop zijn, het moet veel zijn en dat doe je alleen door goedkoop in te kopen (lees: restpartijen) of je afschrijving naar nul te brengen oftewel gewoon over de datum te verkopen.
  Wil de consument anders, dan zal de consument ook de consequenties moeten aanvaarden en helaas gaat dat niet gebeuren.

 11. Zeker het, vervalsen, bedriegen, beliegen en verdraaien van het volk, afgekeken van onze politici, die doen niet anders l Ik zie er elke dag één bij Telecuraçao met reclame stuntjes om maar weer aan de macht te komen.Vind het zeer slecht dat deze vorm van huigelarij nu ook al met ons vlees gebeurd waar gaan wij naar toe,nergens is meer controle over feiten die belangrijk zijn voor onze economie.

 12. Gelukkig kwam ik daar al never ever.. En nu zeker never ever…

  7 maanden.. erg triest!

 13. Dit is natuurlijk niet goed te praten, maar…………….

  Ik heb liever vlees wat 8 maanden over tijd diepbevroren op – 28 is geweest dan zogenaamd vers vlees wat 1 dag buiten de koeling heeft gelegen in een snek of restaurant waar de keuken nooit wordt schoongemaakt en waar de ratten door de tent lopen.

  Goed dat men dit signaleert, doch het is een beetje selectieve verontwaardiging.

  Voedselveiligheid en, belangrijker nog, voedselveilig handelen en denken moet hier nog worden uitgevonden. Het leeft niet bij de klant, het leeft in het geheel niet bij het personeel en bij veel kleine tenten hoef je er niet eens over te beginnen.
  Slechts een aantal zaken werken volgens de officiële HACCP normen, maar wat de klant er daarna meedoet ? Tja, daar is de klant voor verantwoordelijk.

  Velen weten niet eens dat vlees, onafgedekt, ongekoeld, hier op Curacao in no time kan bederven. Men laat vrolijk alles buiten de koeling staan.
  Bevroren etenswaren dienen ook gekoeld te worden getransporteerd. Wie vroeger (jaar of 15 geleden) wel eens op Hato kwam kan zich wellicht de oude vliegtuigen van AeroSucre nog herinneren. Daar lag het vlees gewoon open en bloot in de kist, was er bevroren ingegaan, maar tijdens de vlucht al aan het ontdooien. Daarna lag het nog een tijdje in de zon op Hato en vervolgens ging het naar de supermarkten, werd weer ingevroren en de consument wist van niets, dacht dat het allemaal prima in orde was.

  En de GGD ?
  Die doet niets, het interesseert ze niet, het is voor hen belangrijker geld te vangen voor het even wegkijken. Een baantje bij de GGD als inspecteur is simpelweg een wijze om veel geld te kunnen verdienen. Je laat je betalen door degenen die iets van je willen. Of het nu het sluiten van een concurrent is of het afdwingen van betalingen door dreigen met sluiten.

  Dat is de realiteit op dit eiland, een corrupte bende waar de consument het slachtoffer van wordt.
  En de regering ?
  Die doet, zoals gewoonlijk, weer niets, want zij profiteren even hard mee.

 14. Prima dat dit in de publiciteit komt, want als daarmee bereikt wordt dat klanten Best Buy voortaan links laten liggen is dat een goede straf.

  Kan er geen website of Facebookpagina komen voor dit soort misstanden? Hetzelfde geld ook verkeersovertredingen.

 15. Tjonge jonge zeg, wat een simplistische bedrijfsvoering hanteert men daar bij Best Buy! Daar kom ik nooit meer. Oh nee, ik ben er nog nooit geweest, maar die truc om een oude datum te verdoezelen met Tipp-Ex zal ik onthouden.
  Advies: bied excuses aan plus 100% vergoeding plus gratis 1 vers pak vlees als genoegdoening. Dan kan herstel van de goede naam misschien nog plaatsvinden. En anders de tent dicht?

 16. Ach alsof iemand hiervoor gestraft wordt.. St tropez heeft geen vergunning en is gewoon open

 17. Zowieso sluiten die tent.
  Maar wat denk je over de staat van het vlees wat van de gemiddelde Chinees vandaan komt?
  Het zou me ook niets verbazen als dat ook nog eens honden vlees zou zijn, chinezen kennende…

 18. Best Buy doet echt niets met producten over datum zoals met name Vreugdenhil en AH.

 19. Sluiten die tent, echter zullen helaas echt niet de enige zijn.