• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Gommert Jan Krijger is van mening dat we meer gebruik kunnen maken van alternatieve energiebronnen op Curaçao.

Als je nagaat wat er op dit eiland al dan niet aan energie aanwezig is waar we gebruik van kunnen maken, dan zou je daar versteld van staan. We zouden veel meer gebruik kunnen maken van alternatieve energie bronnen. Dat zou kostenbesparend werken en is beter voor het milieu. Ik zou graag een aantal van deze energie besparende manieren met u willen delen.

1) Zonne-energie
2) Windenergie
3) De water/zeestroming die 24 uur per dag langs ons eiland stroomt. (al honderden jaren)
4) Koud water vanuit de diepte.

We zouden grote waterbassins kunnen bouwen langs de noordkust waar je zout water inpompt. In energierijke momenten pomp je deze basins vol. In het geval dat je momenten hebt dat er geen zon, wind of waterstroming is, dan moet je deze bassins zien als hele grote batterijen. In geval van nood kan je deze gebruiken door het water terug te pompen naar de zee en de energie die vrijkomt gebruiken. Er zullen nog wel wat meer mogelijkheden zijn, maar dit zijn die bij mij opkwamen.

Ik weet ook dat je een bedrijf als Aqualectra niet kan weg denken als leverancier van water en stroom als je niet een goede back-up hebt. Ik ben geen ingenieur, maar kan wel logisch meedenken. Als je naar bovenstaande manieren kijkt, dan lijkt mij dat er genoeg alternatieve back-up is en dat je het gehele eiland van groene energie kan voorzien. De mensen die nu bij Aqualectra werken zouden dan voor deze diverse groene energiebedrijven kunnen werken.

Groen is nu het woord van de toekomst . Moet u eens nagaan wat dit kan betekenen voor Curaçao in de wereld. De hele wereld let hierop. “Curaçao the first island to be completely powered by green energy” ”. Wat zal nos dushi Curaçao nog bekender worden in de wereld. Ik voeg dit schrijven toe aan ‘het is maar een idee’.

14 reacties op “Ingezonden: ‘Meer gebruik maken van alternatieve energie’”

 1. @ferdi. Led kwaliteit is belangrijk. Het enige bedrijf wat ik ken die kwaliteit levert is 88Light hier op het eiland. Zij hebben duale voltage dus vangen alles op tot 220 volt. Probleem opgelost. Je moet ook niet naar de bouwmarkt gaan dat is Chinees rommel. Bedrijf wat ik net noemde is nederlands bedrijf,gaven mij ook de beste garantie van allemaal. Kwaliteit is wel te vinden alleen moet je goed zoeken.

 2. Gommert-Jan, het wordt tijd voor een nieuwe energieplan 2014-2024 met nieuwe ideeen en concepten. We moeten de wildgroei aan zonnepanelen goed in kaart brengen en afstemmen met onze nationale leverancier Aqualectra. Wist je trouwens dat er ook systemen bestaan die water uit lucht kunnen maken. Ik hoorde het van een kennis van me die op de Virgen Islands woont dat hij thuis zo’n systeem heeft en hem in zijn drinkwater voorziet.

 3. @ Marcia. Volgens de leveranciers van zonnepanelen ga je pas geld verdienen na 5 jaar zonder de onderheidskosten/reparaties mee te rekenen. Je investering in zonnepanelen zal dus zo’n 40.000 nafjes hebben gekost en waarschijnlijk veel meer met andere apparatuur, waarvan beweerd wordt dat die zuiniger is en dat is echter beperkt. De potentiele eigenaars van woningen op Curacao zijn hoofdzakelijk de ouderen met een laag inkomen in kleinere woningen dan die van jou, waarvoor een investering van minimaal 20.000 naf nodig is. Niet alleen is het voor deze groep niet te betalen, maar op oudere leeftijd ga je niet zo’n investering doen. Aqualectra/de overheid zal dus die investering moeten doen, waardoor de tarieven omlaag kunnen en iedereen kan profiteren en niet alleen de happy few.

 4. @ Edgar, helemaal juist men vergeet dat met al die zonne panelen Aqualectra wel ‘s nachts moet opdraaien voor het hele stroom verbruik… dit moet betaalt worden en aangezien de grote “klanten” hun dak vol hebben staan met panelen worden deze kosten dus verhaalt op de kleine klant. Beter is om energie te besparen, dus zuinige airco’s lichten en koelkasten. en de kosten van Aqualectra omlaag brengen het is van de zotte dat ik met een relatief kleine generator goedkoper stroom kan draaien dan Aqualektra..

 5. Groene stroom is waar we naar toe moeten.
  Heb led verlichting van de bouwmarkt aangeschaft, helaas binnen korte tijd gingen ze kapot. Stroompieken boven 120 v bijvoorbeeld daar kunnen ze niet tegen. Zonde van mijn investering. Helaas is de kwaliteit led verlichting op het eiland bagger.

 6. In Aruba zijn ze al begonnen met de installatie van een biomassa energie. En Aruba heeft sowieso minder afval en minder industrie dan Curacao. Het is geschat als 30% van de huizen hun afval inleveren kan er 2% van het energie van het eiland voorzien. En bij 70% van de huizen zal er 7 % zijn. Natuurlijk het is een dure grap het kost zoiets van 100 miljoen dollars.Maar het gaat om minder afval en daarbij als je 7% minder olie hoeft te kopen verdien je de geld terug in lange termijn.

 7. We wonen in Cas GRandi en hebben sinds 2 jr hebben solar panels en een solar pump voor het zwembad. Inmiddels is onze electriciteitsrekening gedaald van 1000 pm naar 375. Uitgaande van het max. wat een huishouden mag verbruiken van Aqualectra, tussen 8300-9000 KWU.
  We hebbeni airco inverters laten plaatsen, 4, en een inverter fridge. Rondom het huis LED verlichting, etc. We zijn erg tevreden met de investering en iedereen die het kan missen raden wij het zeker aan..

 8. Ik mag erop wijzen, dat ex-premier Schotte een MOU met een Spaans bedrijf had gesloten voor een veld met zonnepanelen. Het bedrijf was natuurlijk onbetrouwbaar en Curacao kon dat ook niet betalen. Het idee is niet nieuw en nog steeds goed, maar Curacao is platzak ook na het intrekken van de aanwijzing en het door Schotte leeggezogen Aqualectra kan zelfs geen 2 nieuwe turbinegeneratoren gefinancierd krijgen.

 9. http://m.youtube.com/watch?v=6lUCOowOmJ8

 10. ik weet niet hoeveel geld er per maand verstookt wordt aan diesel/olie/benzine/gas door aqualectra?
  maar dat bedrag zou dus bespaard kunnen worden als men zou investeren in deze mogelijkheden om groene stroom te produceren.
  overdag staan overal de airco”s aan, de zon schijnt gratis…..dat alleen zou veel geld opleveren bij bedrijven en woonhuizen.
  hopelijk gaan ze daar eens aan het rekenen en durven ze eens een postief besluit te nemen ten gunste van groene stroom.
  Of zijn er politici/maffia figuren die verdienen aan de olie energie?
  en wordt het daarom tegen gehouden….

 11. Goed artikel dat de kansen laat zien wat de mensen hebben om Curaçao duurzamer te maken doormiddel van alternatieve energie. Tegenwoordig bestaan er al concepten dat klanten kunnen leasen of hun hypotheek kunnen uitbreiden om gebruik te maken van bv zonnepanelen. Binnenkort zal er ook een mogelijkheid komen dat mensen al met kunnen beginnen met een paar zonnepanelen hierdoor is de investering minder hoog,

 12. Zonne energie verlaagt de pek vraag bij zonnig warm weer. Is gunstig voor Aqualectra.
  Bovendien wordt de stroom die op het net voor 40 cent aan Aquelectra wordt geleverd door de zonne-energie systemen door Aqualectra verkocht voor 60 -80 cent. Dat verschil van 20 – 40 cemt is voor de vaste kosten en die inkomsten heeft Aquelectra wel degelijk bij grote zonne-systemen. De brandstofkosten zijn circa 40 cent en dat is precies van de zonne stroom opbrengt. Dus Aqualectra speelt quitte: olie/diesel inkopen voor 40 cent per kWh of zonne stroom inkopen van consumenten voor 40 cent per kWh.

  Windenergie is met de juiste software inmiddels goed voorspelbaar.

  Afval verbranding vereist veel afval of biomassa en dat is er niet genoeg op Curacao. Bovendien duur ivm rookgas reiniging en vraagt veel onderhoud en nauwkeurige bedrijfsvoering. Dat laatste is op Curacao moelijk haalbaar.

 13. Mooie artikel, er zijn twee soorten alternatieve energie: Stabiel en onvoorspelbaar.
  Stabiel: biomassa en geothermische energie. Onvoorspelbaar: Zon en wind.
  Curacao heeft veel van de onvoorspelbaar, maar dat is niet per se een nadeel. Alleen er moet geinvesteerd worden in een smart grid en in opslag energie technieken zoals compressed air, flywheel.

  Curacao heeft wel een bestuurbare energiebron en dat is biomassa energie. Twee klappen in een = minder afval en groene stroom.

  Natuurlijk er zijn zoveel technieken maar dat zijn de meest realistisch.

 14. Klinkt leuk, maar je vergeet een belangrijk punt en de bevolking van dit eiland wordt daar nu al mee geconfronteerd.

  Niet iedereen kan overschakelen op bv zonne energie, daar is geld voor nodig. De grote bedrijven zijn ook meteen de grote afnemers en zij hebben wel het geld om over te schakelen.
  Dat heeft tot gevolg dat de kleine consument op moet gaan draaien voor de totale kosten van Aqualectra.
  A.g.v. mismanagement, teveel werknemers in dienst, lage arbeidsproductiviteit en een verouderd distributie systeem zijn die kosten van Aqualectra veel en veel te hoog. En daar mag de kleine consument dan voor opdraaien.

  En voor we het weten zitten we in een situatie waar het licht uitgaat omdat Aqualectra niet in staat is die kosten te verhalen.

  De politici zouden Aqualectra aan moeten pakken, op moeten houden met de tent leegzuigen door vriendjes en vriendinnetjes (zonder kennis van zaken) daar neer te zetten en wellicht dat we dan ergens zouden kunnen komen.
  Dat gaat echter niet gebeuren.