• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Foto Novum/Freek van den bergh: Mark RutteCURAÇAO – “Zwarte Piet is zwart en dat kan ik niet veranderen”. Dat was het antwoord van Premier Mark Rutte op de vraag hoe hij de nucleaire veiligheid kan garanderen, terwijl er meerdere sociaal-maatschappelijke kwesties spelen.

Tijdens de persconferentie van de nucleaire top in Den Haag kreeg Rutte niet alleen vragen over de nucleaire veiligheid voorgeschoteld. Een buitenlandse journalist stelde deze vraag naar aanleiding van de ophef rondom Zwarte Piet vorig jaar en de uitspraken van Geert Wilders (PVV) over Marokkanen.

Nederlandse Antillen
De premier gaf aan dat hij niets kan veranderen aan de naam. “Zware Piet, zo heet hij nu eenmaal. Het is een oude kindertraditie, waarin niet wordt gesproken over een groene of een bruine piet. Ik kan alleen zeggen dat mijn vrienden op de Nederlandse Antillen heel blij zijn als ze Sinterklaas vieren, omdat ze hun gezicht niet hoeven te schminken. Ik ben daarentegen dagen bezig om de schmink van mijn gezicht te krijgen”.

Selectief
De journalist vindt Rutte selectief in zijn standpunten. Volgens hem is het tegenstrijdig dat Rutte wel tegen de uitlatingen van Wilders is, maar zich niet inzet voor het discriminerende karakter van het sinterklaasfeest.

29 reacties op “Rutte: ‘Zwarte Piet is zwart en dat kan ik niet veranderen’”

 1. Wat ik (als Nederlander, net terug van vakantie op Curacao!) niet snap is dat zwarte piet als iets negatiefs wordt gezien. De kinderen die van dit feest genieten weten niet eens wat slavernij is en met dit feest wordt ze dat ook niet geleerd om ‘de zwarte medemens’ in een slecht daglicht te zetten. Sterker nog, Piet is juist hartstikke cool! Piet staat voor positiviteit, snoep, humor.
  Voorheen stond Piet veel meer bekend als het hulpje (soms zelf domme hulpje) van de Sint, maar in dat opzicht is het feest al heel erg veranderd. Kinderen zien Piet als een voorbeeld en kleden en schminken zichzelf graag zoals Piet.. das toch juist erg leuk?

 2. Waarom maken wij ons niet druk over onze broeders in de Centraal Afrikaanse Republiek waar nu vandaag, op dit moment onze broeders elkaar uitmoorden en ‘s middags een stukje van elkaar op hun pan frances leggen voor de lunch. Dat is pas erg en dat alleen maar omdat ze een ander geloof hebben. Nee een stel onnozele halzen maken zich druk over Zwarte Piet en of hij nou zwart of wit moet zijn.

 3. https://www.youtube.com/watch?v=vH7v8n5urGw

  volgens mij kent hij de intocht niet!!!

 4. Waar hen ik dit eerder gezien….een veroordeelde MP.

 5. Krim, feiten moet je niet ontkennen. 150 jaar na afschaffing van de slavernij heeft de zwarte medemens nog last van een tijdperk die we zo genaamd achter ons hebben gelaten (puur en alleen wegens zijn of haar huidskleur) Dat kan je niet weg relativeren door allerlei vage verwijzingen uit het verleden.

 6. ai die Rutte toch.

 7. @Jimbo, slaven bestaan en bestonden in alle kleuren en maten. Waren de afrikaanse mensen zelf die tot in Ijsland slaven roofden om ze tot dood te laten werken in Afrika. Ook waren de slavenmarkten in Arabie berucht waar de geroofde Poolse en Russische slaven werden verkocht en die tot hun dood moesten werken of als galleislaaf diende of als onderdeel van de harem. Geschiedenis is niet wit en zwart zoals jij dat wil schetsen!

 8. Een slaaf wordt in de ogen van zijn meester niet beschouwd als mens. Zou hij dit doen dan zou het onmogelijk zijn voor hem slaven te hebben. Bij de zwarte slaaf, is helaas ook zijn huidskleur beschouwd als kenmerk van zijn bestaansrecht. Helaas een kenmerk dat onze witte medemens tot heden niet instaat zijn om los te laten.

 9. @Chopi, hou je bij het onderwerp.. holocaust heeft hier niets mee te maken.. Ik heb het ook niet over het beleg van Haarlem en Naarden toch?

 10. Can it be his is only referring to his disadvantage of having a white face during the biggest annual kids (and parent) tradition of his nation?

  I seriously think people read too much into things…but then a “dutch ego and over-expression” is spread throughout the kingdom…

 11. Ok..wij praten over nucleaire en een journaliste begint over zwarte piet. What went wrong ? Ik heb het gevoel dat de journaliste niet echt wist wat hij daar moest doen…..totally out of the topic.

 12. Rutte is ook nog eens kleurenblind. Behalve rond Sinterklaas zie ik hier nooit zwarte mensen. En die moeten ook drie dagen poetsen om hun eigen tint weer terug te krijgen.

 13. Als het zo zou zijn dat iedereen alhier het een racistisch gebeuren vindt…………..waarom zie ik dan ieder jaar, in vrijwel alle woonwijken op het eiland, honderden rond lopen, verkleed als zwarte piet en tot op heden heb ik ze niet gehoord dat ze er op tegen zijn. Sterker nog, vaak komen alleen Pieten in een minder bedeelde woonwijk, dan zie je heel Sinterklaas niet eens.

  Ik krijg een beetje het idee dat het hele Sinterklaasfeest is ontvoerd door politiek correcte figuren, die werkelijk op iedere slak zout moeten leggen en die het voor elkaar krijgen om een onschuldig kinderfeest om te toveren tot een soort van slavenhandel.

  Als we op die tour gaan dan zou ik alle Makamba’s, Chinezen etc willen adviseren bij iedere keer dat ze hier worden gediscrimineerd, aangifte te doen bij het OM. Zal het lekker druk worden en maken we de samenleving nog onleefbaarder.

 14. En dat dit nog even…
  @Abraha Mosselm,
  Mensen in een douche kamer zetten en dan de gaskraan opendraaien is zeker ook van alle tijd of niet?

  En meepoepertje Sander voelt zich in zijn hummes…. eigenwaarde heeft hij het dan over….

 15. @chris, jullie zijn de gene die er een racistische issue van maken en je aangesproken voelt.. Jullie maken er een probleem van! Hier op Curacao wordt het gewoon gevierd!

 16. goede zet van die reporter, vragen stellen is zijn werk. Neem nou onze reporters die schrijven alleen maar wat de politicus van de dag zegt, immers als ze het niet doen mogen ze niet meer komen of krijgen geen gratis BB.
  en wat betreft de zwarte piet, wij hebben ook een mooi woord Makamba pretu, of He Chino.
  ach er zal altijd wel iets zijn, hebben wij ook geen scholen waar op onze elite zit, hun kinderen zijn nu al aan het netwerken voor de toekomst.
  Hoe kan je een volk overtuigen dat het woord zwarte piet fout is, of Makamba fout is want laten we eeerlijk als we makamba zeggen bedoelen we eigenlijk…………………….. juist dat was geen nette gedachte he.
  had laatst een makamba op bezoek, hij liep de winkel in en de verkoopster negeerde haar gelijk. Ze liepen gewoon weg.

 17. @Abraham,

  dat is niet wat ze hier willen horen.
  Ze willen zich wentelen in het verdriet van hun verre voorouders.
  En de makamba is schuldig.
  Dat is makkelijk, want het betekent dat de ellende waar ze in verkeren, niet hun eigen schuld is.
  ideaal!!!

  voor alle duidelijkheid:
  ik bedoel alleen de mensen die zich aangesproken voelen, dus niet de YDK die wel geemancipeerd is en wel het gevoel van eigenwaarde heeft.

  p.s. ik weet dat er gediscrimineerd wordt, maar daar doen alle partijen aan mee.
  Wit of zwart, geel of rood, maakt niet uit.
  elke groep heeft mensen die zich schuldig maken aan discriminatie…
  Advies: deze mensen negeren….zijn onbelangrijk en dom..

 18. Even voor de duidelijkheid.. deze discussie is niet een laatste jaren opkomende discussie. Deze discussie wordt al meer dan 30 jaar gevoerd hier in Nederland. Alleen nu is er sociale media.

 19. Dus omdat het een traditie is mag het niet ter discussie gesteld worden?
  De journalist mocht de vragen over racisme niet stellen want?? Racisme is toch een sociale issue. Er was ruimte voor vragen over sociale issues en racisme is een sociale issue.

  Zolang mensen het racistische element van deze traditie blijven verdedigen zullen velen die helemaal geen plezier hebben aan het sinterklaas feest dit ter discussie stellen.

  Ik weet niet of jullie het allemaal hebben gehoord, maar MP Rutte heeft Antillianen duidelijk zwarte Piet genoemd. En dat is het punt waar de discussie over gaat.

  Als zwarte piet echt uit een schoorsteen komt dan moet het geen probleem zijn om zijn BLACK FACE uit de Nederlandse geschiedenis te laten verdwijnen. Dan hoeft men niet in verzet te komen om de afro pruik te verwijderen, de grote gouden oorbellen, en de zwart gesminkte huid. IEMAND DIE UIT EEN SCHOORSTEEN KOMT HEEFT ROETVLEKKEN IN HET GEZICHT EN OP ZIJN KLEDING.

  Weten jullie over zwarte mensen per elk jaar weer uitgemaakt worden voor zwarte Piet

  Er zegt niemand dat het sinterklaasfeest moet verdwijnen. Het racistische element waarin duidelijk ongelijkheid naar voren komt moet verdwijnen en dat is zwarte Piet/ black face karikatuur.

 20. Daar gaan we weer..

  Voor de goede orde.

  SLAVERNIJ IS VAN ALLE TIJDEN.

  Bij slavernij zien we in gedachten een stel blanke handelaren, die hun scheepsruimten volproppen met menselijke handelswaar. Nodig om te voldoen aan de vraag naar arbeidskrachten in de nieuwe wereld. Het is maar één aspect van de geschiedenis van de slavernij. Het wrede fenoneem is namelijk zo oud als de mensheid. En bestaat nog steeds. Oorden als het Midden-Oosten, Azië, de Amerika`s en Afrika kende het fenomeen slavernij al voor een Europeaan voet zette in Afrika. Volgens schatting van historici verhandelden Afrikanen tussen 1700 en 1850 zo’n 7 miljoenmensen. Arabieren 4 miljoen en Europeanen 8 miljoen mensen, in 1863 schafte Nederland slavernij af, in de Verenigde Staten gebeurde dit 2 jaar later, in Afrika en het Midde-Oosten is op veel plaatsen slavernij nog altijd dagelijkse realiteit. Het is bijvoorbeeld een onderdeel van een eeuwenoud sociaal systeem, zoals de onderdrukking van zwarte Afrikanen door Arabische berbers. India herbergt overgens de meeste moderne slaven. Naar schating leven nu minstens 27 miljoen mensen in slavernij

 21. Paulina ik ben het met je eens dat er een dubbele ondertoon in kan ziten en die luidt volgens mij “stop di zeik”.

 22. 1. Wie zijn die vrienden van Rutte hier?
  2. Het zwarte pieten begint wel vroeg dit jaar.

 23. Dit was een conferentie over the nuclear meeting. Waarom in godsnaam moet iemand iets vragen over sinterklaas? Alsjeblieft houd daar toch eens mee op. Word echt ziek van al dat sinterklaas gezeik. Het is en blijft een traditie en het was altijd een leuk onschuldig feest totdat mensen te lange tenen kregen en zich gingen associëren met zwarte piet. Ik als kind dacht altijd dat zwarte piet zwart was door de schoorsteen!

  We weten allemaal dat Rutte duidelijk de engelse taal niet goed beheerst. Dus als je een domme onverwachte vraag gesteld wordt en je moet antwoorden in een taal die je zelf niet goed beheerst, ja dan kan het komen dat je een domme antwoord geeft. Weet zeker dat hij het niet eens zo bedoeld heeft en achteraf waarschijnlijk dacht van “oops”. Dus inplaats dat iedereen weer een heel drama gaat maken, alsjeblieft give the man a break!!!!

 24. Als het slecht gaat in Nederland pakken ze altijd de Marokanen en/of de Antillianen .Dat is en zal altijd zo blijven. Alleen ze ontkennen het ten zeerste. Alleen Wilders neemt zijn woorden niet terug, maar hij is een leermeester als het gaat over doen wat je moet doen en zeg wat je zeggen wil in Nederland. Hij had eerlijk kunnen zijn en zeggen ” Ik ben jood en verder weet ik niets meer van dat alles wat ik wist over de slavernij ” Ik ben bedroeft omdat ik nu mijn Caribish paradijs dreigt kwijt te raken door te doen van Wilders,want nhij is de echte zwarte piet zoals zwartepiet bedoelt is zijn.

 25. domme reactie op een domme vraag.

 26. “Ik kan alleen zeggen dat mijn vrienden op de Nederlandse Antillen heel blij zijn als ze Sinterklaas vieren, omdat ze hun gezicht niet hoeven te schminken. Ik ben daarentegen dagen bezig om de schmink van mijn gezicht te krijgen” – Onbetaalbaar.

  Het lijkt bijna alsof hij niet weet of begrijpt dat het feest zodanig ontworpen is dat het toen juist makkelijk moest zijn om de knechten kunstjes te laten doen en het mocht natuurlijk niet te veel kosten, want dat zou zonde zijn geweest om veel geld aan de knechten uit te geven. Dat het nu ook nog “voordelig” uitkomt voor de Eilanders, is maar een overblijver en/of cadeautje van het verleden.

  Maar ach het is toch een kinderfeestje en feestjes hebben geen enkele slechte of negatieve invloed op kinderen, dus…

 27. “Racistische reacties op hopeloos gestuntel van een politicus. Zo zie je maar, het maakt niet uit of je zwart of wit bent, racisten zitten er overal tussen. Dat is wederom mijn conclusie.”

 28. De journalist had deze vragen niet moeten stellen en Rutte had er geen antwoord op moeten geven.. De Journalist stelde ook geen vragen over dat slaven door Afrikanen zelf werden verkocht..

 29. Rutte zei: Ik kan alleen zeggen………..te schminken.
  Hoe durf hij te zeggen dat zijn “vrienden” “blij”zijn!

  Dit heeft dubbel betekenis, er schuilt bewust een ondertoon in!