• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. In de vorm van de metafoor ‘Lentedromen’ hoopt Jeannette Cratz op een beter Curaçao.

Het is weer lente. Het gemis van de vier seizoenen op tropisch Curaçao, wordt begin van het jaar gecompenseerd door de vaste winden die vliegers uitnodigen om de lichtmasten weer van kleurrijke staartjes te voorzien. Het zicht wordt minder als Sahara stofdeeltjes de oceaan trotseren om een dromerige sfeer te scheppen.

Dit jaar hebben wij de dromen nodig om te vergeten dat de dood niet is vergrijsd en jonge trekken heeft. De beelden van de realiteit die helaas niet uit de lucht is komen vallen maar slechts culmineert. Lentedromen hebben wij nodig om Brederode te citeren met “Het kan verkeren”. Vooral ’s avonds heb je de neiging met Vondel te smachten naar het hemelse ‘gerechte’ om je daarna flink in de arm te knijpen om wakker te worden.

De jonge slachtoffers en daders treffen mij omdat de jeugd steeds het kind van de rekening is geweest. Het gestaag groeien van elementen die bijdragen in het lokale georganiseerde wilde westen, is onze generatie zeker bekend vooral als je deel hebt genomen aan de mediaproductie.

Het is niet alleen een kwestie van drugs. Er steekt zoveel meer achter de losgeslagen werkelijkheid. In de supermarkt word je in de moeilijkste dagen van de maand geconfronteerd met een tiener die een fles Black Label whisky betaalt. De grootste fles die hij kan vinden van dit dure merk. Waar komt het geld vandaan? Is het normaal dat een tiener deze horecafles kan kopen? Nou ja, hij koopt ook een flesje Cola. Een kleintje…

Een lentedroom zou moeten zijn dat men zich deze vraag gaat stellen. Waar komt het geld vandaan? Er zijn zoveel ontwikkelingen en zaken die ons constant de vraag voor ogen houden. Een lentedroom zou kunnen zijn dat ik door Punda loop zonder zakdoek onder de neus en niet onder de voeten wordt gelopen door loslopende honden. Een lentedroom zou kunnen zijn dat ik lach omdat ik zin heb in lachen en niet alleen omdat van mij wordt verwacht dat ik lach. Een lentedroom zou kunnen zijn dat alles weer een beetje op zijn plaats valt. Niet te veel natuurlijk, omdat wij dan niet veel te schrijven hebben. En dat is uiteraard de grootste lentedroom: dat wij zo nu en dan stof hebben voor een ingezonden stuk, waarin de idealistische “ik” zich uit en ons hoopvol naar de sterrenlucht doet staren voordat het sein van “breaking news” de idylle breekt.

9 reacties op “Ingezonden: ‘Lentedromen, mijn hoop op een beter Curaçao’”

 1. Wij vechten niet tegen vlees en bloed, maar tegen Hemelse Gewesten, daarom dopen en zondigt niet meer. Waar een Wil is, is een Weg.

  Ik leg zegen en vloek voor je, KIES.

 2. @ Paulina,

  Je schrijft dat het wereldwijd achteruit blijft gaan en dat is dan je excuus ? Onder het mom van ‘het gaat nergens beter ?’

  Dat is nu juist wat ik bedoel. Het gaat op veel plaatsen slechter omdat de wil ontbreekt om het beter te doen.
  Echter, er zijn wel voorbeelden waar het beter gaat, die heb ik je gegeven,dus het kan wel !
  Focus daarop en niet op alle mislukkingen.

 3. @paulina,

  edgar heeft toch gelijk met zijn verhaal.
  de 2e allinea gelezen; iedereen moet wel zijn best blijven doen.
  maar doe je dan ook wel werkelijk iets?
  het klinkt niet overtuigend.

  het is die gelatenheid en gemakszucht die ons land naar de kl**te helpt.
  Wel hypocriet zondags naar de kerk met de mooiste kleertjes aan en leuk hoedje op.
  en maar zeuren over onze jeugd, maar er zelf geen enkele verantwoordelijkheid voor willen nemen.
  Dushi hende is inmiddels sushi hende geworden.
  een grote leugenachtige parade op zondag in de kerk.
  mooi weer spelen naar de buurtjes en de familie die het minder hebben.
  De christenen van dit eiland zouden hun ogen uit hun hoofd moeten schamen om zoveel armoede te blijven tolereren.
  zolang zelfs de kerk zijn ogen blijft sluiten is deze kerk geen donder waard.
  Paulina open je ogen en ga iets doen aan de ellende om je heen.
  Sla zondag de kerk een keer over en ga iemand in de buurt helpen.
  veel handen kunnen een hoop hulp geven.
  en doe het wel vanuit je hart.
  Dus niet met een hooghartige aanpak, maar met liefde voor je mede mens!
  laat sushi hende weer dushi hende worden………

 4. @ Edgar.

  Lees 2e alinea ook! Of lees je bewust alleen 1 gedeelte van mijn reactie?!
  Heel selectief, hoor!

 5. @ jeanette cratz
  “Het hemelse gerecht” is helemaal niet melancholisch. In het gedicht van Vondel
  vergrijpt de graaf Floris zich aan Machteld , de vrouw van een een ondergeschikte nobele,
  de heer van Velzen. Zo ging het in die tijd in Holland.
  Nu is Holland een paradijs: minder marokkanen, minder antillianen (Wilders, Bosman)
  Wanner zal het hemelse gerecht zich ontfermen over ONZE benauwde veste Curacao ?

 6. @ Paulina,

  Lekkere defaitistische instelling !

  Laat maar gaan, we kunnen er toch niets aan doen.

  Amehoela, we kunnen er alles aan doen……………ALS WE MAAR WILLEN !!!!

  Zoveel landen gingen ons voor in een neerwaartse spiraal en ik heb gaan zin om me aan hen te spiegelen. Ik pak liever Singapore als voorbeeld waar de corruptie tot ongekende hoogte was gestegen en men dit kei- en keihard heeft aangepakt. Corruptie ? Vergeet het maar.
  Ik kijk ook liever naar Miami, waar eind jaren 70 een complete oorlog woedde……een drugsoorlog, met schietpartijen in shopping malls, op de openbare weg etc. De politie was toen door en door corrupt en door federaal ingrijpen is de moordcyclus een halt toegeroepen.

  Ik kijk ook liever naar de ontdekkingsreizigers van vroeger, die zoiets hadden van: ‘We gaan ervoor, we zien wel waar we uitkomen’ ! En dankzij het feit dat zij dat deden wonen we nu op Curacao. So simple is het en maak er dus geen belachelijk verhaal van dat we er niets aan kunnen doen.

  Onze kinderen ? Wanneer we ze niet opvoeden en gewoon maar hun gang laten gaan dan krijg je waar we nu mee te maken hebben. Een jeugd die alles wil hebben en nooit heeft geleerd om er een poot voor uit te steken. Het moet ze gewoon worden aangereikt, anders worden ze kwaad.
  En de ouders ?
  Die zijn al niet veel beter. Staan GVD hun kelen schor te schreeuwen n de vele kerkjes op het eiland en zodra ze naar buiten lopen gaan ze weer verder met alles te doen wat die zelfde God heeft verboden.

  Dus gooi die defaitistische instelling overboord en begin eens met het aanspreken van de ander op zijn verantwoordelijkheden. Ja, je zult agressie over je heen krijgen, maar uiteindelijk staat het gelijk aan jouw kant en kan de ander de pot op. Wanneer genoeg mensen dit doen krijgen de asocialen steeds minder mogelijkheden om de puinhoop te vergroten.

  Maar ja, je kunt natuurlijk ook naar de kerk gaan en excuses aanhoren………..dat het allemaal niet jouw schuld is.
  Dan vraag ik me alleen af………………………….is dit nu hetgeen die zogenaamde God voor ogen had toen hij dit eiland schiep ?
  Een eiland waar meer afval op straat ligt dan Selikor op kan halen ?
  Een eiland waar de inwoners zich volkomen volvreten en niet eens meer kunnen lopen omdat ze zo dik zijn ?
  Een eiland waar de jeugd volledig losgeslagen is en zich te buiten gaat aan geweld, geen respect voor het leven en alleen maar bling bling ?
  Een eiland waar de zon wel schijnt, maar welke we niet kunnen zien vanwege de roetwolken van de ISLA ?
  Een eiland waar de bevolking zwaar agressief is wanneer ze worden aangesproken op hun gedrag ?
  Een eiland waar men zich Dushi Hende noemt, maar ondertussen niet eens meer weet wat dat mag betekenen ?

  Spijt me zeer, maar dan mag ik die God van jjullie niet zo heel erg.
  Dan ben ik misschien niet gelovig, maar ik heb wel een betere opvoeding gehad en doe dus niet mee aan bovenstaande.
  Probeer het ook maar eens een keer, kan verhelderend zijn.

 7. Mensen kan wel proberen problemen op te lossen, maar het is niet aan de aardse mens zijn weg te bepalen. Het staat niet aan een aan een man die wandelt, zelfs maar zijn schrede te richten.

  Zover het kan moet iedereen hun best blijven doen.
  Maar, wereldwijd zal het achteruitgaan, het is een gegeven!

 8. A. Donner, het is inderdaad komisch om de gepensioneerden te horen schreeuwen dat zij het land hebben opgebouwd wanneer ze gekort worden op hun pensioen.

  Opgebouwd? Laat me niet lachen, ze hebben het afgebroken en een generatie opgevoed die steelt, fraudeert, liegt en bedriegt en ervoor kiest zich te laten regeren door een MFK regering met prive fotograven!

 9. Jeannette: Mooie, maar ook melancholieke dromen.
  En droevig dat wij ze zo hard nodig hebben. Niet alleen voor Curaçao, maar ook voor de rest van de wereld, want het gaat overal bergafwaarts.
  Het voorbeeld van de tiener met zijn fles Black Label is ijzersterk. (we kunnen vergeefs hopen dat hij door zijn ouders naar de winkel werd gestuurd om een vergeten aankoop voor een familiefeest te doen, maar diep in ons hart vrezen wij dat het niet zo is).

  Zelfs iemand met nette, hardwerkende kinderen en brave, ijverig studerende kleinkinderen (waar ik God dagelijks voor dank), wordt bedroefd van de huidige situatie:
  Wat voor wereld laten we straks voor hen achter?
  Ik vraag mij wel eens af wat mijn generatie (de huidige gepensioneerden) heeft gedaan , dan wel nagelaten, dat het allemaal zo fout is gegaan.
  Evenals jij, zou ik ook weer willen lachen omdat ik dat zelf wil: helaas valt er weinig te lachen!