• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

WakeCURAÇAO – Op het Brionplein is gisteren vanaf het eind van de middag tot ‘s avonds laat een wake gehouden. Organisator Yves Cooper wilde op deze manier aandacht vragen voor het recente geweld op het eiland. Op Facebook had hij een oproep gedaan om langs te komen, ook al was het maar eventjes.

Directe aanleiding waren de drie moorden die afgelopen week plaatsvonden. Op Facebook hadden meer dan 300 mensen toegezegd om naar de wake te komen. Uiteindelijk kwamen verspreid over de avond enkele tientallen mensen bijeen.

Opkomst
Gevraagd naar wat hij van de opkomst vindt, antwoordt Cooper tegenover Versgeperst.com: “Als er niemand was gekomen, was ik blij. Dan hadden we het punt gemaakt dat we wel op Facebook klagen over alles wat er mis is, maar niet in actie komen. Nu ben ik vooral blij met de mensen die gekomen zijn.”

Vaker samen
“Dit is het begin van een actie”, aldus Cooper. Het is de bedoeling om vaker bijeen te komen om te praten en te reflecteren op de staat van het eiland, zegt hij. Meerdere mensen hebben wel ideeën om aandacht te vragen (zo speelt de organisator met de gedachte om een sleep-in op het Brionplein te organiseren), maar een echte richting is er nog niet. De wake moet vooral gezien worden als een oproep tot reflectie.

‘Ta Basta!’
Maryluz Statia-Wawoe (37) is, net als de overige aanwezigen, erg geschrokken van het geweld. “Misschien moeten we een politieke partij oprichten”. Gevraagd naar de naam van de op te richten partij, zegt ze lachend: “Misschien zou ‘Ta Basta!’ een goede naam zijn”. Volgens haar ligt de oplossing in een mentaliteitsverandering. “We zijn te passief, we moeten doen en niet praten”. Ook zou het eiland gebaat zijn bij het handhaven van regels, vindt ze. “Wat heb je aan regels als je ze niet naleeft? In de hele samenleving hebben we er rotte appels tussen zitten – binnen de politie, politiek, noem maar op – en die moeten eruit. Screenen en wegwezen. Ik woon mijn hele leven hier, maar heb ook vier jaar in Nederland gewoond. Ik weet dus dat het anders kan. Als je daar iets uithaalt, krijg je te maken met de consequenties. Hier niet.”

yves cooper wake

8 reacties op “Wake op Brionplein om signaal af te geven”

 1. Edgar, ik ben het helemaal met jou eens! Zo is het en niet anders

 2. De politiek maar zeker ook het OM zijn schuldig aan het geheel uit de hand lopen van de criminaliteit. Pias Piar heeft daar een duistere rol in gespeeld. Het alsmaar uitstellen van Bientu (was toch rond volgens mededeling van het OM EIND AUGUSTUS 2013 en de dagvaardingen konden toch worden verstuurd? Niets meer van vernomen. , de moord op Wiels en de vele sepo’s zijn op zijn conto te schrijven. Nu de zaken misschien alsnog voor de rechter komen, heeft hij snel aan zijn stutten getrokken. Dank je wel Piar!

 3. Wat moet er gebeuren voordat wij vinden dat er andere manieren aangewend moeten worden om de veiligheid op het eiland te verhogen. Hoeveel slachtoffers moeten familieleden begraven? Komt er verandering als het om een bekende YdK gaat? Ik begrijp dat de oplossing niet simpel is, maar dat de huidige methode niet werkt is helder. En nu? Doorgaan met het huidige beleid en hopen dat het volgende maand/jaar beter gaat? Wij kunnen steeds met de vinger blijven wijzen naar de overheid, maar wij wonen ook hier op het eiland. Een stille tocht is een passief middel om te demonstreren tegen, in dit geval, geweld en criminaliteit. Een bepaalde vorm van agressie ligtt immers ten grondslag aan al dat geweld. Voor mij is het een goed initiatief alleen is het de vraag of het aantal gevallen hierdoor verminderd. Mijn condoleances voor alle nabestaanden van de slachtoffers.

 4. Zolang men op dit eiland de kop in het zand blijft steken en de waarheid maar blijft ontkennen, zullen we nergens komen.
  Ook hier op Versgeperst lees ik nog tevaak dat ‘alles niet waar is’, ‘dat het ergens anders net zo is’ of dat ‘als het niet bevalt je maar weg kan gaan’.

  Die opmerkingen tonen het failliet van de maatschappij aan, we lopen weg voor de realiteit en we verdedigen onze criminelen, want…………..het zijn toch YDK.
  Overigens weten velen zichzelf ook te misdragen, want owé als iemand ons aanspreekt op ons gedrag. Dan gaan alle stoppen eraf en beginnen we met schelden, vloeken, tieren en als het even kan gaan we slaan.

  Tja, is het dan vreemd dat kinderen dit gedrag over gaan nemen en nog een stapje verder gaan ?
  Want wie denkt dat de kinderen dit gedrag zomaar hebben opgepikt die heeft het behoorlijk goed fout. Het gedrag van de jeugd van tegenwoordig is gewoon een gevolg van het gebrek aan opvoeding, het gevolg van het niet bijbrengen van normen en waarden of erger nog…………het bijbrengen van de verkeerde normen en waarden.
  Velen leren hun kinderen dat misdragen prima is en papa treedt wel op tegen degene die zijn zoon of dochter aanspreekt op hun gedrag.

  Pas wanneer we dit durven te erkennen oftewel wanneer we ons eigen falen durven toe te geven, pas dan kunnen we gaan werken aan een oplossing. Eerder niet.

 5. Wat een “geitenwollen sokken” gedoe, hoeveel stille tochten (waarbij zelfs gratis Tshirts werden uitgedeeld) hebben wij al georganiseerd ? Zelfs in Nederland, de laatste dacht ik in Rotterdam en zou het één slachtoffer hebben gescheeld ? Dacht het niet.
  Dat de boeven zich onder elkaar afslachten vind ik prima maar zodra er onschuldige slachtoffers vallen is het tijd dat onze volksvertegenwoordigers daadkrachtig, ja meneer Navarro, daadkrachtig optreden met DADEN en niet met slap geklets.

 6. Cooper zou er beter aan doen om gewoon kritisch als journalist te publiceren, het eiland heeft geen kritische pers op Drayer na, en we zijn er meer bij gebaat om ongezouten de waarheid te lezen dan sleep-ins op een plein waar je s`ochtends wel eens alles kwijt zou kunnen zijn.

  Soft gedoe en angst daar zien we nu dagelijks de resultaten van, er moeten spijkers met koppen worden geslagen en de politiek zal dat waar moeten gaan maken, zij zullen door een kritische pers meer op hun eigenlijke taak worden gewezen.
  In plaats van grote sommen geld naar onzinnige projecten af te splitsen, moeten de prioriteiten eens herzien worden in dit dorp.

 7. Wat een soft gedoe, wakes en stille tochten. Geen crimineel zal daarvan ook maar geen een seconde wakker liggen. de enige die iets aan deze actie is de snek op het Brionplein.

  Wat er moet gebeuren is de bezem door justitie, geen Nelson dos Santossen en Brian Marianos meer, en heropvoeding van het volk. Dat eerste is niet zo moeilijk als je een minister van justitie met ballen hebt (dus niet slapzak Navarro), dat tweede is vrees ik een mission impossible.

 8. Volgens de minister waren het allemaal criminele afrekeningen.. Meisje van 23 en DJ renzo waren dus criminele en drugsdealers.. (Wordt alleen nooit bewijs getoond)