• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

tulamonumentCURAÇAO – Als Tula de slavenopstand van 1795 had gewonnen, was Curaçao nu een tweede Haïti. Politicoloog en emeritus professor Meindert Fennema prikkelt het publiek dat is afgekomen op zijn lezing in het Curaçaose Museum. Caribisch Netwerk maakte er een reportage over. 

Centraal staat de Haïtiaanse revolutie (1791—1804) en de rol die slavenopstandleider Toussaint Louverture daarin speelde. Fennema is ervan overtuigd dat succesvolle revoluties zelden leiden tot de heilstaat en wijst daarvoor nadrukkelijk naar de Russische Revolutie in 1917 en de Cubaanse Revolutie van Fidel Castro in 1959.

Luister naar een audiofragment van Dick Drayer

Franse revolutie
Fennema rekent in zijn lezing af met het idee dat Toussaint Louverture ideologisch gedreven was door de Franse Revolutie. Een idee dat ook sterk leeft in Curaçao wanneer Tula ter sprake komt. Louverture was de zoon van een Afrikaanse prins en werd geboren als ancien libre (vrijgemaakte slaaf) op de plantage Bréda in Haut de Cap, in het noorden van de Franse kolonie Saint-Domingue.

Slavernij afschaffen
Volgens Fennema sloot Louverture zich pas later aan bij de revolutie met als doel de slavernij af te schaffen. Die kans kreeg hij omdat de plantagehouders en de Mulatten te druk waren met hun eigen oorlog en te laat inzagen dat de slaven aan de winnende hand waren.

‘Eigen’ Tula
Mildred Rafaela luistert aandachtig naar Fennema. Zij is gids in het Museo Tula op de voormalige plantage Knip. Fennema praat daar met haar voordat hij ‘s avonds de lezing gaat geven. Rafaela laat in het midden of Fennema gelijk heeft. Wel is volgens haar duidelijk, dat er niet veel bekend is over Tula en dat iedereen daarom zijn ‘eigen’ Tula schept.

Lees het artikel van professor Meindert Fennema, getiteld: Toussaint Louverture: Black Jacobin or African leader?

8 reacties op “‘Curaçao tweede Haïti als Tula had gewonnen’”

 1. Toen Suriname onafhankelijk werd waren ze in no time failliet. De Surinaamse gulden die eerst meer waard was dan de Nederlandse werd niets meer waard. Voor een krantje bij het stoplicht moest je ineens 200 gulden betalen.

  En anno 2014 heeft het land een moordende drugsdealer als president.

  Ja, de onafhankelijkheid heeft Suriname ver gebracht. Niet dus.

 2. De WIC was net failliet gegaan en Frankrijk was zo’n beetje de baas.
  Engeland Frankrijk en America waren druk aan t knokken.
  Door America is uiteindelijk Curacao een Nederlandse kolonie geworden en gebleven 1817, Hebben we te danken aan De Graaf op St Eustatius. 16 November 1776 Slimme kerel. Pas rond 1850 ongeveer was Nederland pas een echte staat.

  Er waren inderdaad heel veel revoltes in die tijden. http://slaverebellion.org

  Dus niet meer willen werken op zondag, kunnen kopen bij anderen en meer vrijheden en geen algehele vervolgingen meer. Maar ze moesten de klachten maar neer leggen bij het bestuur. En die zaten in de sress. Oorlog buiten en nu binnen. Lijkt er op dat ze betaald werden en zeer slechtbehandelde werknemers waren.
  Zoals in de katoen fabrieken in Nederland. Het waren geen leuke tijden nee.

  Na de “afschaffing” verhuisden grote groepen naar Cuba om “vrijwillig” te gaan werken op de suikerriet plantages. Omdat Curacao niks meer had te bieden.
  Nu “importeren” we mensen uit Cuba en sluiten ze op in het dok.

  Ik denk “Tula” was een vroege vakbondsleider.
  Ik denk hij was een vrij man die mogelijkheden zag en opkwam voor z’n lotgenoten.

 3. @vito,

  zou suriname dan het 3e haiti zijn als…….
  voorlopig zijn ze al een soort van 2e haiti geworden.
  En dat gaat alleen maar erger worden met dictator Bouterse al MP.

 4. Prof. Fennema is waarschijnlijk niet erg bekend met de geschiedenis van het Caribisch gebied gezien zijn beperkte visie over de vrijheidsstrijd in dit gebied. Naast Tula en Toussaint Louverture (in Haiti) waren er in dezelfde periode in vrijwel elke kolonie van het Caribisch gebied slavenopstanden; de slavenrevolte van 1760-1761 in Jamaica, de marronstrijd in Suriname welke tot ca. 1760 duurde met als bekendste leiders Baron, Boni en JoliCoeur, de opstand onder de afrikaan Bussa in Barbados in 1816 en de slavenopstand van 1823 in Demerara deel van het huidige Guyana. Er hadden dus vele Haiti’s kunnen ontstaan. Of we er rouwig om moeten zijn dat alleen de opstand van Louverture lukte valt te betwijfelen.

 5. Wat een onzin verhaal. De opstand van Tula en de leefomstandigheden op Curacao zijn niet te vergelijken en heel anders van karakter dan de opstand in Haiti. Heb nooit de indruk gehad dat Tula uit was op een complete machtovername, om alle blanken eruit te trappen, maar eerder een betere behandeling en vrijheid op het oog had ( iets heel anders dan wat er uiteindelijk op haiti heeft plaatsgevonden. Het hele karakter en de schaal van beide opstanden zijn compleet andere werelden. Met een complete overname van Curacao zou Tula toendertijd ook weinig opgeschoten zijn. Daar waar haiti de reputatie had van Parel van de caribe vawege zijn fenomenale minerale en agrarisch rijkdommen moest Curacao het van handel hebben, de landbouw was nauwelijks toereikend om zelf in leven te blijven. handel bestond voor een deel ook uit slavenhandel, lijkt me niet echt het doel van een slavenopstand om dat door te zetten. de opstand van Haiti met die van Curacao vergelijken slaat werkelijk helemaal nergens op.

 6. Sra. Rafaela, nou ik ben er dan zo eentje die denkt: kijkend naar Haïti ben ik er niet rouwig om dat mijn Tula niet geslaagd is in zijn opstand.

 7. Wat is dit weer voor nonsence wetenschappelijk verhaal van Prof. Meindert Fennema.Zou Suriname dan de derde Haiti zijn geworden als Kwaku had gewonnen.Het is een feit dat de meeste succesvolle revoluties zelden leiden tot een heilstaat. Het duurt jaren eer er een normal.isering komt na het verdrijven van een Diktatuur.daar hoef je geen wetenschappelijk studie over te maken.Zelfs mijn zoon van 7kan je dat ook goed vertellen. Laten wij maar naar recente voorbeelden nemen Irak, LIbië, Egipte Tunesië,Chile.Etc Etc etc De dictatoren zijn allemaal verdreven of gedood t.n.t is ,en nog steeds niet gelukt eenheid te vormen voor samenwerking met een democratisch gekozen regering. Elk land heeft zijn eigen culturele eigenschappen wat anders is dan elk ander land. Ze hebben een ding gemeen en dat is dat ze allemaal eks gekoloniseerde landen waren en allemaal moslim of islamitische broeders zijn.Die kleine eilanden hadden ook iets gemeen ze kwamen allemaal uit Africa en waren allemaal Rooms katholiek en hadden ook de Voedoe en de Bruha in hun macht. De ene had de hoogste macht ingezet om de revolutie te winnen en de andere niet, die had gevochten en echte revolutie gevoerd gevochten om bevrijd te worden van koloniale macht. Mevr. Rafaela moest niks in het midden laten of Fennema gelijk heeft of niet. Want Fennema heeft helemaal geen gelijk. Onder de titel van wetenschap kan ieder gek dingen beweren ook al heeft hij geen gelijk om zijn titel te behalen over de rug van anderen. Als ik de examinatoren zou zijn, heb de gehele nonsence wat Fennema heeft geschreven in de prullenbak gooien. Want het slaat nergens op. Per slot vind ik de uitlatingen van Mevr. Rafaela heel erg denigrerend voor onze slavenleider Tula,dat er niet veel bekend is over Tula en dat iedereen daarom zijn `eigen`Tula schept. Ik hoop dat zij tenrade gaat bij Gibi Basilio.

 8. “Wel is volgens haar duidelijk, dat er niet veel bekend is over Tula en dat iedereen daarom zijn ‘eigen’ Tula schept.”….

  Dat zelfde gevoel heb ik als het over (Helmin) Wiels gaat. Mensen zijn trots op hem en ik blijf maar vragen om zijn lijst van “prestaties”.