CURAÇAO – Sint Maarten moet burgers uit alle 28 landen van de Europese Unie van rechtswege  toelaten als zij aan enkele voorwaarden voldoen. Het land mag geen onderscheid maken tussen deze migranten en Europese Nederlanders die zich daar willen vestigen. Dat schrijft Caribisch Netwerk

Het Gerecht in Eerste Aanleg heeft deze uitspraak gedaan nadat Jeroen Veen en Willem Nelissen, advocaten verbonden aan het kantoor van Lexwell, een zaak hadden aangespannen tegen de minister van Justitie. Dit deden zij voor een burger uit Slowakije, aan wie de toelating van rechtswege was geweigerd.

Europese regelgeving
De rechter baseert de uitspraak op Europese regelgeving en op het Nederlands-Amerikaans Vriendschapsverdrag van 1954. St. Maarten moet Amerikaanse burgers van rechtswege toelaten indien zijn over voldoende geld beschikken om zichzelf te onderhouden, een dak boven hun hoofd hebben, een ziektekostenverzekering en een blanco strafblad.

Vergaande gevolgen
Volgens de rechter maken de door de advocaten aangehaalde verdragen duidelijk dat het non-discriminatieprincipe in St. Maarten opgaat voor de burgers van alle lidstaten van de Europese Unie. Volgens Veen en Nelissen zal de uitspraak vergaande gevolgen hebben voor het immigratiebeleid in St.Maarten. De uitspraak kan ook gevolgen hebben voor Curaçao en Aruba. De immigratie-verordeningen van deze landen zijn gelijk aan die van St. Maarten en ze hebben ook de status van Overzeese Landen en Gebiedsdelen in de Europese Unie.

4 reacties op “Eenvoudiger toegang tot Sint Maarten voor Europeanen”

  1. Kan iemand mij dan eens vertellen waarop het volgende is gestoeld: Een Europese Nederlander heeft op Curaçao een huis gekocht, heeft voldoende middelen van inkomen, heeft een ziektekostenverzekering, maar mag maximaal 6 maanden op het eiland verblijven!
    (Is niet uitgeschreven in Nederland)
    ??????

  2. henki, nou dacht ik heel, ja heel even dat je met brekend nieuws zou komen. Wat jij dus nu gevonden hebt in die LTU’s van jou is juist het verschil met de Europese Nederlandse immigratie wetgeving ten aanzien van de Caraïbisch Nederlandse wetgeving en hier wordt al jaren over gepraat. Maar zoals jij zijn er nog wel een aantal die misschien nu het kwartje zien en ook horen vallen.

  3. even de LTU opgezocht van 2006, inderdaad het staat er , gelukkig moeten ze zorgen voor eigen inkomen,, en ziektekosten verzekeringen zodat ze niet ten laste van ons land komen.
    indien ze niet meer voldoen aan die eisen mogen ze weer uit ons land worden gezet.

  4. En de Bosmanwet zal zorgen voor wederkerigheid (gelijke monikkekn /gelijke kappen) voor de Caraïbische Nederlanders die naar Nederland of welk ander EU land dan ook willen emigreren. Is het cirkeltje toch weer rond !