• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

geld thumbCURAÇAO – Betaalverkeer op Curaçao lijdt onder gebrek aan wisselgeld. Dat stelt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC). Vooral supermarkten en de kleinhandel zijn de dupe. De VBC heeft bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en de minister van Financiën verzocht om een oplossing. 

Het VBC heeft onder meer voorgesteld om de cent af te schaffen en alles af te ronden naar vijf cent. Ook moet de voorraad fysiek geld op peil blijven om schaarste te voorkomen. De CBCS is primair verantwoordelijk voor het op de markt brengen van geld.

Zorgelijk
De VBC maakt zich zorgen. “Klanten hebben namelijk recht op teruggave van het juiste bedrag aan wisselgeld zeker in een tijd waar op alle centjes gelet moet worden. Het laatste wat ondernemers willen is in dispuut te treden met klanten en beticht te worden van onwilligheid om het correcte bedrag aan wisselgeld terug te geven. Geconstateerd moet worden dat in de praktijk deze discussies steeds frequenter voorkomen.”

17 reacties op “‘Onvoldoende wisselgeld op Curaçao’”

 1. @ Edgar , en zo zaten we ineens met een immense inflatie, zoals ook bij de invoering van de Euro geschiedde.

  Nee joh, dat was niet de oorzaak van de inflatie. toenmalige minister financieen Zalm heeft de gulden verkwanselt tegen een veel te lage wisselkoers. volgens mij was duitsland de enige die met het wisselen er fors op vooruit gegaan.

  Laat de winkels de tolale aankoop aub afronden naar tien centen tussen 0 tot 5 cent voordeel klant, tussen 6 en 10 cent voordeel winkelier, je hebt gewoon een win/win situatie.

 2. @ Ikke,

  Alles afronden in tienden ?

  En zo zaten we ineens met een immense inflatie, zoals ook bij de invoering van de Euro geschiedde.

 3. Revo, goed idee, maar ik denk dat nepotisme zo ingeburgerd is in de maatschappij dat het inmiddels gewoon gedoogd wordt, ook van de arrogante Tromp.

  Van die 30,000 gulden salaris van Zus de Lannoy kun je maandelijks 600,000 5 cent stukken in omloop brengen of 3,000,000 centen.

 4. @N.E. Potisme & Grads, Waarom niet protesteren? Toen Asjes zijn vrouw een leuke baantje willen geven gingen mensen ook in protest en heeft ze zich terug getrokken. reken maar als er elke dag mensen met spandoeken protesteren bij de BCenS dat ze wel transapart zulen worden en de lannooy naar huis sturen..

 5. N.E. {Potisme, het is inderdaad idioot, de benoeming van Zus de Lanooy in een niet bestaande functie zonder sollicitatieprocedure.

  Even idioot als het weigeren van meewerken aan een onderzoek door de Algemene Rekenkamer.

  De Centrale Bank controleert als toezichthouder de financiele instellingen op het eiland, en als daar mensen zonder sollicatieprocedure worden aangenomen of niet meegewerkt wordt aan audits worden er boetes opgelegd.

  En dat terwijl de Centrale Bank zelf alle regels aan haar laars lapt.

 6. Laten ze beginnen met de te betalen bedragen in de winkels af te ronden op tienden, 1 keer een voordeel voor winkelier andere keer voor klant. Dan zijn wij eindelijk verlost van de centen en de 5 centen.

 7. De Centrale Bank reageert meteen met een persbericht.

  Op de vele vragen over de benoeming van Zus de Lannooy, zonder sollicitatieprocedure in een niet bestaande functie tegen een salaris van 30,000 per maand terwij ze geen enkele bancaire ervaring heeft hult de Centrale Bank zich echter in stilzwijgen.

  Zou het er iets mee te maken hebben dat Zus de Lannoy een nicht is van president Tromp?

 8. Het is ook beter als de winkels beginnen met pinautomaat te werken ,dus weinig kans dat ze worden overvallen

 9. Als ze nu eens een geld tel machine aanschaffen ipv alles in rolletjes te moeten aanleveren.

 10. Zijn de winkeliers die er zelf bv 4.99 van maken

 11. @ Jacinta,

  Prijspsychologie ? Oh oh dat zijn wel veel lettergrepen. Kun je betert uitleggen ? Veel prijzen eindig 99 cent maar 98 ook goed voor boven afgerond ?

 12. De enige oplossing is prijspsychologie:, dus alle prijzen moeten met 99 cent eindig !!
  Ik ga jullie betert uitleggen ”
  Als een klant een product koop dan wordt het product boven afgerond .
  Als hij / zij vijf producten koop dan ontvang hij / zij een munt van 5 cent als wisselgeld .
  Dus de kassier werkt alleen met munten van 5 cent en biljetten

 13. Ik heb nog wel een pot van die troep staan. mogen de banken zo komen wisselen. moeten ze ook wel een kwartier in de rij en een bedragje aan transactiekosten over betalen! Niet meer nodig zeker?

 14. komt door de politie die int openstaande boetes

 15. De enige oplossing is prijspsychologie:, dus alle prijzen moeten met 99 cent eindig

 16. In de vorige eeuw kende Nederland het Zeeuws meisje: “geen cent teveel”. Dat heeft nu een andere lading gekregen, maar wat is er mis mee als de Centrale Bank het pinnen (dat heet hier “swipen”) veel meer gaat promoten?

  – Klein bedrag, swipen mag! –

 17. Waar kun je eigenlijk je kleingeld laten omwisselen voor briefgeld ?