• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

ColombiaansevlagCURAÇAO – De Colombiaanse president Juan Manuel Santos is ervan overtuigd dat het einde van de langstdurende burgeroorlog ooit in zicht is. Dat zei hij tegen The Guardian. Volgens Santos zou het vredesakkoord tussen de FARC en de regering eind dit jaar moeten worden bereikt.

Er worden daarnaast ook gesprekken gevoerd over de opheffing van cocaïneplantages, waardoor de productie aanzienlijk zou moeten afnemen.

Vooruitgang
De president zegt ook dat er tijdens de besprekingen in Havana vooruitgang wordt geboekt. “Hopelijk kan het vredesakkoord eind dit jaar worden bereikt. Er worden niet alleen gesprekken gevoerd met de FARC, maar er wordt een heel proces op gang gebracht waarin we de condities bespreken om de vrede voor nu en altijd te kunnen bewerkstelligen”.

Drugsbestrijding
Santos is ook zeer stellig over de impact van het vredesakkoord op de rest van de wereld. “We zijn jammer genoeg al 40 jaar lang de grootste leverancier van drugs. Door een overeenkomst te bereiken, kan dit nu worden bestreden”, aldus de Colombiaanse president.

Verkiezingen
Dit stelt hij vlak voor de presidentiële verkiezingen die plaatsvinden in mei. Santos loopt op dit moment voor in de peilingen. Uit recente polls is gebleken dat hij verzekerd zou zijn van 38 procent van de stemmen. Een mogelijke overwinning is echter nog niet zeker gezien het hoge aantal zwevende kiezers.

Oppositie
De nieuwe partij onder leiding van voormalige president Álvaro Uribe wist ook een gedeelte van de kiezers naar zich toe te trekken. In tegenstelling tot Santos beweert Óscar Zuluaga, presidentskandidaat van de nieuwe partij, dat de vrede in het land nog niet in zicht is. Volgens politieke rivalen zou Santos bovendien wispelturig zijn en teveel concessies met de FARC willen sluiten.

1 reactie op “‘Vredesakkoord FARC in zicht’”

  1. Na het ontslaan van Gustavo Petro, de burgemeester van Bogota, door president Santos, lijkt een overeenkomst met de FARC verder weg dan ooit.