• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

riffenCURAÇAO – Drie leden van het Naturalis Mariene Biodiversiteitsteam hebben bij veldwerk rond de koraalriffen rondom Curaçao nieuwe organismen ontdekt. Binnen dit onderzoek in Curaçaos water zijn ook soorten ontdekt die nog niet eerder door de wetenschap beschreven zijn.

Dat meldt Natuurbericht.

Belangstelling
De onderzoekers doken op 23 verschillende plaatsen langs de zuidwestkust en op één locatie langs de noordoostkust. De laatste jaren neemt de belangstelling vanuit wetenschappelijke hoek toe voor de biodiversiteit in de voormalige Nederlandse Antillen. Die biodiversiteit staat onder druk door meerdere oorzaken, waaronder klimaatverandering en overbevissing.

Nieuwe ontdekkingen
Charles Fransen bestudeerde een groep garnalen die ‘samenwerkingsverbanden’ vormen met diverse organismen die leven op de riffen – denk aan sponzen, anemonen, stekelhuidigen en weekdieren. Van de wereldwijd ontdekte 600 soorten, zijn er 59 gespot in de Caribische wateren. Op Curaçaos gebied zijn er maar zeven opgenomen in de wetenschappelijke literatuur. De recente studie telde er liefst 25. Tussen de nieuwe vondsten bevindt zich een garnaal die in symbiose leeft met steenachtige koralen. Die was in de hele Atlantische Oceaan nog niet eerder ontdekt.

Krabben
Sancia van der Meij onderzocht een specifieke krabbensoort en ontdekte minstens drie nieuwe soorten. Een daarvan is vermoedelijk sterk verwant aan een soort die is ontdekt in Brazilië, maar dat wordt nog uitgezocht.

Zee-egels
Met een duikboot zijn de onderzoekers tot op 270 meter diepte gekomen. Op 220 meter onder water troffen ze zee-egels (paleopneustes tholoformis) aan met garnalen (diapontonia maranulus). Laatstgenoemde is maar een enkele keer eerder aangetroffen op 244-309 meter diepte bij de Bahama’s. Tijdens de tocht richting de diepte werden ook verschillende nieuwe softkoralen ontdekt door wetenschapper Bastian Reijnen.

Publicaties
Het verzamelde materiaal wordt in het Naturalis Biodiversity Center in Nederland verder onderzocht. Naar alle waarschijnlijkheid liggen er ook enkele wetenschappelijke publicaties in het verschiet naar aanleiding van deze trip. De wetenschapper deden hun onderzoek hier vorig jaar tussen 16 oktober tot 19 november.

Foto: Barry Brown
diepzeeduik bio-onderzoekers foto Barry Brown

2 reacties op “Nieuwe biodiversiteit ontdekt op Curaçao”

 1. Kiekeboe.

 2. Ik kijk nu al uit naar de resultaten van dit onderzoek naar de biodiversiteit van de wateren om Curaçao.
  270 meter is voor de gewone sterveling niet te bereiken. Hopelijk is er veel beeldmateriaal waardoor wij ook kunnen genieten van al het moois.
  IN mijn hoofd gonst dan maar een smeekbede….. Wanneer oh wanneer wordt de Curaçaose overheid wakker en is zich bewust van de exclusieve rijkdom aan natuur die onze zorg, aandacht en bescherming behoeft.

  Te bedenken dat deze groot wetenschappers een maand lang actief bezig zijn geweest met het verzamelen van data die nog verwerkt moeten worden. dit terwijl er projectontwikkelaars staande op de oostpunt een mening hebben gegeven over de zin en onzin van het bebouwen van de Oostpunt in relatie met de koralen die daar aanwezig zijn.