• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

erasmusbrug (1)CURAÇAO – Charles Martina woont in Rotterdam bij zijn zus. De Curaçaoënaar is op zoek naar eigen woonruimte in Rotterdam, maar wordt tegengewerkt door woningcorporatie Dominica. Die vraagt hem of hij ‘van Nederlandse afkomst’ is. Martina spreekt tegenover het Algemeen Dagblad van discriminatie. 

Charles Martina krijgt maandenlang nul op het rekest als hij in Rotterdam een huurappartement wil bekijken. Als een e-mail van de verhuurmakelaar per ongeluk wordt verstuurd aan Martina, krijgt hij er een naar gevoel bij. ‘Bent u van Nederlandse afkomst?’, vraagt verhuurmakelaar Dominica hem. Martina reageert dat dergelijke vragen helemaal niet gesteld mogen worden.

Kopie legitimatiebewijs
Dominica haast zich om excuses te maken, en schrijft: “De vraag had moeten zijn: kunt u een kopie van een legitimatiebewijs opsturen”. Dan ziet Martina nog een tekst onder het bericht. Hij leest met stijgende verbazing de instructie van de leidinggevende, die per ongeluk in de mailwisseling is blijven staan. “Hier moet je enorm mee uitkijken”, zegt die over de afkomst-vraag die aan Martina is gesteld en diens reactie daarop. “Dit kan heel schadelijk zijn voor Domica”. De leidinggevende legt uit wat hij altijd doet: vragen om een kopie van een legitimatiebewijs.

Geen uitnodiging
Martina moest steeds een kopie van z’n paspoort insturen, nooit kreeg hij een uitnodiging om een huis te komen bekijken. “Het staat gewoon zwart op wit. Ik was er ondersteboven van. Ik krijg blijkbaar geen woning, omdat ik 42 jaar geleden op Curaçao geboren ben. Dat kan toch niet in Nederland? We leven toch niet in de achttiende eeuw?”

Aangifte
Martina heeft zijn verhaal gedaan bij anti-discriminatiebureau Radar en een afspraak gemaakt voor aangifte bij de politie. Het vragen om een kopie van een legitimatiebewijs aan iemand die een huis wil bezichtigen is net zo min toegestaan als direct vragen naar afkomst, heeft Martina uitgezocht.

Handelswijze
Angela Bek van de verhuurmakelaar ontkent de handelswijze niet, integendeel. “Wij bemiddelen voor mensen die woonruimte verhuren. Die willen weten wie ze in huis halen”, reageert ze. Discriminatie is volgens haar niet aan de orde, maar haar klanten willen nu eenmaal zoveel mogelijk informatie hebben over hun toekomstige kostgangers. “Het komt voor dat ze slechte ervaringen hebben gehad met Antillianen die een wietplantage in het appartement begonnen of Polen die een huis volledig uitwoonden. Dat zegt niets over meneer Martina, maar na zo’n ervaring denken die verhuurders wel na voordat ze weer aan een Antilliaan of een Pool verhuren.”

Niet verplicht
De mail was niet discriminerend bedoeld, bezweert ze. “We vragen ook naar het inkomen van de belangstellenden, zodat onze klanten weten of de potentiële huurder wel z’n rekeningen kan betalen”. Domica blijft ook in de toekomst vragen om paspoorten en inkomens, ook al mag dat wettelijk gezien niet. Bek: “We mogen het altijd vragen. De geïnteresseerde huurders zijn niet verplicht om gehoor te geven aan die verzoeken. Er zijn er die dat ook niet doen. Dat hadden we wel in de mail moeten zetten.”

Werkloos
Charles Martina woont voorlopig nog bij z’n zus. “Ik heb geen werk, maar dat kan morgen anders zijn. Ik ben elektricien en kan zo opgeroepen worden. Ik heb veel verlichting opgehangen in supermarkten. Zo probeer ik het hoofd boven water te houden. Zo’n mailtje als van de Domica heeft mij echt geraakt. Ik ben vooral verontwaardigd. Dat m’n paspoort is gebruikt om mij te discrimineren. Ik ben gewoon Nederlander. Nederland is mijn land.”

37 reacties op “‘Waarom vraagt verhuurmakelaar naar mijn afkomst?’”

 1. @ Dus Roberto ,descrimineren doe je zelf ook met veel woorden, om maar niet op te vallen.
  Maar dat voel je, het begint in je eigen huis als je het niet begrijpt ,dan grijpt het jouw niet,
  maar als je het voelt dan zeg je het..Zoals wat jij schrijft ,puur ook voor je zelf bedoelt is.
  Chaves way.

 2. @ Roberto typish Venezolaans bloed ” Eerst de dolk in de3 Antilliaanse rug ,om je zelf te prijzen dat je dat van oorsprong niet bent , maar wel moet toegeven dat je het bent, alleen maar omdat je daar geboren bent ,een hollandse vriendin heb ,en om daarna sterkte te wensen en bla bla bla . H

 3. @ Zorro schreef: Inderdaad zo simpel is het.

  Inderdaad, u weet er niets van !

  Google => De huurtoeslaggrens per 1 januari 2014 is €699.48
  Mevrouw Angela Bek werkt bij Domica, niet Dominica : www.domica.nl/angela
  Domica heeft meerdere woningen in Rotterdam met een huur onder dat bedrag, de laagste is €600 per maand, zie => www.domica.nl
  Meneer Martina kan huurtoeslag aanvragen, met een inkomen op uitkeringsniveau zou de netto maandelijkse huurlast rond de €300 liggen. (bron : proefberekening belastingdienst.nl)

  De sociale woningbouwverenigingen hebben overigens reeds jaren terug het systeem veranderd.
  Als een woning vrijkomt, kan iedereen reageren, ook degene die zich het laatste heeft ingeschreven bij de woningbouwvereniging.
  Iemand die geen eisen stelt, kan geluk hebben en redelijk snel aan een woning komen.
  (kwestie van even nalezen, kost een oprecht geïnteresseerd persoon met een internetverbinding slechts een half uurtje)

 4. @ Kubaya. Het is heel erg simpel voor Martina die zonder vaste inkomen hebt om eerst naar Sociale Dienst te gaan om daar hulp te vragen voor een uitkering .

  Inderdaad zo simpel is het. Afhankelijk van de gemeente zijn de wachtlijsten voor een woning in de sociale sector wel gigantisch lang en zal hij wat geduld moeten hebben. Een andere woning kan hij van een uitkering niet betalen en zit hij bij een verhuurmakelaar totaal op het verkeerde spoor. Misschien kan hij bij een hospita een kamertje huren van zijn uitkering of bij familie blijven, totdat hij een goed betaalde baan met vast inkomen heeft.

 5. Dit is een zaak van kennis van Nederlandse Regels
  Als je geen vaste baan hebt ,je hebt dus geen vaste inkomen .
  En wereldwijd verhuurders werken met vaste inkomen .
  Het is heel erg simpel voor Martina die zonder vaste inkomen hebt om eerst naar Sociale Dienst te gaan om daar hulp te vragen voor een uitkering .
  En vandaar naar de woningcorporatie voor inschrijving voor een woning .
  Dat zijn de volgorden stappen die Martina moeten nemen volgens de Nederlandse Regels

 6. Lieve Elli, waar profiteren die makambas van, wat zij kunnen dat kan ik dan toch ook en na ontvangst van je overzicht van wat ik daar kan profiteren kom ik meteen terug. Hier moet ik hard werken voor iets wat ik daar voor niets krijg. Duchi bida bro !

 7. @ payo. Verzin eindelijk eens iets orgineels. En mensen die eeuwig het woord discrimatie roepen ook eens wat anders verzinnen. Vermoeiend.

 8. Tja, vanzelfsprekend wordt er (soms) in “bepaalde” woonwijken in Nederland rechtstreeks en principieel een legitimatie bewijs vereist van de geïnteresseerde persoon. Dat kan en mag ten alle tijde. Er zijn hier geen regels voor. Daarnaast heeft het ook niet zozeer met discriminatie te maken, het is ook geen vooroordeel. Veel woningcorporaties/woningbouwverenigingen hebben slechte ervaringen opgedaan met bepaalde ras of nationaliteit. Maar niet iedereen van dat ras of die nationaliteit is bij kwaaddoen betrokken. En niet iedereen van dat ras of nationaliteit hebben zich schuldig gemaakt aan slechte activiteiten. Maar de schade van slechts één “klein percentage” van dat ras of nationaliteit kan enorme en blijvende schade veroorzaken voor de rest. Wij weten niet of Martina voor een speciale wijk heeft gekozen, maar als het zo is, had hij het anders moeten aanpakken. Hij had moeten solliciteren voor een “gewone” woning in Rotterdam, dus zonder voorkeur (wat hij zeker zal krijgen), en zich langzaam toespitsen en blijven solliciteren voor een andere en betere woning, terwijl hij in de tussentijd keurig en op tijd zijn huur betaalt. Hij moet in de tussentijd een goede naam opbouwen bij zijn verhuurders. Een goede naam is het fijnste dat bestaat. Een goede reputatie en gedrag opbouwen bij de woningbouw. Hij zal hem zeker lukken. In mijn sollicitaties naar werk bijvoorbeeld heb ik nooit vermeld dat ik Curacaoënaar ben. Ik ben wel op Curacao geboren, maar mijn ouders zijn van Venezolaanse afkomst. La Vela de Coro. (Estado Falcón). Maar ik ben Curacaoënaar. Maar voor een intake gesprek bijvoorbeeld presenteer ik me keurig voor. Als zij tijdens het gesprek vragen waar ik vandaan kom dan moet ik wel eerlijk zijn. Uit Curacao zeg ik dan. Maar ik zorg er altijd voor dat ik een goede indruk achterlaat. Ik had in het begin een Nederlandse vriendin. In de buurt waren er ook veel Curaçaoënaars. Een gegeven moment moest ik kiezen tussen mijn vriendin of mijn Curaçaose kennissen. Ik wist niet dat deze kennissen dieven en oplichters waren. achteraf kwam ik erachter, en ik verhuisde. wat zien wij dus hier? Dat de stelling van Roy Pieters van gisteren dat Antillianen veel positiefs bijdragen aan Nederland, op totaal niets, maar ook niets berust. En een voorbeeld hiervan zien wij door de bittere ervaring dat Charles Martina moet meemaken door toedoen van andere Curaçaoënaars, een “klein percentage” zoals Roy Pieters zei.. Een Curaçaose spreekwoord zegt: JUSTO TA PAGA PA PECADOR. Beste Charles, ik ken jou niet, maar uit het diepst van mijn hart wens ik jou heel veel succes met je verdere zoektocht naar een dak boven je hoofd. Maar het komt zeker goed. Blijf wel positief, geef het nooit op. Wees optimistisch. Sta niet stil bij slechte toestanden. Blijf uitkijken naar het licht aan de horizon. Zorg dat je goed gemotiveerd blijft. FORZA BROTHER Y TENE DURU, NO LAGA BAI. MIENTRAS BO TIN ROSEA, SIGUI USÉ.

 9. Okay hoe wil hij zijn huur dan betalen? Hij heeft geen baan! Terecht dat hij geen huisag huren.

 10. @Elli, van wat profiteren we dan? Alles is duur hier, geen service etc..
  profiteren we van de cactussen?

 11. Payo ik ben het volkomen met jou eens. Niks deugd, het eiland is niks, Antillianen deugen niet, maar intussen toch blijven profiteren van alles. Wees iemand met karakter en lef, die durf op te komen voor zijn mening. Ga maar ergens in Willemstad staan om je mening hardop te verkondigen.

 12. @Peter van Dungen, als Antilliaan heb je 1 ding wel overgenomen van makambas en dat is zeuren over alles!!
  Verder kan je tijd maar beter verdoen met het zoeken van een baan want niet voor niets verlengt men je contract niet elke keer!

 13. Ja, dit is toch helemaal normaal?? Eerst werk ……..dan huisje!!

 14. Ik denk dat hij bij een makelaar is geweest of bij de PRIVATE SECTOR. Men krijgt een uitkering en gaat naar de WONINGBOUW VERENIGING en krijgt een eenvoudig FLATJE/huisje voor rond Euro 400 of minder en als het flatje of huisje zelfs tot rond euro 600 kost KRIJGT men via de BELASTINGDIENST een huursubsidie altijd verhoudingswijze met de uitkering of werk. Of lopen er antilliaanse mensen in Nederland rond zonder uitkering ? Iedereen heeft toch recht op een uitkering in NL of is dat intussen veranderd en lopen de mensen zonder werk en zonder uitkering rond ?

 15. @ Chopi schreef: Als je in een ander land wilt wonen zul je altijd met de werkelijkheid geconfronteerd worden dat je anders bent.

  In een stad als Rotterdam, waar maar 1 op de 2 een witte Nederlander is ? (en misschien ook niet helemaal kleurzuiver)
  Doe even normaal, opzouten met dit soort praktijken

 16. Meneer Martina moet als eerste een baan zien te krijgen. En in Nederland word er wel gediscrimineerd. Ik verhuur ook kamers, en het liefst aan studenten. Die zoek ik uit aan wie ik verhuur, ik moet niet verhuren ik mag verhuren. Maar ik vermeid het wel van een afkomst afhankelijk te maken. Dat vind ik laag. Ik weiger misschien een correcte Afrikaanse Tand technicus en verhuur aan de andere kant wel een Nederlander die een weed Plantage eruit maakt. Op het ogenblik heb ik een Blanke Jongen en een Pakistaanse meneer in de huur. Ok die blanke jongen is gewoon vies en zijn stank is door de muur te ruiken, betaalt zijn huur heel onregelmatig, en werkt niet. De Pakistaan betaalt regelmatig, is netjes, en gaat een werk op na. Tenslotte is Nederland in Europa berucht, dat ze het met drugs niet zo precies nemen, en niet de Curaçaoenaar. Als Curaçao zo vrij met Marijuana zou omgaan als in Nederland dan had je de Nederlander wel moeten horen janken. De Antillianen die zijn toch maar een bende Marijuana rokers en denken niet aan werken. En precies daar zit de discriminatie. Maar deze mensen vergeten dat er ook Antilliaanse Artsen zijn en Chirurgen en Tandartsen, Architecten, hartspecialisten, en Advocaten. Precies als in Nederland daar heb je ook Therapeuten en boeven.
  Dus ik zou onder bepaalde omstandigheden liever niet mijn huis aan een Nederlandse Crimineel willen verhuren alleen maar om het feit dat hij een Nederlander is, maar liever aan een Antilliaanse Apotheker. Maar een Antilliaan alleen maar als crimineel te zien, en de Nederlander als de correcte baas, is wel erg eenzijdig en goedkoop. De Nederlander heeft het wel heel vaak over het verleden en de reputatie die een bepaalde groep heeft. Dat zou ik maar laten, want de de Nederlandse verleden is echt niet rooskleurig maar corrupt (Prins Bernhard). Of waar is de lijn waar het verleden niet meer telt..?? Het jaar 2000 of 1900 of 1800. Als meneer Martina werkt kan hij zijn huis ook betalen basta…Maar Nederland discrimineert wel heel sterk…Cajosh

 17. Nou 1 van de goede kanten van Nederlanders is ze staan achter hun mensen, maakt niet zoveel uit of ze fout of goed bezig zijn. Wanneer gaat Curaçaoënaars een keertje als één volk gedragen, iets meer trotser zijn, op onze eigen mensen. Het help niet om telkens weer YDK de put in te duwen, door iemand naar beneden te halen gezien die al door een moeilijke tijd gaat. De realiteit is niet makkelijk om een baan te vinden door de huidige economische crisis die nog heerst in Nederland. Noch voor Nederlanders zelf, laat staan voor buitenlanders, ja ik herhaal nog eens als buitenlanders, zo wordt ieder Curaçaoënaars als een buitenlander gezien, een paspoort zal hier niets aan veranderen. Dus mischien wordt het tijd om als Curaçaoënaars ons eigen weg in te gaan en ons niet alleen op Nederland te richten voor studie en werk buiten Curaçao.

 18. zo gaat het in Nederland.

  http://www.doorbraak.eu/gebladerte/10984f62.htm

  http://www.doorbraak.eu/vvd-wetsvoorstel-tegen-antillianen-breidt-apartheid-nederland-verder-uit/

  http://www.doorbraak.eu/gebladerte/11204f75.htm

  http://www.doorbraak.eu/gebladerte/10853f52.htm

 19. Hmmmmm ik vind het wel goed dat die mevr. wel toegeeft dat hun bedrijfje iets vragen wat niet mag maar aan de andere kant wilt elk verhuurder weten wat er voor freak in hun huis komt wonen.

  Martina get a yob en kijk verder… je bent klusjesman en je woont bij je zus. Werk jezelf er letterlijk uit en je zal zien.

  Als je in een ander land wilt wonen zul je altijd met de werkelijkheid geconfronteerd worden dat je anders bent. Dus “be a man about it” doe wat je moet doen man”.

 20. Peter van Dungen , Dr. Pinedo kennende is hij te beschaafd om je een proces wegens smaad aan te doen. Hij zal bij zichzelf denken en misschien wel zeggen ook, ach heb je weer zo eentje met smoel so.

 21. @observator “Ondanks dat uit de harde feiten blijkt dat Curacaoenaars steeds meer gediscrimineerd worden door de autochtone Nederlandse bevolking wenst men op geen enkele wijze afstand te doen van de Nederlandse geneugten”

  Kun je ook zeggen over de Nederlanders die hier wonen. Er wordt elke dag wel geklaagd over de YDK, maar terug gaan naar het paradijs dat Nederland heet, hoo maar. Wederom een staaltje pot verwijt de ketel dat die zwart ziet.

 22. @ Edgar,
  Helemaal mee eens, dat eeuwige geweeklaag over discriminatie en slavernij, moet een keer hier op dit eiland eens over zijn.
  Zodra men zijn/ haar zin niet krijgt wordt dit uit de kast getrokken en heel dik aangesmeerd en doorgedramd.
  Deze meneer in Rotterdam heeft Geen inkomen, maar wel gaan zoeken naar eigen woonruimte en ook nog kwaad worden als de verhuurmakelaar naar bepaalde zaken gaat informeren.
  Het lijkt mij, de verhuurders in Nederland kennende, dat er alleen maar naar ”afkomst” nationaliteit van deze persoon is gevraagd, men zal toch ook hebben willen weten wat zijn inkomen is/ was? toch?

 23. Beste Jackso,

  Stel dat er bij iemand komt solliciteren die MFK lid is, dan ligt de brief met ‘helaas is de keuze op een ander gevallen’ toch al klaar?

  Het geval met de huurder is niet veel anders.

 24. Een Europese Nederlander komt Curaçao niet in als hij in aanraking is geweest met justitie (strafblad), heeft hij wel een “bewijs van goed gedrag” en kan hij voor zijn eigen verblijf financieel zorg dragen kan hij/zij toegelaten worden. Maar komt hij binnen 10 jaar op Curaçao in aanraking met justitie dan is dat alsnog reden om hem op transport te zetten terug naar Nederland waarvoor hij de kosten bij voorbaat heeft moeten betalen aan de landsontvanger.
  Al die schreeuwerds die zeggen dat Europees Nederland discrimineert zouden dit eens tegen het licht moeten houden en de Curaçaoënaars die hier rondlopen, niets uitvoeren en steun krijgen of in de gevangenis zitten zouden op dezelfde manier benaderd moeten worden en ik wil erop wedden dat de totale criminaliteit in Europees Nederland een stuk lager zal zijn. Misschien zijn we dan ook wel een stel van die schreeuwerds armer.

 25. @Sung, veel verhuurders willen ook alleenstaande jonge mannen of 2 mannen als huurder.. Liever hebben ze vrouwen want die zijn zgn rustiger?
  Ik ken veel YDK huurders die hun huizen liever verhuren aan makambas want die betalen de huur op tijd of laten er verschillende familieleden logeren.. is dat ook discriminatie?

 26. Ondanks dat uit de harde feiten blijkt dat Curacaoenaars steeds meer gediscrimineerd worden door de autochtone Nederlandse bevolking wenst men op geen enkele wijze afstand te doen van de Nederlandse geneugten. Men wil onder alle omstandigheden vrije toegang tot het beloofde land, een eigen paspoort geen denken aan, aanspraak kunnen maken op alle Nederlandse sociale voorzieningen en last but not least geen Sint Nicolaas meer vieren. Verstandiger zou zijn te accepteren dat de wegen en belangen van Nederland en Curacao zullen scheiden en divergeren en dat er hard gewerkt moet worden aan de ontwikkeling van het eigene zonder het constante geweeklaag over discriminatie in een ver land; wat doet U overigens in dat land ?

 27. Eén ding wat de Antillianen van de Nederlanders kunnen leren is dat het niet uit maakt hoe ernstig de Nederlander in de fout gaat, zij zullen altijd hun eigen mensen steunen. In dit geval staat de verhuurder volledig in zijn recht een Antilliaan te weigeren. Dat de heer Martina überhaupt bij zo een huurder durft in te schrijven is natuurlijk schandalig in de ogen van de Nederlander. Er is ook totaal geen sprake van discriminatie bij de ING want een Antilliaan is zonder meer crimineel. Dat zij de lef heeft om daar überhaupt te solliciteren is natuurlijk schandalig. En laten we niet de heer Bosman vergeten, die nog mild was met zijn voorstel. Als het aan de Nederlander ligt komt er een totaal immigratieverbod op alle Antillianen inclusief de criminele dokter Pinedo. Of misschien wordt hij beschouwd als Nederlander zoals alle Antilliaanse sporters.

 28. Meneer Martina is werkloos, geen tot laag inkomen, zou dus moeten bezuinigen op zijn uitgaven, maar wenst graag een huis te huren ?

  Dan zit de kans er in dat hij straks niet in staat zal blijken te zijn de huur te betalen en met de huurbeschermingswetten in Nederland blijft de woningbouw dus zitten met een huurder, die niet kan betalen, maar ook zijn huis niet uit wil.

  Als ik hier een huis wil huren moet ik ook mijn paspoort en/of cedula laten zien. En ook hier wordt mij gevraagd wat mijn nationaliteit is. Alleen moet je dan een papier invullen en schrijf je het zelf op.

  Ik word een beetje moe van die eeuwige disciriminatiekaart, welke men maar denkt te moeten trekken. Nooit vraagt men zich af of er wellicht een reden achter dit soort vragen zit en nooit vraagt men zich af of men zelf wel in staat is om de verplichtiingen na te komen.
  Want laten we wel even eerlijk wezen, omgaan met geld, niet meer uitgeven dan je binnenkrijgt is een kunst welke slechts weinigen op Curacao begrijpen.
  Hier leeft men vandaag en de zorgen………….die zijn voor morgen.

  Tja, daar denkt men in Nederland toch anders over.

 29. J Bosch..Er is wel een verschil in iemand natrekken vanwege zijn afkomst en de persoon weigeren vanwege zijn afkomst..

 30. Mek Mek,

  Ik vind het altijd wel zo netjes als je over cijfertjes begint, om vervolgens ook met werkelijke cijfers te komen inclusief bron vermelding.

  Wildplassen is niet toegestaan toch? Zo is het dus (blijkbaar) per wet niet toegestaan om je nationaliteit dan wel ID te vragen om daarna pas verder in details te treden met datgene waar het overgaat. En als die mensen willen weten welke huurder er is, dan nodigen zij diegene uit en gaan ze niet uit van een ID.

  Je ziet ook niet in dat jij mede door jouw (bekrompen) kijk op dit soort dingen, een onderdeel bent van het steeds groter wordende discriminatieprobleem… (of over paar jaar is dat de norm en mogen alle allochtonen alleen nog maar achterin de bus zitten).

  Serieus achterlijke reacties weer bleggh!

 31. Verhuren in NL is een zaak apart, zeker in Rotterdam waar nogal wat mensen uit Oost-Europa door malafide uitzendbureaus in gehuurde huizen worden gepropt. Een verhuurd huis dat eindigt in een hennepplantage is regelmatig aan de orde.

  Jaren terug heb ik een soortgelijke situatie meegemaakt. Als je met verhuurder of bemiddelaar gewoon open kaart speelt over inkomen, herkomst, vroegere werkgevers, referenties en huurverleden, dan is er alleen een probleem als de huur te hoog is voor het inkomen. En ja… al deze gegevens verstrekken is vermoedelijk nergens verplicht, maar een huis verhuren is ook niet verplicht. Zou wel proberen het gesprek niet via email te doen maar bij mensen aan tafel te komen.

  Het zou me niet eens verwonderen als ze in NL informeel onderling nog info uitwisselen over mensen die bij een afwijzing direct roepen over “discriminatie”. Daar lopen ze dan met een grote boog omheen. Dan nemen de kansen af,

 32. Don’t blame de verhuurder dat hij naar antecedenten vraagt. Door schade en schande wijs geworden. Dat de verhuurder wil weten wat voor vlees hij in de kuip heeft geldt overigens niet alleen voor Antillianen maar bv. ook voor Polen, Bulgaren, Marokkanen
  etc.
  Ook het land Curaçao checkt toch uit en te na iemand als hij/zij zich op het eiland wil huisvesten! (Curaçaoënaars naar Nederland is weer een ander heikel thema, dat mag niet vindt Curaçao…. ).

 33. Soms denk ik, degene die altijd zo negatief of curacaoenaars praten heb niks anders te doen.i.p.v naar zich zelf te kijken. Wie je ook maar bent,.bevalt je niet, dan zal ik je of jullie zeggen. Pak je biezem en rot maar lekker op.

 34. Meneer Martina had kunnen antwoorden dat hij inderdaad van Nederlandse afkomst is.

 35. Jackson, de criminaliteit onder Antillianen is significant hoger dan onder Nederlanders. Datzelfde geld ongetwijfeld, zo niet sterker, voor wanbetaling.

  Kun je het iemand die zijn zuur verdiende huis gaat verhuren dan kwalijk nemen dat hij liever geen risico’s neemt met bepaalde bevolkingsgroepen zoals Antillianen en Polen?

 36. Meneer Martina blijkt ook werkeloos te zijn, maar dat heeft er volgens hem helemaal niets mee te maken dat hij geen huurcontract krijgt. Het is gemakkelijker om het over de discriminatieboeg te gooien.

 37. Discriminatie? Nee dat doen we niet in NL….

  (En nog steeds ligt het aan de allochtoon.)