• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

StroomCURAÇAO – Het Plaza Hotel in Punda binnenwandelen werd gistermiddag niet op prijs gesteld. “Als je hier niet verblijft, moet je nu vertrekken”, vertelt een beveiliger tegen een jongen die zijn vriendin wil komen halen. De stroom in het gehele hotel is uitgevallen en ze willen geen pottenkijkers. 

Caribisch Netwerk maakte er een reportage over.

Tegen drie uur ’s middags is de stroom terug in het hotel. Operations Manager van Plaza Pascalin van der Hoef erkent dat het hotel in de problemen zit. “Plaza, maar ook alle andere hotels op Curaçao hebben het heel erg moeilijk. Eén van de problemen die we hadden, was de stroomrekening. Deze was niet betaald en Aqualectra heeft hard opgetreden.”

Elisa Koek in gesprek met Pascalin van der Hoef

Vreemde situatie
“Ik lag bij het zwembad en merkte begin van de middag dat alle stroom weg was”, vertelt een Amerikaanse toerist. “Op zich is dit geen ramp, maar het duurt wel erg lang. We zijn even de stad in geweest, maar eigenlijk is het te heet.” Haar vriend maakt het ook weinig uit, maar hij vindt het wel een vreemde situatie. “Het personeel is erg vriendelijk, maar ik vraag me af waarom zo’n groot hotel dit soort zaken niet regelt.”

Ander hotel
Van der Hoef vertelt dat de meeste hotelgasten naar het strand waren tijdens de stroomuitval. “Gelukkig hebben slechts een paar gasten iets gemerkt. De gasten die terugkwamen en de lift niet konden gebruiken, hebben we de situatie uitgelegd en een drankje aangeboden. Voor één familie was dit niet genoeg en zij wilden naar een ander hotel. Dit hebben wij voor hen betaald.”

Harde klap
Plaza Hotel kampt met problemen. Sinds het faillissement van DAE zit het hotel met de handen in het haar. “Dit was een harde klap voor ons, want we krijgen nog geld van de DAE. Dit kunnen we waarschijnlijk wel vergeten. Behalve dit geld, zorgde DAE ook voor veel gasten uit Zuid-Amerika: ook dit valt weg en de situatie in Venezuela helpt ook niet natuurlijk”, zegt Van der Hoef.

Rekening Aqualectra
In de tussentijd probeert het hotel zijn hoofd boven water te houden, maar dit lukt niet altijd helemaal. “De rekening van Aqualectra stond inderdaad open: we hebben een maand te laat betaald en dit was voldoende om het hotel meteen af te sluiten.”

Overheidshulp
De schuld die Plaza heeft opgebouwd, wil Van der Hoef niet vermelden. Dat het boven een miljoen ligt, ontkent zij niet. “We lossen alles stap voor stap op en zijn ondertussen bezig met nieuwe plannen. We praten met nieuwe investeerders en gaan een nieuwe richting bepalen. Ook willen we een afspraak met minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning. De overheid moet iets doen om de hotels op Curaçao te helpen.”

Goedkope adresjes
Curaçao Tourist Board verklaarde eerder aan Caribisch Netwerk dat veel toeristen de grote hotels links laten liggen. Toeristen zoeken op internet of via via naar goedkope adresjes bij mensen thuis of in kleine hostels.

17 reacties op “Plaza Hotel in de problemen”

 1. Wat Krabbel op 13 Maart had geschreven is helemaal niet waar. Van waar die informatie?

 2. Zal Edgar en zijn vrienden van Greentown hier nog op willen reageren?

  Hotels blijven omvallen en dan nog lopen roepen dat er investeerders zijn om eerst ISLA troep op te ruimen en om nieuwe hotels, haven, infrastructuur te realiseren???? Begint steeds ongeloofwaardiger te worden. Ik ben niet tegen Greentown maar het is niet realistisch met wat er nu om eens heen gebeurt. Waarom wilt men niet direct investeren en pas wachten tot 2019 of beter gezegd wachten totdat de politiek iets gaat doen?

  Of heeft Edgar een zak geld gekregen om maar onrust te veroorzaken??

 3. In de Amigoe las ik dat het hotel 22 miljoen schuld heeft bij Girobank, dus als ze Aqualectra al niet kunnen betalen dan kunnen ze de bank zeker niet betalen. Alleen de rente over een dergelijk bedrag is al meer dan een ton per maand en dan heb je nog geen cent afgelost.

  Een nieuwe DAE voor Girobank?

 4. Plaza, als bouwvallige ex vandervalkpuist mag gewoon tegen de vlakte. Dat zal het aangezicht van Willemstad ook zeker goed doen. Andere hotels hebben een betere bezettingsgraad, accomodatie,service….. En houden zich daarbij ook nog aan hun onderhoudsplan.

 5. Ons normale lokale Internet loopt niet via CTEX, maar voor het grootste gedeelte via Columbus networks. (Vredenberg) jaha want die zijn ook grotendeels eigenaar van het UTS gedeelte… (Ja ook weer verkocht). En Columbus heeft recent een groot deel al weer overgeheveld naar hun kantoor in Bogota. Daarom zijn al die Columbus network werknemers in eens van een .co mailadres voorzien…
  Hou je van snorkelen beneden bij vredenberg / marie pampoen daar waar ze vis verkopen beetje naar links dan kan je de kabels zien liggen.
  Citex internet zou volgen hun ook lopen via 2 extra onafhankelijke kabels aan de noordkant. Of die er al liggen ?? kweenie.
  Dus we hebben een hardstikke mooie perperdure schuilkelder voor computers die een snorkelaar met een ijzerzaag nu wellicht volledig plat kan leggen… Go with the Flow…

  En als we het hebben over rekeningen betalen.
  Zo data centrum verbruikt heftig veel stroom en moet het ook nog eens koelen.
  Ik ben benieuwd of daar de generators niet gewoon dag en nacht draaien… Of dat ze stroom tegen een lager tarief krijgen… Waardoor de gewone burger dus weer meer moet betalen.
  En oja onze stroom voorziening is ook grotendeels in buitenlandse handen……
  Ook verkocht,…. Ja die windmolens ook. … en die nieuwe die komen ja ook….

 6. Als Plaza omvalt gaat Girobank weer voor tientallen miljoenen het schip in.

  Wie is er verantwoordelijk voor het kredietbeleid van de bank? Girobank verloor al gigantisch op DAE en gaat nog een grotere klap krijgen als Ctex dadelijk omvalt.

 7. @Jason, Hard werkende mensen zijn welkom in NL.. als je wilt komen lanterfanteren dan niet nee..

 8. Snap er niets meer van, het CTB komt iedere keer, bijna maandelijks, met zeer positieve ontwikkelingen in de bezettingsgraad van onze hotels en nu klaagt het Plaza Hotel over de lage bezettingsgraad wie probeert wie hier de zaak te vernaggelen ?

 9. CTB heeft verschrikkelijk lopen slapen. Op het moment dat touristen vanwege onrust uit de Sinai werden geevacuurd had er al lang een speciale aanbieding voor curacao moeten zijn. CTB vergeet overigens dat een toerist die in een kleine hostel of bij familie of vrienden zit vaak veel meer oplevert dan een toerist op een cruiseboot. Vaak komen de hostel touristen ook weer terug voor een hotel. Zuinig zijn op deze mensen dus.

 10. Triest eiland. Ik wil weg, maar veel andere opties zijn er niet. Naar Amerika verhuizen is moeilijk voor Nederlanders tenzij je top talent ben. Nu wil Nederland ook nog de opties voor emigratie beperken voor onze mensen. Wat is er nog meer?

 11. @Gerardus, scherp want zo is het. Slecht management laat alles verrotten. Niemand hoeft het licht uit te doen; dat doet Aaqualectra wel.

  By the way: heeft CTEX zijn Aqualectra rekening betaald, want internet is al een tijdje stroperig. Noodaggregraat opstarten?

 12. Het moet gezegd dat je zo je schulden niet managed. Hier mist een constante communicatie om het maximale te betalen en een communicatie over een constante update van een betalingsplan.

 13. 1 enkel gezin zou zijn vertrokken? Dacht t niet. Ga maar na vragen bij Renaissance waar men maar kamer heeft “weggegeven” tegen t Plaza tarief om de vrede te bewaren onder de meute die hen werd toegezonden door Plaza. En laten we niet vergeten dat ook Veneto/Holiday Beach gisteren werd afgesloten, en ook zij gasten elders hebben ondergebracht. Wat heeft CTB er werkelijk over te zeggen want wat staan we er mooi gekleurd op.

 14. Beetje flauw van AQ. Waarom waren ze niet zo stoer toen Jamaaloodin maanden niet zijn rekeningen betaalde?

 15. We zullen binnenkort wel weer wat jubel statistieken te zien krijgen van onze dedicated toeristen organisaties, welke een geweeeeldig beeld schetsten betreffende de bezetting, vervoercapaciteit en het aantal `steeds meer toenemende` toeristen. In de tussentijd valt zo ongeveer het ene hotel na het ander om.

  Wordt het niet eens tijd om de zaken eens wat eerlijker en pragmatischer aan te gaan pakken? Doe eens wat aan het vuile eiland waar zo vaak zeker in de Amerikaanse reisverslagen wordt gesproken, doe eens wat aan de overvallen op de toeristen welke op het net uitgebreid aan de orde komen, en doe eens wat aan de service en taal mentaliteit.

 16. Dit “hotel” ziet er zo wie zo niet uit. Er is al jaren niets aan onderhoud of vernieuwing gedaan. Een aanfluiting voor ons eiland dus sluiten maar.

 17. Uiteraard is dit hotel gefinancierd door de bank die ook DAE financierde.

  En Ctex, dat ook geen lang leven beschoren zal zijn.

  Maar Eric Garcia drinkt in de Heeren zijn glas, doet een plas, en alles blijft zoals het was.

  Want zijn vriendjes van de Centrale Bank drinken vrolijk mee in dit old boys network.