• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ruimteWILLEMSTAD – Wereldster Bob Geldof, deejay Armin van Buuren en topmodel Doutzen Kroes moeten nog even geduld hebben. Net als ruim 250 anderen hebben zij een ticket naar de ruimte in hun bezit. De ruimtereizen vanaf Hato gaan dit jaar echter definitief niet door. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Al sinds 2011 wordt gesproken over commerciële ruimtevluchten van de luchthaven van Curaçao. Vele deadlines zijn verschoven en ook eind 2014 wordt niet gehaald. “Het maken en straks testen van de Lynx duurt langer dan wij jaren geleden aannamen”, verklaart initiatiefnemer Ben Droste van Space Expedition Corporation (SXC).

Terugbetalen
Directeur Maurice Adriaens van de Curaçao Airport Holding is niet verbaasd dat het project vertraging oploopt. De Holding investeerde jaren geleden 350 duizend dollar in het project, maar in opdracht van de Curaçaose regering betaalt SXC dat terug in termijnen. In 2017 moet dit bedrag afbetaald zijn. “Ik heb die lanceerdata altijd met een korreltje zout genomen, want alleen al een project als de Dreamliner loopt acht jaar vertraging op. In ons geval betreft het nieuwe technologieën. We voorzagen wel vertraging, het is allemaal niet zo gemakkelijk. Als we eind 2015 kunnen vliegen ben ik zeer positief.”

Conferentie
Toch is Adriaens nog altijd groot voorstander van het prestigieuze project. Onlangs bezocht hij in Washington een conferentie over commerciële ruimtevaart, samen met Gijs Winters van de Curaçaose Burgerluchtvaartautoriteit. Daar is onder meer gesproken met de Federal Aviation Authority (FAA), die de luchtvaart van Curaçao in 2011 nog degradeerde naar de tweede categorie. Winters: “Met de FAA hebben we over enkele technische aspecten overleg gevoerd, onder meer vanwege kennis op het gebied van commerciële ruimtevaart en hun mogelijke rol in het toezicht over de operaties.”

Degradatie
“Amerika is verwonderd dat wij hier als klein landje mee bezig zijn. Ze willen graag in samenspraak met ons tot oplossingen komen.”, vertelt Adriaens. Ook Droste is te spreken over de vorderingen die Curaçao maakt, maar: “Het is wel heel belangrijk dat Hato zijn categorie twee classificatie voor de internationale luchtvaart zo snel mogelijk weer terugbrengt naar categorie één.” In januari 2015 komt de FAA opnieuw controleren.

Oorzaak vertraging
De vertraging van het project heeft verschillende oorzaken. Zo is het testvliegtuig, de Lynx, nog niet gereed om testvluchten te maken. Droste hoopt dat dit wel eind dit jaar zal gaan gebeuren. “Dat testen zal dan een jaar duren voor er commerciële vluchten plaats kunnen vinden.” Als het vliegtuig gereed is, volgt een nieuwe hindernis. Concurrent Brandson is op dat punt aanbeland. Adriaens: “Hij loopt nu tegen de ambtenarij aan. Er is een vergunning nodig om te kunnen vliegen, maar de Amerikanen zijn nog niet klaar met die wetgeving.”

Wetgeving
XCOR, de producent van de Lynx, heeft uiteindelijk ook zo’n Amerikaanse vergunning nodig, maar om te kunnen vliegen vanaf Curaçao moet ook de Curaçaose wetgeving op orde zijn. Sinds vorig jaar ligt er conceptwetgeving van de landsverordening ruimtevaart klaar, maar die is nog niet ter advies aan de Raad van Advies voorgelegd.

Landsbesluiten
Winters: “Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de totstandkoming van een aantal Landsbesluiten. Dat zijn uitvoeringsregelingen waar in de verordening naar verwezen wordt. Ze regelen zaken als de specifieke standaarden/vereisten voor een ruimtevlucht, en geven nadere uitwerking aan bijvoorbeeld de registratie- en verzekeringsplicht.”

Negen maanden
Die landsbesluiten zijn nog niet klaar. Indien die uiteindelijk naar de Raad van Advies zijn geweest, zal dit alles nog door het parlement en de Raad van Ministers goedgekeurd moeten worden. “Dit hele traject kan zeker negen maanden in beslag nemen”, besluit Winters.

11 reacties op “Ook dit jaar geen retourtje ruimte”

 1. (gebakken)lucht reizen….

 2. Daar gaan je Doekoes als al een ticket heb gekocht.

 3. Fijn, dat iedereen probeert ook de mogelijke positieve kanten van dit project te zien…! Wat een stelletje verbitterde burgers bij elkaar die eigenlijk op alles negatief reageren…well done!

 4. Dit hele project meurt naar oplichterij en goed nadenkend kan dit project niet anders dan mislukken aangezien ook Gerrit de Raaf, Hakim en jamooladin erbij betrokken zijn en dat zegt al genoeg!.

 5. gelukkig hebben we al wat geld terug van die cowboys.

 6. @Jaqueline

  Ja laten we eens een prijs lijstje maken

  Opleidings schip O. L 30 miljoen
  ALM schuld bij het sehos en svb 20 a 30 miljoen
  De beach voor toenmalig van der valk 30.000.000 of meer aan schade vergoeding
  De golf baan van 20 mljoen van het hyatt
  Wildwater park was ook 20 miljoen of zo.. (Cova vloog vliegt overigens ook vaak naar de usa… zou daar ook een bankrekening zijn..)
  Oospunt otwikkeling.. ook al disk 50 miljoen aan schadevergoedingen.
  Aqua electra verkocht… — Hoogste stroom en water prijzen ter wereld..
  Rotondes en drempels in Marie Pampoen.
  Dremples plaatsen en weghalen.
  Loop project op zondag met 10 plus WC hokken… ook mooie truuk..
  Gebouwen van de overheid huren tegen fantastische bedragen. binnekort het nieuwe pandje van economische zaken aan het water wordt weer superdelux.

  Wie weet meer ?

  Vergat ik bijna.
  De Commissie Economische Ontwikkeling die met het project kwam… 02-2013
  Alex Rosario was voorztitter… Zou die zo aan dat half miljoen komen ?
  Grappemakers.

 7. @Dasilva, en wie zijn de heren oplichters? juistem, 2 makambas en een bijdehande duitser. defuntu shon Wiels semper a bisa; mi a taha bosonan.

 8. Dit is de zoveelste fantasie die op het eiland in rook opgaat voordat ze zelfs maar begonnen zijn.

  Anderen? Het wild water park van Errol Cova, DAE, Hyatt en binnenkort Ctex.

 9. Dit is vanaf het allereerste begin al oplichterij geweest. Het hele ticket vooraf betalen, een belofte van vliegen in 2014, waarmee je een van de eerste mensen uit jouw land in de ruimte zou kunnen worden en dan uitstel op uitstel terwijl Virgin Galactic al bijna klaar is en wel snel met passagiers naar boven gaat, waardoor jouw trip, als ie ooit al plaatsvindt, al lang niet meer speciaal is en je er dus veel te veel voor betaald hebt. Ik voorzie dat Bernie Maddox over een paar jaar een paar nieuwe celmaatjes krijgt: Meneer Droste en meneer Mol.

 10. Wel ja.
  We kunnen nog niet eens een ziekenhuis geregeld krijgen.
  Maar we proberen wel mee te doen met ruimte vluchten.
  Elk overheids luchtvaart project tot nu is failliet gegaan met achterlating van hele grote schulden.

 11. Gebakken lucht!