• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Minister Charles CooperCURAÇAO – “Het is een racebaan geworden op de weg naar Blue Bay sinds de drempels weg zijn”, zegt Ilona Janga van Stichting voor Kinderen met Autisme tegenover Caribisch Netwerk. “Voorheen konden we met de kinderen boodschappen doen bij de toko hier in de straat, maar dat is nu nauwelijks meer te doen.”

450 Drempels worden binnen twee jaar na plaatsing weer verwijderd. Volgens minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Earl Balborda heeft de huidige regering geconstateerd dat er teveel drempels zijn aangelegd zonder een duidelijk plan. Oud-minister van VVRP Charles Cooper is het hier niet mee eens: “Voor bijna alle drempels was een hele goede reden.”

Geen management
“Er was geen duidelijkheid of management bij het leggen van de drempels”, gaat Balborda verder. “De situatie is onderzocht door Stichting Overheidsaccountantsbureau (SOAB) en er is besloten een aantal drempels weg te halen.” Het weghalen van de drempels kost veertigduizend gulden, maar volgens Balborda was dit al begroot. “Het plan had alleen nog goedkeuring nodig.”

Klachten
Nadat de nieuwe rubberen drempels waren aangelegd, stroomden de klachten binnen bij het ministerie. Ook namen burgers zelf het heft in handen en verwijderden de drempels van de straat. “Op grote wegen zorgden het voor veel verkeersstremming en dat willen we nu tegengaan”, zegt Balborda. “Vooral op plekken waar er geklaagd is, zijn de drempels weggehaald. De drempels worden nu geplaatst op kleinere wegen. In de buurt van scholen zijn de drempels wel blijven liggen.”

Verschillende visie
Ex-minister Charles Cooper vermoedt dat er binnen Dienst Openbare Werken (DOW) verschillende visies waren op het drempelbeleid. Hierdoor is er onduidelijkheid ontstaan. “Er waren twee groepen en ik denk dat het hoofd van DOW met een groep is meegegaan en de rest het daar niet mee eens was. Minister Balborda heeft geruchten gehoord over corruptie en is begonnen met het verwijderen van drempels.”

Beleid
De meeste drempels zijn gelegd toen Cooper minister was en hij is het nog steeds eens met de manier waarop dit is gedaan. “Als minister beslis je niet waar drempels komen en hoeveel”, reageert hij op de opmerking dat de drempels zonder management en plan zijn gelegd. “De DOW en politie voeren het beleid daadwerkelijk uit, maar je bent wel eindverantwoordelijke. Soms vroeg ik mij af waarom er ergens een drempel lag en ik kreeg altijd een duidelijke reden.”

‘Niet nagedacht’
Cooper vindt op zijn beurt dat het verwijderen van de drempels roekeloos gebeurt en gevaarlijk situaties creëert. “Kijk naar de scholen in Koraal Specht of het sportveld Suvek. Ook bij het Breezes Hotel zijn de drempels weggehaald: deze lagen er juist omdat toeristen zo rustig het hotel konden verlaten of binnengaan. Zo zijn er tig voorbeelden. Er is geen studie gedaan en niet nagedacht over de verwijdering. Als er iets gebeurt door deze gevaarlijk situaties, is de minister verantwoordelijk.”

Drempel weg/terug
Janga heeft inmiddels een verzoek om een drempel in de straat bij haar stichting te herplaatsen ingediend. “Ik heb in februari een brief geschreven en ik hoop snel iets te horen.” Anderen die graag een drempel (terug) willen kunnen hun verzoek indienen bij minister Balborda of DOW.

Elisa Koek in gesprek met Charles Cooper.

14 reacties op “‘Gevaarlijke situaties door verwijderen drempels’”

 1. Beter zou zijn als het Cooper alleen nog werd toegestaan in de rechtbank te spreken, tijdens de behandeling van (vele) rechtzaken die tegen hem aangespannen kunnen worden.

 2. Weghalen op grote doorgaande wegen is prima en deze verplaatsen naar drukke wijken, waarin scholen e.d. zitten is ook prima. Streef ook eindelijk eens naar uniformiteit, want de variatie aan drempels op het eiland is enorm te noemen: hoog, laag, breed, kort en steil, hobbelig, langwerpig. Men bouwt maar wat. En dan zie je die taxibusjes de meest idiote capriolen uithalen om die vierkante drempelvorm te kunnen ontwijken. Schitterend vermaak! De twee drempels vanaf rotonde naar Zanzibar kun je overigens met hoge snelheid makkelijk ‘nemen’…

 3. Interessante mix van reacties . . . maar de grondoorzaak van alle problematiek ligt natuurlijk bij het rijgedrag van ons allemaal op dit eiland. Als je een drukke weg vol mensen ziet, voetgangers, een school, sportveld, winkelend publiek, etc. oftewel grotere kans op overstekende voetgangers, dan minder je als verantwoordelijk weggebruiker toch sowieso je vaart? Denk ook aan voetgangers langs de weg, trottoirs hebben we weinige, minder dan ook je vaart. Vergeet niet wat een schrikeffect het op een voetganger heeft rakelings door hardrijdend verkeer gepasseerd te worden, denk ook aan het zuigend effect van hardrijdend verkeer. En ga zo maar door. Eigenlijk simpelweg een kwestie van even nadenken en je verantwoording nemen.

 4. In mijn ogen de plastic drempels zijn goed. Ze zijn niet te hoog en autorijders moeten snelheid verminderen. Wat Balborda wel weg moet halen zijn de “drempels” die van cement en bakstenen gemaakt zijn. Die rare drempels kan je vinden bij Zuikertuintje etc.

 5. @Messi Dat is me ook overkomen. Ik kon Naf 82 neertellen voor 4 maaltijden fastfood bij Wendy’s op de airport. Gewiekste Lation’s zijn het. Je kunt niet anders dan je verlies te nemen en nooit meer terug tekomen. Ik kreeg overigens ook geen bon.
  Maar geef Wendy’s eens ongelijk wanneer je ziet hoe rond en dik Charles Cooper zich heeft gegeten over de rug van het publiek. Was het niet ook Wiels die burgelijke ongehoorzaamheid propageerde?

 6. Alweer geen visie op dit eiland ,we doen maar wat ! in het buitenland wat gezien en hupsakee Maar iemand heeft weer zijn zakken gevuld , maar ja nos mes por

 7. 15 gulden voor een hamburgertje bij Wendy’s op Hato, dat is pas diefstal. Vooral omdat de prijs op het bord 7 is, maar dat blijken dollars te zijn maar dat staat nergens aangegeven.

  En een bonnetje krijg je ook niet, ik neem aan omdat je dan ziet dat er ook nog eens OB wordt bijgeteld wat verboden is.

 8. Plannen maken, doe ff normaal. Moet ik overwerkt geraken of zo?
  Die dingen staan trouwens nu leuk als tuinpad, hoor. Kom maar eens bij mij kijken? 🙂

 9. Ik was getuige van het plaatsen van die drempels, vanuit een oud pick upje, soort van random neergelegd, heel raar. Dat was dan een overheidsaanbesteding. Waardeloze drempels trouwens, je rijdt je auto er op stuk. De reden dat ze zijn weggehaald is dat er genoeg gaten in de weg zitten om racen te voorkomen, gewoon even het regenseisoen afwachten dus.,

 10. Aan geldverspilling (lees zakken vol proppen ministers van verkeer en het kabinet Gerrit de Raaf) van de overheid zijn wij onderhand wel gewent. Het zou dan ook goed zijn als het OM eens actie gaat ondernemen tegen deze asociale zakken vullers,de bevolking betaald al deze onzin en een kleine privé gemeenschap word er rijk van met behulp van deze gekozen?? rakkers.

 11. Voorheen waren er ook geen drempels op die weg.. Trouwens er is zeer weinig verkeer op die weg. Was toch al belachelijk om elke 10 meter een drempel te hebben waardoor het alleen toegangelijk was voor 4×4..

  Moet Curacao het drempel en rotonde eiland van de Caribbean worden?

 12. omfg dus wat weer 40.000 uitgeven om ze weer terug te leggen? hahaha

 13. Alweer zo een voorbeeld van een goed doordacht plan, niet dus. Het enige wat overduidelijk is dat we hier dik voor hebben betaald en nu dus weer om die dingen weer weg te laten halen.
  De aanbesteding en de uitvoering stonken aan alle kanten, hier heeft iemand weer goed zijn zakken mee gevuld.

 14. Ik zie Charles Cooper als een ongekende graaier die niet voor niets niet door de screening kwam voor het dramatische kabinet Schotte.

  Desalniettemin moet ik hem gelijk geven, de drempels werkten wel degelijk verkeersveiligheid verhogend.

  Het is dan ook belachelijk dat minister Balborda, voorheen assistent personeelszaken, ze heeft laten weghalen om maar populair te worden bij wegpiraten. Zoals hij recent poseerde bij een monument voor motorrijders, het gajes van de weg.