• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Andre BosmanCURAÇAO – VVD’er André Bosman heeft nog geen meerderheid voor zijn initiatiefwet waarmee hij eisen wil stellen aan de vestiging van kansarme Antillianen in Nederland. Dat bleek vandaag tijdens de behandeling van zijn voorstel. Vooral de oppositiepartijen uitten harde kritiek. 

D66 sprak van ‘rassenwetgeving’. Maar ook coalitiepartij PvdA kan nog niet instemmen met het huidige voorstel.

‘Prullenbakinitatiefwetsvoorstel’
Gerard Schouw (D66) ging vol op het orgel. “Dit is een prullenbakinitatiefwetsvoorstel.” Hij sprak verder van ‘symboolpolitiek’ in verkiezingstijd en van ‘broddelwerk’. Behalve principiële bezwaren – de wet is in strijd met het verbod op rassendiscriminatie – is de wet volgens hem ook niet te handhaven. Inwoners van Curaçao, Aruba en Sint Maarten bezitten namelijk een Nederlands paspoort en kunnen makkelijk via België het land binnenkomen, voorspelde hij.

Burgerrechten afgepakt
GroenLinks, de SP en de ChristenUnie uitten vergelijkbare bezwaren. “Er wordt een wig gedreven tussen ons en de eilanden, tussen de ene Nederlander en de andere Nederlander”, zei Gert-Jan Segers (ChristenUnie). “Een van de meest essentiële burgerrechten wordt afgepakt: het recht op vrije vestiging binnen het koninkrijk.” Sharon Gesthuizen (SP) zei zich niet aan de indruk te kunnen onttrekken dat sprake is van discriminatie.

Overlast
Deze partijen onderkenden wel dat Antillianen in Nederland voor overlast zorgen: ze hebben vaak een uitkering en zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers. Maar die moeten ter plekke worden aangepakt met beter onderwijs en werk, zei Schouw. “We moeten het probleem niet verplaatsen.”

‘Fundamentele bezwaren’
Ook coalitiepartner PvdA liet weten nog niet te kunnen instemmen met de wet. Kamerlid Roelof van Laar liet weten ‘fundamentele bezwaren’ te hebben tegen het voorstel. Bosman moet zijn wet op belangrijke punten aanpassen, zei hij. De wet maakt nu onderscheid op grond van afkomst, en dat is voor de PvdA’er ‘uit den boze’.

Regeling
Ook worden nu alle Antillianen geraakt door het voorstel, terwijl de wet zich alleen zou moeten richten op kansarme eilandbewoners. Dan gaat het om Antillianen zonder diploma of met een strafblad. Als de VVD het voorstel op deze fundamentele punten aanpast, kan de PvdA er wel mee instemmen, zei hij. De PvdA is namelijk ook voorstander van een regeling die de vestiging van kansarme Antillianen reguleert, zei hij.

Te ver
Het CDA is eveneens voor het stellen van eisen, maar vindt het huidige voorstel te ver gaan. “Wij gaan hier niet met open ogen een wet aannemen die strijdig zou kunnen zijn met mensenrechten”, zei Madeleine van Toorenburg. “Maak er iets van wat wel te vreten is”, gaf ze als advies.

‘Ongebreidelde instroom’
De PVV en SGP steunen het voorstel van Bosman wel. VVD’er Malik Azmani verdedigde het voorstel van zijn collega waarmee een eind wordt gemaakt aan de ‘ongebreidelde instroom’ van kansarme inwoners van Curaçao, Sint Maarten en Aruba. Zij moeten aan een aantal voorwaarden voldoen als ze naar Nederland willen komen. Zo moeten zij een baan hebben of een studie volgen. De VVD wijst erop dat deze eilanden dezelfde criteria hanteren: Nederlanders die zich in het Caribische deel van het koninkrijk willen vestigen moeten ook aan een aantal criteria voldoen.

© Novum

17 reacties op “Geen meerderheid voor Bosmanwet”

 1. en nog iets Antilliaantje

  PHILIPSBURG – De onderdanen van alle 28 lidstaten van de Europese Unie moeten van rechtswege in St. Maarten worden toegelaten als zij aan enkele simpele voorwaarden voldoen. Het land mag niet langer onderscheid maken tussen deze migranten en Europese Nederlanders die zich in St. Maarten willen vestigen.

  Het Gerecht in Eerste Aanleg heeft deze uitspraak gedaan nadat Jeroen Veen en Willem Nelissen, advocaten verbonden aan het kantoor van Lexwell, een zaak hadden aangespannen tegen de minister van Justitie. Dit deden zij voor een burger uit Slowakije, aan wie de toelating van rechtswege was geweigerd.

  Dit gaat dus ook gelden voor Sushi Curacao. ;Een troost :: er zullen niet veel andere europanen zijn die zich op krimi-Curaçao willen vestigen

 2. Hallo ANTILIAANTJE.

  Kent u die van de klok en de klepel?
  Het aantal Europese Nederlanders dat zich op Curaçao mag vestigingen is onbeperkt.
  Daarover staat sinds 2000 niets meer in de Curaçaose toelatingsregeling. Alleen een verklaring van goed gedrag en middelen van bestaan zijn de criteria.
  Verdiep je eens wat meer in de materie voordat je onzin debiteert! ( MFK?)
  En dat is wat Nederland ook wil. Goed gedrag en middelen van bestaan. Vreemd hè ?

 3. Het feit dat Europese Nederlanders niet vrij kunnen vestigen op de caribische eilanden heeft met name te maken met het feit dat er geen 16 miljoen Nederlanders op de eilanden kunnen vestigen. Daar is simpel weg geen plek voor. Toen Nederlandse Antillen in 1954 een land werd binnen het koninkrijk voorzag Nederland dit als een probleem en heeft Nederland samen met NA vastgelegd dat Europese Nederlanders zich niet zomaar kunnen vestigen op de eilanden.
  Dus voor de mensen die onzin roepen dat de eilanden discriminerende wetgeving heeft lees je aub in!!!
  Zoals hierboven beschreven is dit door Nederland en de voormalig NA met een totaal ander doel vastgelegd.

 4. @henki,

  nou ik denk niet dat er veel kansarme NLers naar Curacao komen voor de uitkeringen of de baantjes die slecht betaald worden en ook niet te vinden zijn hier.
  dus dat is een zin die geen hout snijdt.
  Er zullen wel criminele NLers komen, maar dat is een ander verhaal.
  Deze hebben hun geld al verdient en komen het hier uitgeven, maar dat vinden onze maffia politici geen probleem.
  duur huis en boot op Jan sofat.
  die patsers pik je er zo uit.

 5. Het tegenwerken om het probleem in een Rijkswet te vervatten zal de eilanden niet helpen. Er is jarenlang uitstel bereikt, dat wel, maar over enkele weken komt Bosman met een softe versie van het huidige wetsvoorstel, welke zal worden aangenomen geheel volgens de afspraak in het regeeraccoord. Een gang naar het Europese Hof zal de eilanden heel veel geld kosten en succes is niet verzekerd. Kijk hoeveel het heeft gekost en wat het heeft opgeleverd, toen Curacao als voorwaardig lid van het IOC wilde worden aangemerkt.

 6. @ Sander,

  En aangezien de eilanden hun wetten niet aan wensen te passen moet deze wet in Nederland dus gewoon wel worden doorgevoerd.
  Wie niet luisteren wil moet maar voelen.

  Kan het nog simpeler ?

 7. @ Pikatje

  Die halve Marokkie draagrt een jurk als een Tokkie, daarom staat hij erachter.
  De VVD hanteert een excuus-Marokkie.. Net als wijlen Pim Fortuyn een excuus neger had. Wat is hun volgende zet, thee drinken voor de verkiezingen met Marokkanen in Utrecht… of met Polen in Eindhoven?

  De bos in met bosjesmannetjes wet…

 8. @ henki schreef: Hoeveel kansarme Nederlanders komen hier niet onze banen inpikken.

  Kunt u daar voorbeelden van geven ?

 9. Hieronder een stukje van het PvdA “bezwaar”.. Het gaat de PvdA alleen om het onderscheid naar geboorteplaats. Als Bosman de wet zo aanpast dat hij geldt voor iedereen uit de Antillen ONGEACHT geboorteplaats, is de zaak geregeld. Verder vindt ook de PvdA…(citaat)

  “…..De problemen met Antillianen zijn echter dusdanig dat er meer nodig is. Wij zijn daarom al langere tijd voorstander van een regeling die de vestiging van kansarme Antillianen in Nederland reguleert. Dit moet alleen gaan om de mensen waarvoor hier geen goed perspectief is. Daarom willen wij dat Antillianen zonder diploma of met een strafblad zich niet zomaar in Nederland kunnen vestigen. Deze mensen hebben grote kans om in Nederland in de criminaliteit te vervallen en dat is voor niemand goed. Zij kunnen wat ons betreft alleen naar Nederland komen als ze werk hebben of op een andere manier voldoende bestaansmiddelen hebben. Ook scholieren en studenten blijven natuurlijk welkom…..”

 10. voor mij hoeft deze wet ook niet!!
  Maar wel de wetten op de eilanden ook aanpassen.
  want ongelijkheid en discriminatie, daar ben ik geen voorstander van.

 11. jammer dat ze de wet niet hebben aangenomen , inmmers dan hadden we ze met gelijke munt terug kunnen betalen. Hoeveel kansarme Nederlanders komen hier niet onze banen inpikken.

 12. “De PvdA is namelijk ook voorstander van een regeling die de vestiging van kansarme Antillianen reguleert, zei hij….”

  Dat wordt dus nog even sleutelen aan een polder-compromis, want ze hadden het al in het regeerakkoord afgesproken met de VVD.

 13. Geschiedenisles… vooral voor Henk en Ingrid…

 14. Laten we even voorop stellen dat de tweede kamer, die de bosmanwet heeft afgewezen, voor 97% uit Nederlanders bestaat. Dus voordat de YdK weer de schuld krijgt, graag je pijlen richten op de tweede kamer.

 15. Maar met een alternatief om het probleem met kansloze jongeren aan te pakken komen ze niet mee.. en verder opvallend dat Curacao en Aruba wel een apartheid en racistische immigratie regelen mag hebben.. Waardoor een van de meest essentiële burgerrechten wordt afgepakt: het recht op vrije vestiging binnen het koninkrijk!

 16. Zelf een aantal jaar op Curaçao gewoond. Daar had ik als Nederlander wél een werk- én verblijfsvergunning nodig! Dat in combi met een Verklaring omtrent gedrag!

  Vandaar ook dat deze issue speelt. Zal overigens nooit door de kamers komen, en is heel gemakkelijk te omzeilen via een ander EU land.

  Maar wel goed dat het aan de kaak wordt gesteld!

 17. Klinkt als : Het is niet eerlijk, want zij doen het ook.
  Amusant dat een politicus met half-Marokkaanse afkomst, een dergelijk wetsvoorstel volledig steunt.