• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. De Arubaanse MEP-politica Mireille Sint Jago (MEP) ageert tegen de Bosmanwet, die morgen in de Tweede Kamer besproken wordt.

De Bosmanwet van Kamerlid Bosman (VVD), om wettelijk de toelating van inwoners van de overzeese koninkrijksdelen te reguleren, is niets anders dan apartheidspolitiek. Het verbaast mij dan ook dat het zover heeft kunnen komen dat deze initiatiefwet uit de catacomben van een liberale partij heeft kunnen ontsnappen. Het is ongelooflijk dat de VVD Bosman zijn gang laat gaan om de vestigingsvrijheid van de Caribische leden van het koninkrijk aan banden te leggen, inclusief een regeling om mensen terug te sturen naar hun geboorteland als ze zich schuldig hebben gemaakt aan criminele activiteiten. Dit vanwege het feit dat deze wet gebaseerd is op het selecteren van bevolkingsgroepen binnen het Koninkrijk op basis van etniciteit.

Ik zie grote overeenkomsten tussen deze segregatiewet van Bosman en de manier waarop in Zuid Afrika soevereiniteit in eigen kring uiteindelijk verworden is tot een gruwelijk apartheidsregime. Louter het feit dat een wet als deze niet al neergeschoten is door de leden van zijn eigen partij voordat het de catacomben van de VVD verliet en vervolgens alleen door de D66, Christen Unie en GroenLinks is verworpen, getuigt van de mate waarin sociaal-economische verzuiling en indoctrinatie binnen ons koninkrijk verworden is tot een onderdeel van de Nederlandse (politieke) cultuur, waardoor sommige Nederlanders ‘meer Nederlander’ zijn dan anderen.

De publieke opinie is zodanig, dat men denkt dat het totale criminaliteitsprobleem in Nederland opgelost zal worden, wanneer men de vestigingsvrijheid van Antillianen en Arubanen reguleert. En hier speelt Bosman handig op in. Bosman legt de schuld van alle criminaliteitsproblemen in Nederland op de schouders van een minderheidsgroep, om zodanig kiezers op zijn hand te krijgen. Het is rond uit schandalig te noemen hoe Bosman zijn populistische politiek bedrijft en het Nederlandse volk zegt wat het wellicht wil horen, om op deze manier stemmen voor de VVD of zichzelf te winnen. Hebben we dan niets geleerd uit het verleden?

Met preventiebeleid wordt niet bedoeld het voorkomen dat landgenoten vanuit een ander werelddeel het land kunnen binnenkomen. Een preventiebeleid moet bestaan uit het verstrekken van gelijke kansen aan iedereen binnen het koninkrijk. Investeren in onderwijs op maat, dat is preventiebeleid te noemen. Het trieste is dat een groep die reeds op alle fronten moet vechten om dezelfde kansen als anderen binnen het koninkrijk te krijgen, niet die bescherming door de Nederlandse Staat ontvangt waar men recht op heeft. Het is immers de taak van de Staat om alle burgers te beschermen, dus ook de minderheden. Het doel van onze democratie, meeste stemmen gelden, is geen vrijbrief om fatsoensnormen en grondwettelijke rechten te vertrappen. Het überhaupt bespreekbaar maken van deze wet draagt bij aan de verdere demonisatie van ‘De Antilliaan en Arubaan’, met alle gevolgen van dien.

49 reacties op “Ingezonden: ‘Bosmanwet is apartheid’ (1)”

 1. @jackson, een minderwaardigheidscompleks jegens blanke mensen is wat anders dan een zgn superieuriteitsgevoel jegens zwarte YDK.
  En het is tijd om in het heden te leven en naar de toekomst te kijken.. niet blijven leven in 150 jaar geleden.. Ik heb het niet over Napoleon hoor!

 2. Philippe,

  Heb jij nou ook al zo’n slecht leesvermogen. Doe toch ajb niet zo kinderachtig…

  Edgar is gewoon een slechte lezer, dus neem eerst zelf de moeite om te kijken of er uberhaubt gesproken wordt over terugbetalen. Edgar is volgens mij een beetje in de war met een ander nieuwsbericht, vermoedelijk door of te veel alcohol of een ander stimulerend middel.

  Zo te zien wordt mijn eerder bericht gericht aan Edgar niet gepublished… en zijn reactie is het niet waard om een 2e poging te wagen.

 3. ​@Jackson. Tips voor het berekenen van de slavernij compensatie kunnen gevonden worden in de Amerikaanse jurisprudentie. Een handjevol cubaanse slaven is er al in geslaagd een claim van 80 miljoen dollar toegewezen te krijgen. (met rente nu 120 miljoen). Er liggen dus kansen. Curacao staat nu in de Amerikaanse juridische handboeken als voorbeeld hoe je dat succesvol kunt aanpakken.
  http://www.law360.com/m/articles/478895/curacao-claims-sovereign-immunity-to-duck-80m-judgment

  ​Wel raar dat Asjes zo stil is op dit thema. Als Statenvoorzitter wilde hij zelf ook voor de slavernij schadevergoeding vragen. ​Is hij en de is de PS van koers veranderd, of was het destijds alleen maar verkiezingsrethoriek? ​

  ​@Paulina, Ook in de EU kun je worden uitgezet. (Binnenkomen is van buiten EU komend nog steeds erg lastig) In Belgie werden bijv. in een jaar van 2712 Europese burgers de verblijfsvergunning ingetrokken. Het waren met name Roemenen, Bulgaren, Spanjaarden en Italianen. Ze moesten België uit wegens zogeheten ‘onredelijke belasting van het sociale-zekerheidssysteem’. Het kan dan gaan om burgers die hun werk kwijt zijn geraakt, niet langer student zijn of hun recht op een werkloosheidsuitkering hebben verloren. Ook werden er EU-burgers het land uitgezet wegens fraude.

 4. Als ik die wet goed begrijp, is het niet om alle criminele van welke bevolkingsgroepen dan ook in NL te weren, maar alleen Antillianen.

  Dus dan is alle criminele, “kansloze” Italianen, Colombianen, Engelsen, Marokkanen etc. etc. en misschien enkele van Caribisch Nederland wel welkom in NL?!

  Daarom kunnen de zware criminelen van andere Europese landen, zich jarenlang verborgen/schuilhouden in NL.

  Met andere woorden ze weren Antillianen, ze krijgen 1000 meer criminelen voor terug!

 5. Ik verheug mij op de onvoorziene gevolgen die deze Bosmanwet zal hebben waarvoor het niet bedoeld was.
  Gniffel, Gniffel.

 6. @ Jackson,

  Uit jouw reacties merk ik dat je graag geld zou willen zien.

  Leg eens uit: Hoeveel geld zou je persoonlijk willen hebben en op basis waarvan ben je tot die som gekomen ?

  Als je dan toch bezig bent………..wie heeft er volgens jou wel recht op en wie niet ?
  Wie gaat dit betalen ? Europa, Afrika, VS, Curacao zelf ?

  Want, beste Jackson, voor het gemak stap je maar over het feit heen dat de wetgeving op Curacao de slavernij mogelijk maakte, dus moet je dan ook niet bij de overheid van Curacao aankloppen ?
  En nu niet aankomen met het feit dat er toen blanken aan het hoofd stonden en nu zwarten. Het is en blijft nog altijd hetzelfde eiland, dus ik zou het niet meer dan logisch vinden wanneer de overheid van Curacao ook mee betaalt.

 7. Leerling Geschiedenis,

  Stop maar met praten, want zo te zien heeft jouw leraar ook al gereageerd.

  Dus omdat 2e wereld oorlog korter geleden was en jouw familie heeft er onder geleden moet men ineens de slavernij vergeten? Praat toch niet zo bekrompen, of wie neemt nu een slachtoffer rol aan? En kom ajb niet met je JULLIE, want wie zeg dat ik een YDK ben…

  Dat is het probleem met mensen zoals jij en jouw leraar, aannames en jezelf superieur voelen tov o.a. Curacaoenaars, mede doordat jij een zogenaamd iemand bent die als blanke slachtoffer zoveel heeft geleden.

  En leraar,

  Ben jij bekent met het begrip “Uncle Tom N*ggers?” Dus probeer niet de slavernij in een ander jasje te steken!

  Sander,

  Gelukkig ben jij de bruggenbouwer of niet? Jij bouwt mee aan een wereld voor iedereen… ga zo vooral door en als je een lange neus hebt, wilt nog niet zeggen dat je veel verder nadenkt 😉

 8. Het terugkomen op het slavernijverleden wordt door sociologen wel verklaard vanuit het gemis aan een duidelijke culturele achtergrond. De slavernij geeft iets gezamenlijks dat er voor die tijd niet was, bovendien geeft het een interne cohesie die zich kan afzetten tegen andere groepen. (Nederland heeft het zelfs nog een beetje als ze tegen Duitsland voetballen…) Het schept een band. We moeten ook niet vergeten dat de slaven die op Curacao kwamen ook van verschillende delen uit Afrika kwamen en elkaars taal niet spraken, noch elkaars cultuur kenden. Zie wat er in NL gebeurt met de multi culti ambities. Het is lastig samenleven en opbouwen als je niet eenzelfde achtergrond hebt. Als de slavernij geschiedenis erin zou voorzien dat we als land eendrachtig worden.. Hoera!

 9. @leerling, Verdiep je dan ook in de slavernij en ga na wie wie tot slaaf maakte en wie wie verkocht?

 10. Jackson, Mijn vader heeft WO 2 meegemaakt en er zijn verschillende familieleden van mij dus vermoord tijdens WO 2. En zo is dat meer Nederlanders.. Terwijl jullie hier in de zon lagen en vrijwel geen nazi zagen heeft het Nederlandse volk onder terreur geleefd en moest men bloembollen eten om te eten. 7/11 is pas een korte tijd geleden.. Jouw volk kan echter hier weinig sympathie te tonen.. Ik hoor al veel van allochtoonse jongeren. WO 2 tja is niet onze oorlog geweest. En daar moet ik begrip voor tonen? Slavernij is al meer dan 150 jaar geleden.. Jou opa heeft het niet meegemaakt! Als ik het over hertog Alfa ga hebben dan zeg jij ook tegen mij. ja maar dat is al zo lang geleden.. Daarnaast mbt Slavernij is dit iets van de eeuwen al door.. Waarom zou jou slavernij erger zijn dan bv de Arabische slavernij toen de Afrikanen in Europa slaven roofde.. of de slavernij in de Krim? De grote rijken van Afrika leefde op slavernij! Daar waar elk volk doorgaat met het leven blijven jullie maar sudderen in 150 jaar geleden en als een verwend kind wil je het gebruiken om er (financieel) voordeel van te houden ipv de mouwen opstropen en hard werken!

 11. @jacksen,

  blijf maar lekker zwelgen in je verschrkkelijke slavernijverleden.
  Europeanen hebben de 1e en 2e wereldoorlog achter zich gelaten en zijn verdergegaan met hun levens opbouwen
  somige mensen zoals jij willen niet opbouwen, maar zwelgen in de ellende van hun voorouders.
  veel succes.

 12. @Leraar geschiedenis,

  Ik hoop dat je dit enkel als nickname gebruikt hebt, zo niet dan zou ik graag willen weten welke school je les geeft, want daar stuur ik mijn kinderen dus niet naartoe.

  Het heeft niks te maken met wie er achterzit of niet, het gaat om de perceptie, begrip en de sympathie wat erbij komt kijken. Er is totaal geen begrip en sympathie als het om allochtonen/ donkeren in het algemeen gaat en jij bent daar een voorbeeld van. Zeg dat ik ongelijk heb voor wat betreft de voorbeelden wat ik heb aangehaald? En betrek jouw eigen mening erin.. ik durf mijn hand in het vuur te steken, dat jij 2e wereld oorlog en 9/11 veel belangrijker vindt om niet te vergeten dan slavernij… (ook al ontken je het, je weet dat je onzin l*lt).

  White supremacy is met de paplepel ingegoten en iedereen moet daar blijkbaar zijn/ haar weg invinden… ben je er niet mee eens dan komen is de wereld te klein voor een allochtoon, maar nee het ligt nooit aan een blanke en ow wee als het blanke ras “slachtoffer” is geworden van iets… NOOIT VERGETEN!

 13. @leraar Geschiedenis
  Nederland heeft alles te maken gehad met Joden vervolging Leraar. nooit gehoord van de Nederlandse Kopgeld jagers? tijdens de oorlog werd er door Nederlanders op Joden gejaagd. de Kopgeld jagers ontvingen 7 gulden en 50 cnt. voor elke gevangen of uitgeleverde Jood.
  mooie leraar bent u hoor. ik vrees dat u uw studie over moet doen.

  http://www.frontaalnaakt.nl/archives/eigen-jodenhaat-eerst.html

 14. Onderstaand tekst is uit de Antilliaanse LTU genomen en slaat op Nederlanders die zich willen vestigen op de Antillen (Curacao)
  2.4 Het in behandeling nemen van aanvragen
  Aanvragen die voldoen aan de onder 2.3 onder punt b genoemde vereiste lijsten worden in behandeling genomen.
  Bijzonder punt van aandacht is het criterium van voldoende geldelijke middelen voor de categorie onder sub f.
  Dit vereiste kan aangetoond worden middels:
  • een door de werkgever ingevulde en ondertekende werkgeversverklaring; of
  • een uittreksel van de kamer van koophandel waaruit blijkt dat de Nederlander directeur is van een rechtspersoon; of
  • een duurzaam pensioen; of
  • een bankverklaring dat betrokkene over voldoende geldelijke middelen beschikt15.
  Indien de Nederlander ook voor zijn echtgenote of partner (mits de samenlevingsovereenkomst voor aankomst in Nederland is afgesloten) een verklaring aanvraagt dient hij aan het normbedrag van Naf. 1500, = bruto per maand aan inkomsten te voldoen.
  Bij aanvragen van (voor16) kinderen van vreemde en Nederlandse (niet in de N.A. geboren) nationaliteit dienen naast het hier bovengenoemde normbedrag als aanvullende financiële zekerheid de volgende normbedragen te worden bijgeteld;
  a. kinderen tot de leeftijd van 6 jaar Naf. 250,= bruto per maand per kind
  b. kinderen tot de leeftijd van 12 jaar Naf. 350,= bruto per maand per kind
  c. kinderen tot de leeftijd van 18 jaar Naf. 500,= bruto per maand per kind.

  Zover gaat de Bosmanwet niet. Wie doet er nu aan apartheid?

 15. Jackson. Lesje Geschiedenis nodig?

  – jodenvervolging: nooit vergeten: Wat heeft nederland hier mee te maken gehad? Heeft Nederland concentratiekampen opgericht?
  – 9/11: nooit vergeten: Ik wist niet dat Nederland hier achter zat
  – slavernij: stel je niet aan en vergeet het: Slavernij is in Afrika uitgevonden, daarna verkochten afrikanen elkaar en het is door de blanken afgeschaft!

 16. De grap is dat bosman gewoon de regels van Curacao heeft genomen en deze wil toepassen in nederland. en nu is dat racisme en aparheid.. eigenlijk bedoelen ze daarmee te zeggen dat de regels van Curacao racisme en apartheid zijn

 17. 80/20 regeling op Curaçao… wat is dat dan?

  Aruba, Curacao en Sint Maarten kennen allemaal regels wanneer je als Nederlander (want dat zijn we allemaal!!) daar wilt vestigen. Waar mag het dan niet gelden voor Nederland? Daar wordt geen antwoord opgegeven. Maar wel weer gaan lopen roepen over racisme en apartheid. Wake up……

 18. De eilanden hebben deze regeling al voor nederlanders uit holland. Dus gelijke monniken gelijke kappen. waarom die eregeling op de eilanden?? omdat de eilanden bang zijn dat Nederlanders de banen dan innemen !!????

 19. http://www.astridessed.nl/antillianenwetover-racisme-en-neerlands-schandeterugkeer-naar-duistere-tijden/

 20. Ach wat lullig nou; mijn stukje weggejorist, gecensureerd, weggewassen, uitgewist, onwelgevallig verklaard.
  Ik denk dat de schrijfster over geen enkel historisch besef beschikt door overeenkomsten te zien met apartheid en zoals Quincy Gario terecht opmerkt bij P&W; dat de Antillen dezelfde eisen formuleren t.a.v. Nederlanders die op de Antillen willen wonen als in de wet Bosman zijn geformuleerd heeft te maken met het feit dat de Antillen zouden zinken onder het gewicht van de vele nederlanders. Heb ik bij geologie iets gemist?

 21. Geweldig Mireille, chapeau voor je argumentatie. Ligt in het verlengde van onze beroepsracismeslachtoffer Quincy Gario (hoeveel zal hij per maand hiermee verdienen) dat de Antillen dezelfde eisen stelt aan blanke Nederlanders omdat anders de toestroom het eiland zou kunnen doen zinken. Domheid is een vermakelijke factor in deze zure regen van kulargumentatie.

 22. Getrouwd met een fijne intelligente vrouw van Curacao krijg ik op Curacao met eenzelfde disciminatie te maken. mijn vrouw word aangesproken waarom ze niet iemand van haar eigen ras trouwt in plaats van die blanke nazi. Gewoon waar ik bijsta. over zoveel domheid moet ik lachen want als ik maar een verkeerde opmerking maak over een kleurtje dan wordt ik aangegeven. Aangezien ik ook gewoon de lokale taal spreek versta hoor ik dat er van allerlei minachting voor buitenlanders bestaat. overzeese nederlanders discrimineren als groep mijns inziens het meeste van alle groepen. “hollanders” “cabo’s” dominicanen wat dan ook alles is minderwaardig. “Curacao heeft een overwegend narcisitisch, verwend lui en crimineel volk dat zijn uitschot naar nederland stuurt. Het krijgt boeven als de politici. Antillen verwachten eisen geld van europa door zo vaak mogelijk de slavernij kaart te spelen. Daarom sleuren we die blanken zo vaak mogelijk door het slavernij museum”. geen uitspraak van mij als blanke hollander maar een uitspraak van de naar curacau terggekeerde goed opgeleide familie die zich oprecht schaamt voor zijn eigen volk dat hij na 10 jaar bij terugkeer aantrof.

 23. @ pika ;
  wat bedoel je dan met ”weer zo een die zijn klip naar de klote helpt” ?.
  je eigen ras – je eigen land -je eigen kleur-je hebzucht -of eigen kleur ?
  Je hoef geen hoogopgeleide persoon te zijn om uw woorden te ontcijferen .
  Door de drang je zelf te willen verdedigen wordt je misschien onbedoeld wel
  Racistisch.FOUTEN EN GESCHIEDENIS zijn twee dingen die je moet niet proberen weg te vegen. Daar moet je van leren,maar dan ook zo wie heeft hier het meeste om voor te vrezen. Alleen een eerlijk antwoord kan je uit dat bevreesde situatie helpen,kan je je zelf die vraag stellen en antwoorden te gelijk?

 24. Neo kolonialisme ten top….. gebrainwashte reacties van het ow zo tolorante en liberaal Nederland, waar de “eigen volk eerst” gehalte er vanaf straalt.

  Nederland en alle neo kolonisten die deze huidige (extreem) rechtse gedachte er op na houden, mogen best wel op de blaren zitten. Geschiedenis les zal ook niet verkeerd zijn, want door het Nederlands beleid is deze huidige situatie ontstaan, dus ajb loop niet te zeiken.

  – jodenvervolging: nooit vergeten
  – 9/11: nooit vergeten
  – slavernij: stel je niet aan en vergeet het

  Tja de “overwinnaar” blijft de geschiedenis schrijven, alleen wordt de geschiedenis nu ook blootgesteld dus dient de.politiek haar beleid ook aan te passen.

  Walgelijk!

 25. Van de MEP.. of te wel de MAN-MFK-FOL van Aruba… Daar kan je weinig zinnigs van verwachten!

 26. Lees hier mijn mening op joop.nl

  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/25886_vrije_vestiging_voor_iedereen_overal_in_het_koninkrijk/

 27. @ Antonio schreef: P.s., heb ook nog een kippebotje tussen mijn grote neusvleugels zitten.

  Antonio,

  dat heet tegenwoordig een neuspiercing.
  (het is enigszins de bedoeling dat je met de tijd meegaat)

 28. Een discussie is goed over het onderwerp alleen is Apartheid een totaal andere bewoording voor dit onderwerp. Het is niet een te vergelijken.

  Simpele vragen zijn waarom is iedereen op de antillen (algemeen even) op de tenen is getrapt?
  Ik als Nl’er moet bij aankomst op Hato eerst in de rij bij niet inwoners (scheiding van land van herkomst), 2 ik moet een immigratie kaart invullen om maar 1 dag te verblijven of meerdere. 3 wil ik me vestigen dan moet ik (wat andere ook al aangeven) een VOG hebben, Geld op de rekening (mag geen last van de samenleving worden), onderkomen moet ik hebben, Een tijdelijke ziekte kostendekking op moment van aanvraag en dat kan nog al duren. Zo zijn er waarschijnlijk nog meer punten.

  Waarom mogen deze simpele spel regels niet tellen voor de nederlanders uit het Caribische deel als ze naar NL komen.

  Tuurlijk de wet is niet helemaal op alle punten goed of toepasbaar maar men roept altijd gelijke rechten en gelijke plichten of gelijke monniken gelijke kappen waarom wil dat nu dan niet hebben immers nederland of de bosman wet heeft de zelfde beginselen als iemand naar de antillen wil komen. En hier (antillen) wordt dit reeds toegepast.

  De uitkomst van het debat zou zijn dat Bosman nog eens moet kijken of er op diverse punten niet iets aangepast kan worden.

  We zullen zien wat de uitkomst wordt of is van het debat morgen.

 29. Lieve gekke rare hypocriete Mireille,

  Kwoot, voor jou, van Nederland:

  “Best gek, want iemand met werk, studie en/of familie lijkt ons juist prima te integreren. Dat eisen is allesbehalve iemand bewust buiten de samenleving plaatsen. Sterker nog, waarom zou je überhaupt naar de andere kant van de wereld willen verhuizen als er geen werk, studie of familie op je staat te wachten?”

  (c) en Doei!
  Ga maar weer breien…

 30. Gewoon doorlopen mensen… Niets aan de hand… Gewoon weer een hypocriete politica die met eigen maten meet… Man, man, man. Hoelang denken de mep en de Antonio’s / Quincy Dario’s van deze wereld nog de rassisme- en discriminatiekaart te trekken? Het is toch niet geloofwaardig meer. Ik ben een zeer tolerant mens maar krijg door zulke mensen enorme rassistische neigingen en dat wil ik dus niet.

  Gelijke monniken, gelijke kappen!

  Dus ook voor u!

 31. Is het zo onredelijk om mensen te weigeren die zonder enig perspectief (werk, studie of familie) naar Nederland komen? Andersom schijnt het al jaren zo te gebeuren.

 32. @Antonio,
  Een heel klein beetje Surinaamse beschaving zou je een
  heel eind in de goede richting kunnen helpen.

 33. Eigenlijk is de oplossing dat alle kansarme en criminele YDK per heden naar Aruba gaan om daar te wonen. Mw. St. Jago is immers anti apartheid en zal met vreugde deze mensen ontvangen. Laat maar zien mw. St. Jago dat u niet discrimineerd!
  Geen woorden maar daden! anders ben je HEEL hypocriet bezig!

 34. Beste antonio/a,
  er is geen woord gerept over een zgn kleurtje….die je zou hebben. Nou niet weer in de slachtofferrol vallen. Zwart, wit, paars of geel, maakt me niet uit…STOP MET DIE SLACHTOFFERROL en AAN DE SLAG!!! ipv handje ophouden..
  Als je dat niet meer begrijpt, dan ben je er ook zo een die zijn eigen klip naar de klote helpt. Welterusten..

 35. Ach, ik moet alweer lachen om de zwakte die jullie hier massaal vertonen. Omdat jullie doodgewoon geen antwoord hebben op het stuk van señora Sint Jago, denken jullie op mijn, “door jullie veronderstelde”, etniciteit af te reageren. Maar goed, volgens jullie ben ik dus een pikzwarte neger, just because ik de rechtvaardigheid preek. Een niet-neger zal volgens jullie nooitniet kunnen beweren dat sra. Sint Jago gelijk heeft, noch beweren dat de Nederlandse politiek zo racistisch als wat is…en de bosmanwet zeer zeker niet als apartheidswetgeving bestempelen.

  Nou, ik ken er nog eentje, dhr. Brenninkmeijer, voormalige ombudsman in NL, heeft een paar maanden geleden keihard en onversneden de Nederlandse politiek als een racistische bestempeld…eh, ook hij is nog steeds geen neger geworden…Moet hij ook naar Afrika remigreren?

  P.s., heb ook nog een kippebotje tussen mijn grote neusvleugels zitten.. 😆

 36. De Curaçaose regeling is discriminatoir ! Alleen Europese Nederlanders met genoeg middelen van bestaan en een schoon justitieel blazoen worden op het eiland toegelaten.
  Alle Europese Nederlanders die hieraan voldoen worden volgens de huidige Curaçaose regels de toegang geen strobreed in de weggelegd. Al komen er 100.000. Criminelen worden dus geweerd. Als Curaçao de (begrijpelijke) kleinschaligheid als verdediging wil
  gebruiken dan moet de regeling gewijzigd worden: alle overzeese Nederlanders worden zonder meer toegelaten , crimineel of niet, wel of geen middelen van bestaan tot dat
  een vast te stellen aantal Nederlanders zich op Curaçao hebben gevestigd (numerus fixes).Pas dan kan Curaçao hetzelfde eisen van Nederland! Nu eist Curacao een regeling terwijl hun eigen regeling discriminatoir is. (eigenlijk ook een soort Apartheid maar dan niet op afkomst).

 37. ik zie het niet als apartheid, maar gelijkheid.
  Op alle eilanden zijn regels voor de overige landen om zich daar te kunnen vestigen.
  Alleen Nederland heeft deze regels nooit toegepast.
  als iemand van saba naar aruba wilt verhuizen, zijn er allerlie regels.
  of iemand van NL naar St. Maarten, weer allerlei regels.
  Maar NL moet alles accepteren?
  dat is apartheid.
  en kom niet met het verhaal, dat als alle 16 miljoen NLers naar Curacao willen verhuizen, dan zal het eiland zinken.
  Want er is geen enkele reden te bedenken waarom er veel NLers naar de eilanden zouden willen gaan.
  De salarissen zijn hier veel te laag, het leven veel te duur en geen enkel sociaal vangnet.
  En voor de uitkeringen zullen de NLers ook nooit naar hier vertrekken.
  dus dat is een kul reden.

  @Antonio,
  ga je schamen of ga het snappen…..

 38. Lieve. naieve Antonio, blijf lekker in je cultus van slachtoffer en handje ophouden.
  Oh oh die grote boze buiten-wereld. En wat zijn wij productief, hardwerkend, verdraagzaam en lief voor elkaar.
  De schaamte voorbij, alleen het lef al om dit te zeggen. Corruptie, vriendjespolitiek, liegen, valse CV’s, elkaar omleggen voor een gulden….dat is de schaamte voorbij.
  Aan de slag jongen, en niet zeuren, maar gewoon hard werken.

 39. Zoals de zaken er nu voorstaan kan elke bewoner van Caraïbisch Nederland op het vliegtuig stappen en naar Nederland vertrekken. Daar aangekomen schrijft hij zich in in de woonplaats van zijn of haar keuze. Vervolgens gaat hij naar de sociale dienst voor een uitkering, naar de woningbouwvereniging voor een goedkope woning en naar de belastingdienst om toeslagen aan te vragen. Er zijn toeslagen voor woonkosten, zorgkosten, kinderopvang, en nog zo het een en ander.

  Daarvoor hoef je aan geen enkele eis te voldoen. Inkomen? niet nodig, Geen opleiding? geeft niet. Crimineel? geen probleem, welkom in uitkeringsparadijs Nederland.
  Schaam je niet, 12% van de volwassen Nederlandse Antillianen leeft van de bijstand. (Van de Autochtone Nederlanders 2%)

  Is dat op Curaçao ook zo? Ja, dan is de Bosmanwet inderdaad zeer ongepast. Nee? Waarom dan niet? Waarom worden Europese Nederlanders gediscrimineerd op Curaçao? Ach, om de bevolking van Curaçao te beschermen tegen al die Nederlanders die hun baantjes over komen nemen! Denkt men echt dat men in Nederland zit te springen om zich massaal op Curaçao te vestigen? Spanje, Portugal, Frankrijk zijn veel dichterbij ook mooi weer en daar loop je minder kans beroofd, gestenigd, vermoord of gediscrimineerd te worden.

  Als men geen Bosmanwet wil is er een hele simpele oplossing, stop de discriminatie van de Europese Nederlander!

 40. @ Antonio,

  Weet je wat jij moet doen, lekker gebruik maken van het repatrieringsprogramma van de Caricom. Gewoon terug naar afrika en kun je die muts van Sint Jago ook meenemen.
  Waarom moet ik mijn vestigingvergunning laten zien als ik mijn cedula wil vernieuwen terwijl ik al meer dan een decennium op Curacao woon ? Wat voor praktijken zijn dat ??
  In Nedeland hebben ze daar een spreekwoord voor: Wel de splinter in andermans oog zien, maar niet de balk in je eigen oog.

 41. Eigenlijk is ook het verzet tegen de Bosmanwet het bewijs dat we Nederland niet meer zien als kolonisator en slavendrijver. We houden van ze (op onze manier), we willen bij ze horen en zelfs onze criminelen gunnen we dat. Strikt genomen een aardige ontwikkeling. De oude haat sentimenten zijn zeker minder aan het worden, anders wil je er toch niet meer heen of er bij horen?

  Ieder land in het Koninkrijk heeft al lang zijn eigen “Bosmanwet” om mensen uit andere delen van het Koninkrijk buiten de deur te houden. Nederland is de laatste die er toe overgaat. Dat omdat de andere landen van het Koninkrijk niet wilden praten over een rijkswet waarin het onderlinge personen verkeer voor het hele Koninkrijk wordt geregeld.

  Nederland heeft het al meer dan 15 jaar op de agenda. Dus van een overhaaste beslissing is geen sprake. Hoe zou de relatie met NL zich hebben ontwikkeld als we direct met NL hadden afgesproken om onze criminele en kansarme jeugd hier lokaal samen met NL “aan te pakken” en niet naar NL te sturen?

  De criminelen en kanslozen…waarom de opwinding?…zijn dat er zoveel dat iedere familie ermee te maken krijgt? Dat zal toch niet? Door het fanatiek verdedigen van rechten van criminele en kansloze jongeren, en met het steeds weer uitspelen van de “discriminatie” – en “racisme”- kaart zijn we van Nederland vervreemd en horen nu nergens bij. Niet bij NL en niet bij de regio.

  Tenslotte: en daat lees je weinig over, in de Europese verdragen is bepaald dat Nederland (het land in Europa) de status van Curacao, St Maarten en Aruba bepaalt..Een beroep op de EU wetgeving en regels kan dus gepareerd worden op een manier die voor ons erg onvoordelig is.

  Kortom: niet massaal onze criminelen verdedigen en niet de indruk wekken dat we alle kanslozen hier kwijt willen.

 42. Beste Señora Mireille Sint Jago, U heeft en verdient van mij het terechte gelijk..en dat nog eer ik aan de 2e helft van uw ingezonden column begon. Het lijkt geen ‘apartheid’, maar het ís doodgewone ordinaire apartheidswetgeving. Maar u wist toch ook wel dat (in) Nederland, met name onder de NLse politici, de schaamte voorbij is?

  Maar toch, wie had ooit kunnen bevroeden dat mensen van dezelfde Europese etniciteit als degenen die toentertijd de ellende van het ultra racistische apartheidsysteem in ZuidAfrika hebben gebracht en meer dan een halve eeuw hardnekkig in stand hebben gehouden, nu amper 15 jaar na de afschaffing van de overal ter wereld gehate Apartheid in ZuidAfrika, nu in 2014 schaamteloos diezelfde soort apartheidswetten voor Antillianen willen invoeren!?
  De Nederlandse Apartheidsgeschiedenis herhaalt zich, maar nu in de Cariben i.p.v. Zuidafrika. Maar zoals ik al eerder schreef, de Nederlandse politici en de Nlse politieke partijen zijn de schaamte al jaren voorbij…

 43. Er is een mogelijkheid waarbij alle landen van het Koninkrijk een afspraak maken over onderlinge migratie, maar wie lag er steeds dwars ??? …… Curaçao. Als ze morgen meedoen aan dat overleg, wordt die Bosmanwet niet behandeld. Trek zelf uw conclusie.

 44. Deze mevrouw vergeet voor het gemak dat er al tientallen jaren wetten geldig zijn die de onderlinge emigratie tussen Aruba, Curacao en St. Maarten regelen. Lijkt sprekend op die bosmanwet, maar is kennelijk dus NIET racistisch.

 45. Met preventiebeleid wordt niet bedoeld het voorkomen dat landgenoten vanuit een ander werelddeel het land kunnen binnenkomen. Een preventiebeleid moet bestaan uit het verstrekken van gelijke kansen aan iedereen binnen het koninkrijk

  Wat is de stand van zaken met dat lesbische paar in Aruba die er werd weggepest door de Arubaanse overheid?

 46. Aruba heeft zelf zeer strenge regels mbt emigratie om vooral de donkerkleurige YDK buiten de deur te houden.. Wie voert nu een apartheidsbeleid mw uit Aruba?

 47. Heeft deze politica echt niets beters te doen?

 48. Het problem is , dat we zelf niet weten wat we willen.
  Horen we bij het koninkrijk der Nederlanden en accepteren we de regelgeving van het Koninkrijk of zijn we zlf een land en willen we geen bemoeienis vanuit Nederland.
  Zolang we dat zelf niet weten kunnen besluiten nemen.
  Eigenlijk zijn wij net zoals die Nederlanders onze denkwijze is hetzelfde , die denken dat heel de wereld staat te wachten op hun belerende vingertje.
  Wij denken ook zo,immers wij vinden ook dat Nederlanders zomaar alles kunnen doen in ons land. wij vinden ook dat de wereld om ons heen draait en op ons zit te wachten om te horen wat ze wel en niet mogen doen.

  apartheid is een sterk woord, thuislanden nog erger. Maar nemen wij de Nederlanders die bij ons komen wonen ook niet op als Europese Nederlander in het bestand van het bevolkingsregister, dat vinden we dan weer niet vreemd.

  Vragen wij bij de immigratie en als ze een bewijs van toelating aanvragen ook geen bewijs van goed gedrag?
  het argument dat we kleiner zijn gaat niet op, immers onze mensen kunnen ook in een kleine plaats gaan wonen en alle aanvragen , vergoedingen komen dan ten laste van die gemeente.

  Ook de huidskleur speelt geen rol, want we zijn op de eilanden allemaal verschillend gekleurd, van geel tot wit van licht bruin tot donker.

  de oplossing is simpel geen beperking voor de europese Nederlanders, zodat Nederland niet meer kan zeggen , we doen alleen wat jullie ook doen.

 49. Maar andersom moeten NLders toch ook aan verklaring van goed gedrag overhandigen bij het aanvragen van een werkvisum op Curacao, evenals aan kunnen tonen dat je in eigen onderhoud kan voorzien. Hoe noem je dat dan?